Barolo is a red Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) wine produced in the northern Italian region of Piedmont. It is made from the Nebbiolo grape and is often described as one of Italys greatest wines.[1] The zone of production extends into the communes of Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga dAlba and parts of the communes of Cherasco, Diano dAlba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte dAlba, Novello, Roddi, Verduno, all in the province of Cuneo, south-west of Alba.

Itt tartunk: a magyaroknak mára büdös lett ez a munka, jöhet a vendégmunkások kora

2024. szeptember 13. 05:33

A 2024-es év időjárási szélsőségei komoly kihívásokat jelentettek a magyar szőlőtermesztés számára, azonban az új technológiai megoldások és fenntartható gyakorlatok segítették a minőség megőrzését. A szőlőültetvények 8%-át érintő tavaszi fagykárok következtében az érintett területeken a termés fele elveszett, míg a nyári aszály és egyenlőtlen csapadékeloszlás ellenére az idei szüret eredményei biztatóak: a bogyók koncentrált beltartalmuk révén kiváló minőségű borok készülhetnek. A modern technológiák, mint a zárt szüretelőkocsik és szárazjég alkalmazása, egyre nagyobb szerepet kapnak, miközben a munkaerőhiány továbbra is kihívást jelent. Az automatizálás előrehaladása mellett a fenntarthatóság szempontjából a vegyszerek csökkentése és a vízhasználat optimalizálása is előtérbe került.

A 2024-es év időjárása jelentős hatással volt a szőlőtermesztésre Magyarországon, mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében. Az időjárás szélsőségei, mint az aszályos időszakok vagy a heves esőzések, komoly kihívásokat jelentettek a szőlősgazdák számára, de az új technológiai újítások és a modern szüretelési módszerek is egyre nagyobb szerephez jutottak.

Az őszi szüreteléssel kapcsolatos kérdéseinkre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adott válaszokat. Arra vonatkozóan, hogy időjárás változás, a nagy nyári melegek milyen hatással voltak a szőlő termésre és mire lehet számítani rögtön az elején hangsúlyozták, hogy

idén tavasszal kb. 4 500 hektárról érkezett jelentés fagykárról. Ez a teljes termőterület kb. 8%-a. Az érintett ültetvényeken átlagosan a termés fele elveszett. A nyár az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt a legtöbb helyen aszályt eredményezett. A szőlő gyökere (a fiatal ültetvények kivételével) mélyre nyúlik, így eléri a talaj mélyebb rétegeiben lévő vizet is, így a szüret előtt a szőlő jól fejlődött. A bogyók létartalma némileg alacsonyabb, mint általában, beltartalmuk koncentráltabb, így a termelők kifejezetten jó, magas minőségű borokat ígérnek az idei szüretből. Összességében a tavalyihoz hasonló nagyságú termés várható, a minőség azonban várhatóan még jobb lesz

- fejtette ki Dr. Brazsil Dávid HNT főtitkára. Majd arra is részletesen kitért, hogy az éghajlat változások és a technikai fejlődés hatására jelentős változások mentek végbe a szüretelési folyamatokban."A modern betakarítógépek térhódításával lehetőség nyílt a termelők számára, hogy már a szüretelési folyamat közben átválogatott szőlő kerüljön a szüretelőkocsikba"- kezdte, majd hozzátette példaként, hogy 

korábban csak a pezsgő alapanyagot, viszont ma már a reduktív borok alapanyagát is gyakran szállítják zárt szüretelőkocsikban a feldolgozó üzemig, ami megóvja az oxidációtól a leszüretelt alapanyagot. Sok esetben szárazjég használatával fokozható a termény oxidációtól való védelme.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy a szüret kapcsán adódó munkakörök milyen változásokon mentek át az elmúlt időszakban. "A szüret sokhelyütt csak kézzel végezhető"- mondta a szakértő. De azt is hangsúlyozta, hogy ez akár a területi adottságokból, a termesztési technológiából vagy az eredetvédelmi előírásokból is adódhat. Ez idén a nagy meleg következtében összeérő fajták miatt nagyobb munkaerőigényt jelent, mint hűvösebb években.

Ugyanakkor erre a nagy munkaerőtömegre rövidebb ideig van szükség.

"A szőlőültetvények szezonális munkát biztosítanak, ugyanakkor (elsősorban a zöldmunkák) igényelnek némi szaktudást vagy gyakorlatot. A szüretelés az egyszerűbb feladatok közé tartozik, így az idénymunkások tekintetében nincsenek olyan magas elvárások, mint pl. metszésnél. Ahol gépi szüretelésre van lehetőség, ott a szüretelőgépekhez kell szakképzett személyzet, azonban a gép és a kezelője általában együtt jár. Ezen a területen is sokhelyütt van ugyanakkor munkaerőhiány, annak ellenére, hogy az elmúlt években a bérek jelentősen emelkedtek"- derül ki a szakértő válaszából. 

