16 °C Budapest
Százhalombatta, 2022. október 20.A Dunamenti Erõmû, amely a 794 MW-os teljesítményével a magyar villamosenergia-rendszer legnagyobb gáztüzelésû erõmûve. Szükség esetén azonnal indítható blokkjaival aktív szereplõje hazánk villamosenergia-termelési és energiakereskedelmi piacának. A Paksi Atomerõmû elindulása után úgynevezett csúcsra-járatásos és megszakításos üzemvitellel mûködik, a változó fogyasztási igények rugalmas kielégítésében mûködik közre. A 2011-ben befejezõdött korszerûsítése révén ma a hazai gázon alapuló villamosáram-termelés legmodernebb termelõ erõmûve. Elõtérben a Benta-patak.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Áll a bál a paksi atomerőmű körül: erre még most sem tudnak megnyugtató választ adni

2024. szeptember 10. 09:11

Az atomerőmű-bővítés miatt már több száz orosz munkás és mérnök érkezett Paksra, de elszállásolásuk egyre nehezebb, mert a kisvárosban nincs elég megfelelő ingatlan, írta meg a hvg360.

A paksi lakások lassan betelnek, de több ezer orosz munkás még csak most érkezik – az atomerőmű bővítése miatt máris több száz orosz munkás és mérnök tartózkodik Pakson, azonban az elszállásolásuk egyre nehezebb, mivel a kisvárosban hiányzik a megfelelő számú ingatlan. Az előzetes hatástanulmányok alapján csúcsidőszakban mintegy 8 ezer munkavállaló (1500 mérnök és 6500 munkás) dolgozik majd a helyszínen. Korábban beszámoltunk róla, hogy jelentős adóalaptól fosztották meg a várost, a mostani hír alapján pedig úgy tűnik, a gazdasági-társadalmi problémák egyre csak nőnek a térségben. 

Paks lakossága a 2022-es népszámlálás szerint 17 827 fő. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány arra számít, hogy a paksi lakosság száma, ha csak rövid időre is, de egy évtizeden belül közel másfélszeresére nőhet. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője a lap kérdésére elmondta, hogy a megyék ingatlanpiaci hőtérképe általában azt mutatja, hogy a megyeszékhelyek a legdrágábbak, és ott van jelentős albérletpiac is, míg a kisebb településeken jellemzően nincsenek kiadó lakások. Ezzel szemben Tolna megyében évek óta látható, hogy Pakson a kiadó és eladó lakások ára magasabb, mint a megyeszékhelyen, Szekszárdon.

Balogh azt is hozzátette, hogy az ilyen nagy ipari beruházásoknál gyakori probléma, hogy a kivitelezés késlekedhet, ha a munkásokat nehezen tudják elszállásolni. Debrecennek is vannak hasonló problémái. A kérdés ilyenkor, hogy mennyi ingatlant érdemes építeni – magyarázta Balogh.

A munkások egy idő után hazamennek, és az üzemeltetéshez nincs szükség annyi munkaerőre, mint az építkezéshez; ilyenkor esetleg elég lehet egy mobilház is, de Pakson nemcsak munkásszállókra van szükség. Az ingatlanberuházás szempontjából azonban egy ilyen befektetés kockázatos lehet. Balogh kiemelte, hogy ha valaki vásárol egy telket Pakson, majd 100 millió forintért vagy még többet költ el lakások építésére, és a projekt egy EU-s döntés vagy geopolitikai okok miatt további tíz évvel csúszik, az sokak számára komoly problémát jelenthet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a paksi bővítés ütemezése évek óta folyamatosan változik, és egy lakóparkot, akárcsak egy atomerőművet, nem lehet fél év alatt felépíteni, évekig tart az előkészítés és kivitelezés – zárták a helyzet összegzését.

Címlapfotó: Jászai Csaba, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?