14 °C Budapest
Budapest, Magyarország, 2012 - Tömegközlekedés, Személyszállító villamos vagy villamosvonal

Itt a friss toplista, ezek most a legolcsóbb utcák Budapesten: hihetetlen, de potom pénzért mennek a lakások

2024. augusztus 24. 13:03

Ahogy felkapott, drága helyszínek, utcák is vannak minden városban, úgy a legkevésbé divatos lokációkat is meg lehet nézni, ahol alapvetően jóval kedvezőbb áron vásárolható ingatlan. A Pénzcentrummal a legtrendibb utcák után, most Budapest legolcsóbb utcáit gyűjtöttük össze és megkérdeztünk szakértőket is a listán szereplő helyekről.

Nyári cikksorozatunkban régiónként vizsgáltuk a települések népszerűségét a lakosságszámának növekedése alapján, illetve a legdrágább városokról is írtunk. Ezt követően foglalkoztunk Budapest kultikus helyszíneivel, amelyeket turisták tömegei keresnek fel és olyan helyeket is bemutattunk, ahová a kiváló közlekedés, csúcs-infrastruktúra, gyönyörű panoráma vagy éppen a családias környezet vonzza az otthonkeresőket. Kérdéses, hogy a legdrágább valóban a legjobb-e. A legdivatosabb utcákat felsorakoztató listánk alapjául a négyzetméterárakat vettük, hiszen a nagy kereslet és a bővülő igények szépen fel tudják forgatni a piacot.

Legdrágább környéknek a 12. kerületi Költő utca bizonyult, ahol 2,5 millió forint volt a 2022-es évben értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattára szerint. Már ebben a cikkben is megemlítettük legolcsóbb utcát is, amely az akkori statiszikák alapján a X. kerületi, Hős utca volt, 223 ezer forintért négyzetméterenként.

Kíváncsiak voltunk az „olcsósági” lista további helyszíneire is, hátha megtaláljuk a zsebbarát fővárosi lakásvásárlás titkát. A TOP10-be kerülő utcák nem okoztak nagy meglepetést. Általánosságban elmondható, hogy azok a helyszínek szerepelnek, ahol kevesebb adásvételt bonyolítottak le és ritkábban keresik a vevők, mivel kevésbé központi helyen fekszenek.

A 2022-es KSH adatok alapján a legolcsóbb TOP10-es lista (utca, átlagos négyzetméterár-ezer forint/négyzetméter):

  1. X. kerület, Hős utca: 223
  2. XVI. kerület, Rákoczi út: 298
  3. X. kerület, Gitár utca: 313
  4. XVIII. kerület, Jegenye fasor: 368
  5. XVII. kerület, Péceli út: 380
  6. XXI. kerület, Posztógyár köz: 384
  7. X. kerület, Tárna utca: 391
  8. XX. kerület, Zrínyi utca: 434
  9. XXIII. kerület, Táncsics Mihály utca: 453
  10. XVIII. kerület, Batthyány Lajos utca: 459

További utcák, amelyek épphogy lecsúsztak a legolcsóbb 10-ből:

  • X. kerület, Szállás utca: 462
  • XX. kerület, Határ út: 470
  • XXIII. kerület, Grassalkovich út: 480
  • IV. kerület, Ambrus Zoltán utca: 484
  • XVII. kerület, Körömvirág utca: 487
  • X. kerület, Fokos utca: 487
  • XVII. kerület, Várvíz utca: 489
  • XX. kerület, Sárrét utca: 494
  • VIII. kerület, Reguly Antal utca: 495
  • XX. kerület, Frangepán utca: 497

Kérdésünkre, hogy miért pont ezek az utcák kerültek fel a listára az Otthon Centrum szakértője elmondta, hogy szinte mindegyik külső, pesti kerületben található, hosszú utca, amely jelentős átmenőforgalommal bír (például: Grassalkovich út, Határ út, Gitár utca). Ezek pedig nyilván csökkentik az értéküket. Hozzáfűzte, hogy a felsorolásban akad néhány beljebb elhelyezkedő utca is, de ezek a köztudatban kevésbé jó környéknek számító városrészeken, mint a Tisztviselőtelepen található Reguly Antal utca vagy a Hős utca.

Tisztázandó azonban, hogy azért is alakul így a lista, mert KSH csak olyan utcáról közöl adatokat, ahol legalább három tranzakció történt. Országszerte 77 ezer adásvételt vettek figyelembe, de fontos, hogy ez a 2022-es évi összes adásvétel 56%-a, tehát közel minden második adásvétel olyan utcában történt, ahonnan a KSH nem közölt adatot”

– emelte ki a módszertannal kapcsolatban a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint sincsenek nagy meglepetések a listán szakmai szemmel. A felsorolt utcák zöme iparterületek, gyártelepek közelében helyezkednek el, de van köztük olyan is, amely végig vasúti sín mellett fut. A kerületek is, amelyekben az említett helyek találhatóak a legolcsóbbak közé tartoznak, mint Soroksár, Pesterzsébet vagy Csepel.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy két évvel a lista kiadása után, egy 2024-es TOP10-nél számíthatnánk-e jelentős változásokra.

Nem valószínű. A felsorolt utcák mindegyike olyan területen található, ahol kevés újdonság történt az elmúlt két évben, kevés új projekt indult, amely alapvetően változást hozott volna”

– fogalmazott.

Nem számít nagy változásra Benedikt Károly sem, aki szerint az elmúlt két évben nem voltak a jelölt területeken kiugró áremelkedést okozó beruházások vagy éppen jelentősebb városrehabilitációs fejlesztések.

Meg kell említeni viszont a Hős utcát, amely, ha mostanra még nem is, de pár éven belül kikerülhet a listából, hiszen a problémás, hírhedt lakótömböket felszámolta a főváros és az utca elhelyezkedése pedig a közeli villamosvonallal nem indokolja majd az alacsony árazást a rehabilitációs folyamatok után. A szakértők szerint még érdemes kiemelni a Péceli utat, amely összeköti a várost az agglomerációval. Kiemelt forgalma miatt kevésbé keresett lakhatási célra, de éppen a könnyű megközelíthetőség miatt alkalmas lehet üzleti célra, üzlethelyiségek, raktárak kialakítására. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?