10 °C Budapest
Woman during job interview and three elegant members of management

Iszonyú nehezen talál most munkát rengeteg magyar fiatal: akár egy évig is keresgélnek, mire felveszik őket

2024. szeptember 9. 16:34

Bár a felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdők lehetőségei valamelyest szűkültek tavaly augusztushoz képest, mégis számos olyan terület emelkedik ki, ahova tárt karokkal várják a frissdiplomások tömegeit, ráadásul mérnök területen még mindig kiemelkedő bérekkel.

A Profession.hu 2022 végén végzett hazai kutatása szerint a frissdiplomások jelentős részét kitevő Z generációsok többségének álláskereséssel töltött ideje 1-3 hónap között mozgott, azonban egyharmaduk saját bevallása szerint nehezen tudott elhelyezkedni, így akár egy évre vagy akár annál is több időre volt szüksége az első munkahelye megtalálásához.  A kutatásban részt vevő Z, Y és X generáció tagjai egyaránt egyetértettek abban, hogy a legfiatalabbaknak a legkönnyebb állást találniuk, az ő számukra adott a legtöbb lehetőség.

Hol vannak jó lehetőségek?

Az álláshirdetések számából következtetve az elmúlt egy évben valamelyest csökkentek a frissdiplomások lehetőségei az álláspiacon. 2023 és 2024 első hét hónapját összehasonlítva 8,6 százalékos visszaesés volt a számukra kínált álláshirdetések számában. Ennek a jelenségnek a háttérben azonban nem az áll, hogy kevésbé lenne igény a munkájukra, sokkal inkább a teljes munkaerőpiacon általánosan megmutatkozó jelenség üti fel a fejét esetükben is, mégpedig, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben kevesebb lehetőségük van a cégeknek új pozíciókat nyitni. A vállalatok jelentős részénél lelassult a toborzás, ami nem csak a pályakezdők, de a tapasztaltabb kollégák esetében is elmondható.

Vannak ugyanakkor olyan területek, ahol kimondottan intenzív a toborzás jelenleg is. Az elmúlt három évben diplomát szerzett munkavállalók leginkább a mérnök, a pénzügy, könyvelés, és a bank, biztosítás, valamint a gyártás, termelés területén keresettek.

Az állásportál önéletrajz-adatbázisa alapján a legtöbb pályakezdő diplomás álláskereső az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka területén érhető el, az értékesítés, kereskedelem a második legnépszerűbb kategória, a harmadik pedig a marketing, média, PR. A frissdiplomások közül a legkevesebben a mezőgazdaság, környezet, az üzleti támogató központok és a jog, jogi tanácsadás kategóriában dolgoznak vagy épp keresnek munkát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyit lehet keresni frissdiplomásként?

A mérnöki szakmák nem csak igen keresettek a cégek részéről, de a fizetések terén is kiemelkedőnek számítanak. Az állásportál álláshirdetéseiben megtalálható bérjelölések alapján a legtöbbet kínáló terület az értékesítés, kereskedelem átlagosan 993 262 forintos, az egészségügy, gyógyszeripar 990 000 forintos és a mérnöki szakmák 914 643 forintos bruttó havi fizetéssel.

A sikeres karrier kezdetben elsősorban nem a szakmai ismereteken múlik, általában ennél fontosabb a munkáltatóknak a jelölt hozzáállása, és hogy képes legyen alkalmazkodni az új helyzetekhez. „A HR szakemberek és döntéshozók leginkább azt várják a pályakezdőktől, hogy megbízhatóak legyenek és nyitottak az új ismeretek megszerzésére. Jelentős tapasztalat hiányában nem elvárható, hogy mindenhez értsen a munkavállaló, ami a szakmájában felmerülhet, természetesen rengeteg újdonsággal fog találkozni. Ami ilyenkor fontos, hogy ezeket az új információkat és ingereket jól adaptálja, megfelelően tudja kezelni a felmerülő kihívásokat és általában képes legyen csapatban dolgozni” – fogalmazott a pályakezdők felé támasztott elvárások kapcsán Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?