smoke stacks on the roof of an old family house chimney sweeper

Trükkös csalók járják az országot: sok háztulajt fenyegettek bírsággal, te ne dőlj be nekik

2024. szeptember 9. 08:14

Nemsokára indul a fűtési szezon, ezért érdemes időben kéményseprőt keresni, aki ellenőrzi a kéményünket, mielőtt szükség lenne rá. A HelloVidék utána járt, milyen változások történtek a kéménysepréssel kapcsolatban, illetve mennyibe kerül az ellenőrzés, ha nem vagyunk jelen azokon a napokon, mikor az ingyenes vizsgálatok zajlanak.

A kéménysepréssel kapcsolatos szabályok az elmúlt években sokat változtak. Az ingyenes lakossági kéményseprést 2024. július 1-jétől az egész országban a katasztrófavédelem kéményseprői végzik - mondta el Mukics Dániel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A szakember szerint a hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, de a fázósabbak már lehet, hogy korábban befűtenek. Nem kell kétségbe esni, ha az első őszi befűtés előtt nem volt leellenőrizve a kémény, mert elfelejtettünk róla időben gondoskodni.

A hangsúly nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak rendszerességén van. Bármelyik évszakban el tudja végezni a kéményseprő a kémény ellenőrzését és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés előtt 2-3 órával már ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia - emelte ki a szakember. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy

akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (Kft, Bt, egyéni vállalkozó…) azok számára a kéményseprés ingyenes.

A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. A hivatalos weboldalon a három vonalra kattintva, majd az Online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél. Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ellenőrizni. A családi házaknál, amelyben magánszemélyek élnek, nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével - írja a lap.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a kéményseprési szolgáltatásaikat. Ezeket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak" - hívta fel a figyelmet Mukics Dániel. Hozzátette, ha valaki nem szereti az internetes ügyintézést, telefonon is egyeztethet időpontot. Keresse a kéményseprők ügyfélszolgálatát a 1818-as telefonszámon, ahol a telefonnak a 9-es, majd 1-es nyomógombját kell megnyomni.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?