13 °C Budapest
Brüsszel, 2024. július 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik, mielõtt tárgyal Alexander De Croo belga miniszterelnökkel Brüsszelben 2024. július 1-jén. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következõ hat hónapra.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hamar bedőlhet Orbán nagy terve: sok minden keresztbe tehet a kormánynak, elmarad a csoda?

2024. szeptember 12. 13:02

Első hallásra kimondottan optimista gazdasági tervet és jövőképet vázolt fel szűk egy hete Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a szokásoktól eltérően újságírók elé állt a politikai évadnyitóként közismert kötcsei találkozón. A miniszterelnök kifejtette, hogy akkor lenne elégedett, ha a magyar gazdaság növekedése a régiós dobogó legtetejére kerülne, és elejtett egy félmondatot arról is, hogy szeretne már minél kevesebb EU-s forrást felhasználni a gazdaság pörgetéséhez. Mi pedig most megkérdeztük az elemzőket, hogy ez utóbbi egyáltalán betartható cél-e, és hogy mennyire optimista a miniszterelnök, amikor 5 százalékos éves növekedésről beszél?

Nem akármilyen gazdasági tervet vázolt fel Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja, mikor a kötcsei politikai évadnyitón - szokásától eltérően - az újságírók kérdéseire is röviden válaszolt. A politikai iránymutatás mellett a kormányfő bővebben is kitért a gazdaságra, szokatlan nyíltsággal a sajtó és a nyilvánosság tudtára adva, hogy rövid-, illetve középtávon mit szeretne a magyar gazdaságban.

A Pénzcentrum most szakértőkkel igyekezett megfejteni, mennyi valóságalapja lehet annak a tervnek, amit Orbán Viktor gyorsan, nagy vonalakban hajlandó volt felvázolni. Valóban igaz, hogy uniós pénzek nélkül is megmaradhat a növekedés üteme, vagy akár a jelenleginél feljebb is lehet tornászni? Hogyan pörgethetjük fel végre a fogyasztást, ami jelenleg a nulladik lépésnek tűnik a helyreállításban? És egyáltalán mire lehet számítani a gazdaságban?

Mikor lesz elégedett Orbán Viktor?

Új világgazdaság jött létre az elmúlt időszakban, ehhez alkalmazkodni kell, és új gazdaságpolitikára van szükség - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei találkozón, és erről a Pénzcentrum is beszámolt. A miniszterelnök szerint a gazdaságpolitikának a "szíve közepe és lényege" a gazdasági semlegesség, mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd.

A miniszterelnök az egészségügy állapotáról is beszélt, szerinte nyolcezer orvossal többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben.

Megemeltük a béreket. A klimatizált helyiségeknek a száma minden évben nő. Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is. Természetesen nem értünk a munka végére

– fogalmazott Orbán Viktor. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a gazdaság növekedésének ütemével annak ellenére sem elégedett, hogy szerinte az az első háromban van a kontinensen.

Én ezzel nem vagyok elégedett, akkor leszek elégedett, ha az első lesz. De lehet első a következő évben. 3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kipréselni vagy kiszuszakolni valahogy a magyar gazdaságból. Ez nem lehetetlen a következő évben

- mondta a miniszterelnök.

Nem lehet teljesen elengedni az EU-s pénzeket

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint legelőször a fogyasztást kell újra felpörgetni, ez ugyanis a gazdaság helyreállításának az alapja lenne. Az Orbán által felvázolt 3-5 százalékos emelkedésnek szerinte inkább az alsó határa felé vagyunk most közelebb 2025-öt illetően.

