Technológia .Automata robot mechanikus kar . Laboratórium , Innováció az autóiparban .

Egyre lejjebb kerül a magyar ipar: megint csökkenést mutatnak a számok, mikor jön végre a fellendülés?

2024. szeptember 13. 10:31

2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel több munkanap volt, mint 2023 júliusában - ez derül ki a KSH legújabb adatsorából, melyet ma tettek közzé. A feldolgozóipari alágak közül hétben nőtt, hatban viszont visszaesett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júniusához viszonyítva változatlan maradt.

2024. júliusban az ipari termelés volumene 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.). A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónap szintjén maradt.

Az ipari export volumene 1,5%-kal nagyobb, ezen belül a feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 1,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az ipar belföldi értékesítése 0,8%-kal nőtt, a feldolgozóiparé 1,4%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4%-kal kisebb, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 25, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,2%-kal nagyobb volt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26%-át képviselő járműgyártás volumene 10,0%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 16,0, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 2,1%-kal csökkent. A 10%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 10,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 14,9, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 13,7%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés 9,1%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,0%-kal kisebb volt a 2023. júliusinál. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,9%-kal visszaesett, míg a számítógép, perifériás egység gyártása 26%-kal nőtt. Az előző havi csökkenés után a feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően. A legnagyobb (23%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,1%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További nyolc alágazatban 2,4 és 21% közötti mértékben nőtt a termelés, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő gyártásában, a legkevésbé az italgyártásban. Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 27, a növényi, állati olaj gyártásában 3,8%-kal.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 10,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 0,4%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A legnagyobb mértékben, 16,6%-kal a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység bővült, a növekedésben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott.

Folytatódott a visszaesés a feldolgozóipari termelésből 5,4%-ot képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: júliusban 1,3%-kal mérséklődött a termelés. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 13,1%-kal a kisebb súlyú gyógyszergyártás kibocsátása csökkent, elsősorban az export visszaesése miatt, a belföldi értékesítés nőtt.

ŸAz ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 4,8%-os volumenbővülést Budapesten, a legjelentősebb, 8,2%-os visszaesést Pest régióban regisztráltuk. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7%-kal csökkent 2023 júliusához mérten. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5%-kal mérséklődtek. Az összes rendelésállomány július végén 27%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 17. 16:00
A hitelfelvétel szinte mindig egy hosszú, stresszes folyamat, néha láthatatlan buktatókkal. Ezért Ta...
MEDIA1  |  2024. szeptember 17. 15:27
A kormánypárti lap azt mondja, nem tartottak pisztolyt az atya fejéhez, hogy megszentelje a PestiSrá...
Holdblog  |  2024. szeptember 17. 08:59
Ez a szélsőjobb nem az a szélsőjobb summázta véleményét Krekó Péter a német tartományi választások e...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?