14 °C Budapest
Mezőgazdák betakarítják a bio tököt a mezőn egy ködös őszi reggelen

Tömegével veszik fel ide a magyar melósokat: nagyon keresik ezekre a munkákra az embereket

2024. szeptember 11. 22:01

A tavalyi esztendő hasonló időszakához képest volt olyan nyári hét, amikor ötödével is több embert foglalkoztattak az agráriumban munkaerő-kölcsönzőkön keresztül, de alapvetően a stagnálás jellemzi a munkaerő-piacot - olvasható a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének közleményében. A gépgyártás, fémipar, az energia, közmű területén érzékelhető növekedés, de a legpozitívabb eredmény az úgynevezett egyéb kategóriában jelentkezik - derül ki a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége által a koronavírus-járvány kitörése óta folyamatosan monitorozott reprezentatív 25 ezer főt vizsgáló adatokól.

Dr. Simon Balázs, a Humánia HRS Group jogi és kommunikációs igazgatója, az MMOSZ elnöke is, úgy látja, hogy az év eleji bizakodás hamar alábbhagyott, majd júniusban újra felizzott, szeptember környéki fellendülést prognosztizálva. „A mostani számaink alapján azonban a nyári mezőgazdasági fellendülés mellett csupán egy-két cégnél van kisebb mértékű új munkaerőigény-növekedés a partneri körünkben, nagyobb igényt jelenleg nem látunk”- állítja dr. Simon Balázs. Vállalati kapcsolattartóik körében az őszre ígért korábbi fellendülést nem nagyon várja már senki. „Az optimistábbak 2025 első negyedévéről beszélnek, mint lehetséges kedvező elmozdulási időpont” – fogalmaz az MMOSZ elnöke.

„Jelenleg országosan elmondható, hogy a kieső munkavállalókat kell elsősorban pótolnunk, partnereink is nagyon óvatosan kérnek újabb létszámot” - osztja meg tapasztalatait Nyikosné Kovács Melinda, a Pannon-Work Zrt. kölcsönzési üzletágvezetője, aki szerint most érdemes munkaerő-kölcsönző cégeket bevonni a kölcsönzés rugalmasága miatt.  Elektronikai területen, illetve a feldolgozóiparban (élelmiszer) vannak országosan kisebb megrendeléseik, de kiugró igényekre nem számítanak. Azt tapasztalják, hogy a meghirdetett állásajánlataikra több magyar jelentkező érkezik, mint pár hónappal ezelőtt. A kelet-magyarországi területen – a nagy beruházások kapcsán – vannak ígéretek és várható felfutás, megrendelés, ezek a plusz igények azonban nem ebben az évben fognak realizálódni.

Mihályi Magolna ügyvezető szerint Jobtain oldalról a partnereik túlnyomó részénél nem tapasztalnak kiugró fellendülést, sőt, inkább egyfajta stagnálás, esetenként lassulás figyelhető meg visszamondott projektek, halasztott beruházások miatt. Egy-két jellemzően autóipari beszállító vállalatnál látnak pozitív jeleket az őszi gazdasági fellendülés kapcsán.

A Man at Work-nél kölcsönzéssel és közvetítéssel kapcsolatban is nagyon erős a várakozás, mert érzik a bizonytalanságot a partnereiknél. „Kicsit olyan ez, mint az időjóslás mostanság, bármi lehet, süthet akár egész nap, de eshet is” – mondják az üzletágvezetők, Baradits Bulcsú és Farkas Edit. Sokat várnak a szeptembertől, meglátásuk szerint abszolút vízválasztó lesz olyan értelemben, hogy végre eldől, indulnak-e még idén vagy a jövő év elején nagyobb volumenű felvételek, esetleg komolyabb elbocsájtások jönnek. Mivel az „előszelét” mindkettőnek érezték a nyár folyamán, ekkor látják majd, milyen lesz az utolsó negyedévük, s hogy fordulnak rá az új évre. A nyári időszakhoz képest több keresésben bíznak, de hogy ez majd felülmúlja a tavalyit, abban csak reménykednek.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A háború okozta gazdasági stagnálás a korábban prognosztizált várakozásokhoz képest jobban elhúzódik, mélyül, olyan iparágakban is megjelenik, ahol korábban fellendülést vártak. A munkaerőpiac különböző területein, iparágakban inkább a stagnálás jellemző, a kiesett munkaerő-pótlás vagy minőségi állománycsere van napirenden. „Egyedül az autóipart kiszolgáló beszállítói területeken tapasztalok némi fellendülést, erősödést, de az Európa-szerte csökkenő kereslet, az új gépjárművek értékesítésének visszaesése miatt könnyen elképzelhető, hogy ez csupán a korábban jelentősebben visszafogott igények lazítása, felzárkóztatása” – fogalmaz Dénes Rajmund Roland, a Humán Centrum ügyvezetője, az MMOSZ kommunikációs alelnöke.

Az atipikus foglalkoztatás a rugalmassága mellett kiszámítható, tervezhető jövőt biztosít, úgy munkavállaló, mint munkaadói oldalon.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.09.17 09:54
Az egész napos irodai munkavégzés közben hajlamosak vagyunk rá, hogy csak kutyafuttában kapjunk be n...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?