Az ING Bank legfrissebb előrejelzése szerint 2025-ben a magyar gazdaság 3,6 százalékkal növekedhet. Ehhez elsősorban a fogyasztásnak kell dinamikusabban emelkednie, amihez a fogyasztói (és üzleti) bizalom megerősítésére van szükség. Jelenleg hiába látunk kimagasló reálbér-növekedést, ez a bizalom hiánya miatt nem a fogyasztásban csapódik le, hanem a megtakarítások halmozódnak. Úgy gondoljuk, ha a fogyasztói bizalom tartósan helyreáll, akkor az teret engedhet a jövő évi fogyasztás dinamikus bővülésének, tekintettel a jelentős bérkiáramlásra, a lakosság kiugróan magas megtakarítási rátájára, illetve a jövő évi, a lakossági állampapírokhoz köthető kiemelkedő kuponfizetésekre

- fogalmazott az elemző. Arra a miniszterelnöki megjegyzésre is kitért, hogy meg kellene próbálni kevesebb EU-s támogatásból gazdaságot pörgetni: számok bizonyítják, hogy ez miért nem olyan jó ötlet.

2016-ban láthattuk, mi történik akkor, amikor kevés mértékű uniós támogatást érkezik az országba, ekkor ugyanis éppen váltottunk két uniós program között. Ebben az évben a gazdasági növekedés körülbelül a felére esett vissza (2,2%), összehasonlítva az előtte (4%) és utána lévő (4-5%) évekkel. Ami napjainkban az alapvető problémát okozza, az a költségvetés helyzete és az uniós projektek  előfinanszírozása. Mindez ugyanis – átmenetileg – extra finanszírozási igényt keletkeztet és amíg nem érkeznek be a források, addig a költségvetés futja ezeknek a kockázatát. Jelenleg azt tapasztalni, hogy költségvetési megtakarítási okból beruházási terveket halasztanak el, ami természetesen érdemben limitálja a gazdaság növekedési lehetőségeit

- tette hozzá Virovácz Péter. Mint lapunknak fogalmazott, szerinte inkább azt lenne érdemes figyelni, hogy a hazánknak jelentős szektorok mellőzésével milyen növekedést képes elérni a magyar gazdaság.

Az uniós forrásokkal szemben, amit mi a külső segítség témakörében leginkább kiemelnénk, az a külső kereslet, mint a magyar gazdaság egyik legnagyobb függősége. Szerintünk tehát a fő kérdés az, hogy beindul-e a tartós exportnövekedés a közeljövőben, illetve, hogy az ország csupán a belső gazdasági folyamatokra támaszkodva, a globális gazdaság (ezen belül is elsősorban az autóipar és a kapcsolódó ágazatok) nélkül képes-e dinamikusan növekedni

- mondta Virovácz Péter.

Optimista a 3 százalék feletti várakozás

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt válaszolta a Pénzcentrum kérdésére, hogy alapjában véve nem elképzelhetetlen az EU-s pénzek nélküli növekedés, de teljesen semmivel sem helyettesíthető - tehát valamekkora mértékben mindig szükség lesz majd rá.

Nyilván tudunk valamilyen ütemben EU-s források nélkül is nőni, de a hiányuk egyértelműen fékezi a növekedést. Állam a költségvetés helyzete miatt nem tudja pörgetni a keresletet, az EU-források pedig más forrásokkal nem válthatóak ki teljes egészében. Látunk próbálkozásokat, pl kínai hitel energiahatékonyságra, infrastruktúra fejlesztésre, de tudjuk jól mi a különbség az EU-forrás és egy kínai piaci hitel között (pl ár, ki csinálja meg a beruházást, milyen beszállítói körrel stb.)

- fogalmazott a CIB Bank vezető elemzője. Kérdésünkre kifejtette, hogy szerinte a miniszterelnök talán kicsit fölé lőtt a terveivel, mert a bank saját elemzései inkább az alsó határt mutatják 2025-re. Ennek azonban erős okai vannak, többek között a bizalomnak kéne először helyre állnia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mi saját előrejelzésünk szerint ez kissé optimista várakozás, mi 3% körüli növekedést tartunk reálisnak a jövő évre. Az iparral és az exporttal nem tudunk mit kezdeni, az a külső konjunktúrától függ, és egyelőre a fő export piacainkon nem körvonalazódik érdemi fordulat. 2025-ben persze mi is fokozatos javulást várunk az export keresletben, de átütő gyorsulás semmiképpen sem lesz. Felhasználási oldalon a fogyasztási kilábalás folytatódhat jövőre, az ideinél erősebb fogyasztás bővüléssel számolunk, a beruházások azonban még jövőre is gyengélkedhetnek. Állami beruházások esetében a költségvetés kiigazítási kényszere miatt nincs mozgástér. A vállalatoknál pedig a beruházások beindulásához előfeltétel, hogy a kiszámíthatóság, bizalom erősödjön, illetve a keresleti kép javuljon

- mondta erről Trippon Mariann.