Most akkor van munkaerőhiány vagy sem? 

Az élőmunka hiánya az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a szőlősgazdák szembesülnek. A szakképzett munkaerő és a szezonális munkások egyre nehezebben elérhetők, ami növeli a munkaerőköltségeket és lassítja a szüret ütemét. Az automatizáció és a gépesítés részben megoldást jelent, de a kézi munka továbbra is nélkülözhetetlen a minőségi szőlő betakarításához. Ezeket erősítette meg a szakértő is válaszával. 

A szakmai ismeretet vagy gyakorlatot igénylő feladatokra évek óta nehéz megfelelő munkaerőt találni. A földeken dolgozni, főleg a nyári melegben kifejezetten megerőltető, nehéz munka, amire egyre kevesebben akarnak vállalkozni. A szakképesítéssel nem rendelkező munkaerőnek a termelési területek változásával, kiszélesedésével egyre több lehetősége van más, kevésbé megerőltető munkát találni

- magyarázta. Majd azt is aláhúzta, hogy a szőlőültetvényeken sokhelyütt, elsősorban a hagyományosan szőlőtermelő vidékeken állandó vagy régóta meglévő munkásokat alkalmaznak. Ahol erre nincs lehetőség, ott vendégmunkásokat keresnek, de náluk elég heterogén a hozzáértés mértéke, így nagyobb odafigyelést és ellenőrzést igényel az alkalmazásuk. Azt illetően, hogy mennyire van szükség a magyar földeken külföldi munkásokra és megközelítőleg hány százalékban dolgozhatnak jelenleg a magyar földeken külföldi munkások Dr. Brazsil Dávid feltárta, hogy 

ahogy sok más ágazatban, úgy a magyar szőlőkben is dolgoznak külföldi munkások. Elsősorban Romániából, az utóbbi években pedig Ukrajnából érkeznek hozzánk napszámosok. Elsősorban azokon a területeken van szükség rájuk, ahol helyben nincs megfelelő számú munkaerő. Bizonyos műveleteket a szőlőben csak kézzel lehet elvégezni, és sokhelyütt gondot okoz a megfelelő munkaerő hiánya.

Ahogy fentebb már kitértünk rá a szüreti munkákat ás terméseket nagyban befolyásolja a környezet, így a az is elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy a munkaerőszükségletet bizonyos területeken tompíthatja például az aszály/extrém időjárás (kevesebb termés, kevesebb munkást igényel). Ezt illetően a szakértő kifejtette, hogy

a szőlőt egész évben érhetik olyan időjárási hatások, amelyek befolyásolják az élőmunkaerő-igényt az ültetvényeken. Tavasszal a fiatal hajtások elfagyása a termés elmaradását eredményezheti, így mindenképpen csökkenti a munkaerő-szükségletet. A nyári időszakban, a zsendülés során nem jól kezelt gombás betegségek szintén elvihetik a termést, és ha nincs mit szüretelni, akkor sajnos nincs szükség munkaerőre. A termés mennyisége és az időjárás együttesen határozza meg, hogy milyen időtávra és mennyi munkaerőre van szükség a szüret során

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tárta fel. 

Az idei termés és fenntarthatóság a szőlősben

A különböző szőlőfajták eltérő mértékben reagáltak az idei időjárási körülményekre. A korai érésű fajták, mint a Chardonnay és a Pinot Noir, jól teljesítettek, mivel sikerült elkerülniük a késő nyári esőzéseket. A később érő fajták, mint a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos, azonban jobban ki voltak téve a gombás betegségek kockázatának, ami nehezítette a betakarítást és a minőség megőrzését.

A tavaszi fagy egyes fajtákat jobban megviselt, mint másokat, az aszály azonban alapvetően teljes területeket érintett fajtafüggetlenül. A nyár első felében jelentkeztek gombás betegségek, amik a rezisztens fajtáknál nem okoztak problémát, a hosszú száraz időszak azonban az ország nagy részén minden fajtának ideális körülményeket teremtett egészségügyi szempontból. A nagy meleg azoknál a fajtáknál jelentett gondot, amelyek savtartalma általában alacsonyabb, és ezeknél folyamatosan ellenőrizni kellett a paramétereket a szüret időpontjának meghatározásához

- erősítette meg a szakértő. Ezen felül a globális piac változásai jelentős hatással vannak a helyi termelésre is. A nemzetközi kereslet és az árak ingadozása befolyásolja a szőlősgazdák döntéseit, és az egyre növekvő verseny miatt folyamatosan javítani kell a minőséget. A prémium borok iránti kereslet növekedése kedvező hatással van a magyar borászatokra, de ez fokozott figyelmet igényel a minőségi előírások betartására.

