people with umbrellas walking in the city while it is heavy raining

Riasztást adtak ki a fél országra: ezekben a megyékben durva esőre, zivatarra kell készülni

2024. szeptember 9. 07:33

Hétrőn délelőtt előbb a Dunántúlon, majd egyre inkább a középső országrészben is előfordulhatnak zivatarok intenzív csapadék kíséretében. A déli, délutáni órákban a délnyugati országrészben valószínű zivatarok előfordulása, egy áthelyeződő hidegfronthoz kapcsolódva, amelyek környezetében viharos (60-80 km/h) széllökés, intenzív csapadék (15-25 mm) előfordulhat - írja a HungaroMet. Elsőfokú riasztást adtak ki zivatarveszél miatt a Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun, Pest, és Nógrád vármegyékben.

Elsőfokú riasztás van érvényben érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyékben. A Dunántúl északnyugati felében ma a 24 órás csapadékösszeg területi átlagban elérheti a 20 mm-t, az Alpokalján 30 mm-t is. Várhatóan Vas és Győr-Moson-Sopron megye nyugati felében lokálisan 30 mm feletti csapadék is hullhat.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti harmadban délelőtt, késő délután a Dunántúl nyugati felén lehet szakadozottabb a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén is számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatar is előfordulhat. A csapadékzóna az ország keleti harmadát estefelé éri el. A legnagyobb mennyiség nyugaton, északnyugaton valószínű. A délkeleti szél napközben több helyen megerősödik, majd délutántól a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 32 fok között várható, az Alföld keleti részén lesz a legmelegebb, az Észak-Dunántúlon a hűvösebb. Késő estére 16, 24 fok közé hűl le a levegő. 

Hétfő este nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, de reggelig az ország északkeleti harmadán és a Tiszántúlon borult marad az ég, arrafelé még reggel is eső várható, másutt megszűnik a csapadék. A Tiszántúlon a délkeleti, másutt az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon néhol erős széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 13, 19 fok között alakul. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?