Nem várható inflációs kockázat

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szintén úgy véli, hogy inkább a felvázolt terv alsó határához lehetünk jövőre közelebb. Az EU-s források "elhagyásáról" az a véleménye, hogy jövőre épp hogy komolyabb mértékben támaszkodhatunk majd azokra.

3%-os növekedésre számítok jövőre – felfelé és lefelé mutató kockázatok is vannak. Magyarország rendelkezésére áll most valamivel több, mint 10 milliárd eurónyi EU forrás – a szokásos ütemben ennek a felhasználása a leginkább 2025-ben lesz intenzív. Az a probléma, hogy az ország számára elvileg elérhető pénzek jelentős része blokkolva van. Ezek valóban hiányoztak és hiányozni fognak

- mondta Török Zoltán. A miniszterelnök által hangoztatott béremelési tervekről pedig azt mondta: meg kell még várni, hogyan alakulhat a belső kereslet, de szerinte nem kell attól tartani, hogy egy nagyobb ütemű emelkedési fázis inflációs kockázatot hordozzon.

Nagyon fontos a belső kereslet alakulása – mind az állami, mind a lakossági keresleté. Utóbbi már fokozatosan emelkedik, előbbi esetében jelentős a csökkenés a kényszerű fiskális konszolidáció miatt. Ezen kívül nagyon fontos a külső kereslet alakulása – remélhető, hogy ebben javulás jön jövőre. Ami a lakossági fogyasztást és a béreket illeti, amennyiben termelékenységnövekedéssel párosul a reálbér-emelkedés, akkor annak az inflációs vonzata kevésbé problémás, mint amikor a termelékenységnövekedés messze elmarad tőle

- zárta gondolatait a Raiffeisen elemzője.

Nem igaz, hogy egyáltalán nem lesz EU-s pénz

Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrumának igazgatója szerint nem annyira elrugaszkodott a miniszterelnök által megfogalmazott elvárás, de nagyon sok mindenre kell figyelni ehhez - legalább a fele nem a magyar gazdaságban tett lépéseken múlik.

Egyelőre a 3,5 százalékos növekedés jövőre nem tűnik elrugaszkodottnak. De az sajnos jól látszik az elmúlt hónapok beérkező adatai alapján, hogy már nem csak az idei, hanem a jövő évre vonatkozó növekedési kilátások is romlanak. A külső kereslet oldaláról továbbra sem érkezik a néhány hónappal, negyedévvel korábban várt fellendülés, ami különösen a német gazdaságot érinti. A német kilátások már amúgy is nagyon gyenge szintről tovább romlottak az elmúlt 1-2 hónapban, ami azért baj, mert a magyar export több, mint 25%-a Németország felé áramlik. Egy kicsit tágabbra nyitva, és nem csak a német gazdaságot vizsgálva valamelyest kedvezőbb képet látunk (a spanyol, francia gazdaság jobban muzsikál, mint a német), de ebbe az irányba az exportunk is kisebb. Amennyiben egy teljesebb képet akarunk látni az exportpiacainkról, és azt vizsgáljuk meg, hogy Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partnerei, amelyek felé a magyar export mintegy háromnegyede megy, milyen ütemben növekedhetnek a következő 1-2 évben, akkor 1,5%-ot nem sokkal meghaladó súlyozott növekedés prognosztizálható ezekben az országokban. Ez az érték 2015-2019 között átlagosan még mintegy 2,5% volt – ezek voltak azok az évek, amikor a magyar gazdaság átlagosan 4-4,5%-kal tudott bővülni. Tehát erről az oldalról a magyar gazdaság most nem kap akkora segítséget, mint korábban

- írta válaszában Árokszállási Zoltán. Az EU-s pénzekkel kapcsolatban azt mondta: nem szabad úg hozzáállni, hogy egyáltalán nem kapunk pénzt Brüsszeltől, azonban az is igaz, hogy lehetne több a jelenleginél.

