12 °C Budapest
The kids sleep after a road trip in the back of the car while mother is tired.

Rengeteg magyar teszi tönkre magát: nem is sejtik, milyen veszélyben vannak

2024. augusztus 26. 18:06

A nyári szabadság gyakran a pihenésről, lazításról és a szokásos napi rutinok félretételéről szól. Kicsit kényelmesebb az élet, tovább alszunk, este a csillagos ég alatt beszélgetünk, koccintgatunk. Azonban amikor visszatérünk a munkába vagy az iskolába, ráadásul beköszönt az ősz is, ezek a nyáron beállt alvási szokások általában felborulnak.

Ilyenkor mindenképpen nagyon fontos, hogy minél hamarabb visszaállítsuk a megfelelő alvási rutint, hogy elkerüljük a fáradtságot, a koncentrációs problémákat és a hangulatingadozásokat. A SomnoCenter Alvászavar Központ tanácsai szerint az alábbiakra érdemes figyelni!

  • Legyen fokozatos az átállás! - Ha a szabadság ideje alatt későn feküdtünk és ennek következtében későn keltünk, visszatérve a hétköznapokhoz próbáljunk meg fokozatosan, napi 15-30 perccel korábban lefeküdni és felkelni, amíg el nem érjük a napi programunk által kívánt alvási rutint.
  • Teremtsünk alvásbarát környezetet! - hazatérve ismét figyeljünk arra, hogy hálószobánk kellőképpen sötét, hűvös és csendes legyen. A nyári szabadság alatt könnyen elfelejthetjük, mennyire fontos a megfelelő környezet az alvásminőség szempontjából.
  • Vissza a digitális detoxhoz! - ha a nyaralás alatt lazábban is kezeltük ezt, például este későn még megnéztünk egy filmet, ilyenkor kerüljük a képernyőket. Legalább egy órával lefekvés előtt már kerüljük a telefon, laptop, TV használatát, mivel a készülékekből sugárzó kék fény megzavarhatja a melatonin termelését, amely az alvási ciklust szabályozza.
  • Ügyeljünk a szabályos étkezési időkre! - nyaralás közben ebben is hajlamosak vagyunk kicsit elengedni magunkat, de visszaállva a hétköznapokba állítsuk vissza ismét a rendszeres étkezési időket is, mivel ezek hatással vannak a bioritmusunkra. Kerüljük a nehéz ételeket és a koffeint az esti órákban.
  • Iktassuk be a rendszeres testmozgást! - Ne túl késői órákban legyen, de igyekezzünk hetente több ízben számunkra megfelelő testedzést végezni.

Az ősz közeledtével, amikor a nappalok rövidülnek és a hőmérséklet csökken, az is különösen fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünkre. A SomnoCenter szakértői szerint az egészséges alvás kulcsszerepet játszik az immunrendszer erősítésében és a betegségek megelőzésében is. A bioritmusunk, vagyis a testünk belső órája, szabályozza az alvási ciklusunkat és a hormontermelést. Ha ezt a ritmust felborítjuk, például nem megfelelő alvási szokásokkal, az immunrendszerünk is gyengülhet. A melatonin nemcsak az alvást segíti, hanem antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. Az elegendő és megfelelő minőségű alvás tehát közvetlenül támogatja a szervezet védekezőképességét. Az átállás időszakában különösen fontos, hogy visszaállítsuk a megfelelő alvási rutint, hogy bioritmusunk és ezzel együtt az immunrendszerünk is helyreálljon.

Mi lesz az alvásunkkal, ha újra jön a stressz?

A nyár vége sokak számára stresszes időszak lehet, mivel újra szembe kell nézni a munkával, iskolával és egyéb kötelezettségekkel. Ez a stressz jelentős hatással lehet az alvásra, amit azonban kezelni lehet néhány egyszerű lépéssel.

  • A megnövekedett stressz szintje gyakran vezet alvási nehézségekhez, mint például elalvási problémákhoz vagy éjszakai felébredésekhez. Ez ördögi kört indíthat be, hiszen a kevesebb alvás tovább fokozza a stresszt.
  • Az olyan technikák, mint a mélylégzés, a meditáció vagy a progresszív izomlazítás segíthetnek csökkenteni a stresszt és javítani az alvás minőségét.
  • A rendszeres napi rutin kialakítása, beleértve az állandó alvási időt, segíthet a stressz szintjének csökkentésében és az alvás minőségének javításában.

Mi a teendő, ha úgy érzékeljük, hogy nyáron romlott az alvásminőségünk?

  • Kezdjünk el alvásnaplót vezetni, hogy nyomon követhessük alvási szokásainkat, és azonosíthassuk, mi lehet az alvásminőség romlásának oka.
  • Ne próbáljuk meg egyik napról a másikra visszaállítani a megszokott alvási rutint. Kezdjük apró lépésekkel, például az elalvás idejének fokozatos előrehozásával.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?