A szőlőre magára a globális piac természetszerűleg nincs hatással. A termelés azonban mindenképpen a piaci igényekhez igazodik, és nem csak a termékek típusát és karakterét tekintve. A könnyed stílusú, friss borok felfutása, a rozék vagy épp a habzóborok népszerűségének növekedése a termékstruktúra megváltoztatására vagy kiegészítésére ösztönözte a legtöbb termelőt. A szőlő egyes ízjegyei, bizonyos összetevői az érés során folyamatosan változnak

- magyarázta a főtitkár, majd hangsúlyozta, hogy "a szüret időpontjának megválasztása ezért az előállítani kívánt bortól függ. Szintén befolyásolja a termelést a nagy bortermelő országok termése, hiszen egyes kategóriákban a magyar borok helyettesítő terméknek számítanak. A nagy előállítók a világpiaci szükségletekhez igazítják a termelésük egy részét, és azt állítják elő, amire a piacon szükség van".

Az elmúlt évtizedben elsősorban a környezeti kihívások, a szélsőséges időjárás, illetve a piaci igények változása okozott eltolódást a szüret időpontjában. A tovább tartó nyár és a korábbi időszakoknál melegebb ősz előrébb hozza az érést. A szőlő paramétereit folyamatosan ellenőrizni kell a technológiailag megfelelő szüreti időpont meghatározásához. Az elmúlt évek fogyasztói elvárásai szintén a korábbi szüret felé hatnak, mivel a frissebb, zamatosabb, alacsonyabb alkoholtartalmú borokra nagyobb kereslet mutatkozik. Ezek készítéséhez alacsonyabb cukortartalomra és magasabb savtartalomra van szükség a bogyókban, tehát egy korábbi érettségi fázisban kell szüretelni a termést.

A fenntarthatóság kérdése egyre fontosabbá válik a modern szőlészetben. A vegyszerek használatának csökkentése, a vízhasználat optimalizálása és a biogazdálkodási módszerek alkalmazása mind hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Az organikus és biodinamikus termesztési módszerek előtérbe kerülése nemcsak a borok minőségét javítja, hanem hosszú távon fenntarthatóbbá teszi a szőlészeteket is.

Ebben a kérdésben Dr. Bazsil Dávid elmondta, hogy "a szüreti időszak a leginkább energiaigényes időszak a szőlészetekben és a borászatokban. A nagy melegben elsődleges szempont a termés gyors feldolgozása és a must hűtése. A korai, hajnali szüretindítás, a helyben történő szőlővásárlás, a rövid szállítási távolságok és a megújuló energia használata mind segíti a fenntartható termelést. Az élőmunkaerő alkalmazása a gépivel szemben mindenképpen környezetbarátabb megoldás, ugyanakkor jóval lassabb és kevésbé költséghatékony"- zárta gondolatait a kérdések kapcsán a szakértő. 

A szüret során és azt követően a minőség megőrzése is kulcsfontosságú. Az utókezelési módszerek, mint a hűtött tárolás és a gyors feldolgozás, segítenek a szőlő minőségének megőrzésében. A borászatok egyre inkább alkalmaznak oxidációt megelőző technikákat, amelyek biztosítják a végtermék kifogástalan minőségét. A tartósítás és minőségmegőrzés nem csak a szőlő kapcsán érdekes, de az általunk otthonra vásárolt termékek esetén is. A tojásról, tejtermékekről és zöldségekről a Nébih legújabb listája alapján mi is írtunk, hogy meghosszabbítsuk termékeink életét. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
TolllerBela
4 napja
Most már csak egy dolgot kell lelkendezve megoldaniuk a termesztőknek ! Hja, meg a mohó kereskedőknek ! Nevezetesen hogy a gyümölcs élvezeti-használati értéke és az ára valahogyan smakkoljon egymással ! Nem nagy dolog, kb. a felére kellene csökkennie azt áraknak ahhoz, hogy ez a népszerű termék újra minden gyerek és dódozó asztalán legyen, ebéd után ! És az az 500 Ft körüli ár sem alacsony ám !
0
0
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.09.17 09:54
Az egész napos irodai munkavégzés közben hajlamosak vagyunk rá, hogy csak kutyafuttában kapjunk be n...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részvén...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?