Az EU-ból érkezik forrás, hiszen 12 milliárd eurót meghaladó mértékben Magyarország hozzáfér a kohéziós forrásokhoz, persze messze nem az egészéhez. Úgyhogy az, hogy „nincs EU-s pénz”, ebben a formában nem igaz, de az igaz, hogy jóval több is lehetne. A magyar kormány és Brüsszel között bizonyos kérdésekben nem tűnik feloldhatónak az ellentét, ez pedig azt valószínűsíti, hogy a teljes összeghez Magyarország nem fog tudni hozzáférni. Ez azonban már nem meglepetés, a piacon régóta ezt tekintik alapeseti forgatókönyvnek. A növekedési hatása a várhatóan elvesző hányadnak érdemi, ugyanakkor a beáramló külföldi (leginkább ázsiai) tőke ezt részben tudja kompenzálni, legalábbis rövid távon. Szóval abszolút reális a gazdasági növekedés gyorsulását várni anélkül is, hogy az EU-s pénzek szempontjából jelentős (váratlan) pozitív áttörés történne, de persze a teljes összeghez való hozzáférés esetén jó pár tized százalékponttal magasabb éves növekedést lehetne elérni Magyarországon a következő években

 - tette hozzá Árokszállási Zoltán. Arra is kitért még, hogy a fogyasztás bővélése valóban elmarad a várttól, de a vészharangokat még némileg felesleges kongatni.

Mostanában sok szó esik arról, hogy a fogyasztási adatok kiábrándítóak, ezzel azonban csak részben tudok egyetérteni. Valóban jelentősebb fogyasztásbővülésre lehetett még néhány hónapja számtani, de a második negyedéves GDP adatok részletei arról árulkodnak, hogy a háztartások fogyasztási kiadása azért érezhetően emelkedik. Éves szinten reálértékben 4% körüli növekedést láttunk a második negyedévben, ami nagyjából megfelel a lengyel adatnak, a cseh adatnál pedig érdemben gyorsabb. A probléma inkább ott van, hogy a magyar háztartások a „külföld felé” fogyasztanak jobban, a jövedelem emelkedésének dinamikája az ilyen típusú fogyasztásban csapódik le igazán, illetve a megemelkedett megtakarítási rátában. Ennek egyik oka az, hogy a hazai árszínvonal most már hasonló, vagy bizonyos termékek esetén akár magasabb, mint a régiós országokban, így egyre jobban megéri külföldön vásárolni. Ugyanakkor az is látható, hogy bizonyos online platformokon elérhető árakkal a hazai kiskereskedelmi egységek nagyon nehezen tudnak versenyezni. Ez azonban egyre inkább globális jelenségnek tűnik, nem csak hazai sajátosság (látva a közelmúltban elindított amerikai és európai fogyasztóvédelmi és versenyjogi eljárásokat a rendkívül olcsó árakkal operáló, ázsiai online platformokkal szemben)

- fogalmazott az elemző.

címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Jelentem Mégsem
2 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Popej
5 napja
Egy nagy túró van.itt nem terv csak a saját zseb ės a nép húlyitése ennyi.
0
0
Hermelin
5 napja
Ugyan! Ugyan! Nincs ott semmiféle terv, csak halandzsa volt az egész!Eddig milyen terve volt? Ja! A sajátzseb!
1
0
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 17. 16:00
A hitelfelvétel szinte mindig egy hosszú, stresszes folyamat, néha láthatatlan buktatókkal. Ezért Ta...
MEDIA1  |  2024. szeptember 17. 15:27
A kormánypárti lap azt mondja, nem tartottak pisztolyt az atya fejéhez, hogy megszentelje a PestiSrá...
Holdblog  |  2024. szeptember 17. 08:59
Ez a szélsőjobb nem az a szélsőjobb summázta véleményét Krekó Péter a német tartományi választások e...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?