30 °C Budapest
Euro banknotes, texture from 5 and 10 euros, ten euros outweigh five euros. 2019

Egész Európában letérdelt az infláció: most már tényleg kinn vagyunk a vízből?

MTI
2024. július 17. 18:00

Júniusban az euróövezetben az éves infláció 2,5 százalék volt a májusi 2,6 százalék után. A legalacsonyabb inflációt Finnországban (0,5 százalék) és Olaszországban (0,9 százalék) mérték. A legmagasabb fogyasztói árnövekedés Belgiumban (5,4 százalék) és Romániában (5,3 százalék) volt. Németországban az éves infláció a májusi 2,8 százalékról 2,5 százalékra, Franciaországban 2,6 s

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.

Júniusban az euróövezetben az éves infláció 2,5 százalék volt a májusi 2,6 százalék után. Egy évvel korábban, tavaly júniusban 5,5 százalék volt az euróövezeti fogyasztói árindex éves emelkedésének mértéke. Havi összevetésben 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban.

Az energia-, élelmiszer- és alkoholköltségek nélküli maginfláció májushoz hasonlóan júniusban is 2,9 százalék volt. Az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek júniusi árnövekedése 2,4 százalékra lassult a májusi 2,6 százalékról, az energiaárak 0,2 százalékkal nőttek a májusi 0,3 százalékos emelkedés után. A szolgáltatások 4,1 százalékkal drágultak ugyanúgy, mint májusban. Az EU 27 országában az infláció 2,6 százalék volt júniusban a májusi 2,7 százalék után, egy éve júniusban 6,4 százalékot mértek. Májushoz képest 0,2 százalékkal nőttek az árak idén júniusban az EU-ban.

A legalacsonyabb inflációt Finnországban (0,5 százalék) és Olaszországban (0,9 százalék) mérték. A legmagasabb fogyasztói árnövekedés Belgiumban (5,4 százalék) és Romániában (5,3 százalék) volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Németországban az éves infláció a májusi 2,8 százalékról 2,5 százalékra, Franciaországban 2,6 százalékról 2,5 százalékra, Spanyolországban pedig 3,8 százalékról 3,6 százalékra mérséklődött, Olaszországban 0,8 százalékról 0,9 százalékra nőtt. Az éves infláció tizenhét EU-országban lassult, Cipruson változatlan maradt, 9 országban pedig gyorsult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. augusztus 28. 14:40
Viszonylag sűrűn hívnak "szenzációs befektetési lehetőségekkel" telefonon, szinte mindig angolul, mé...
MEDIA1  |  2024. augusztus 28. 14:25
A Media1.hu érdeklődésére elárulta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, hogy a Budapesti Region...
Bankmonitor  |  2024. augusztus 28. 07:47
Augusztus 17-től módosította személyi hitel hirdetményét az UniCredit Bank, a pénzintézetnél a kedve...
Holdblog  |  2024. augusztus 27. 07:32
Egy olimpiai rendezés nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a rendező várost. Az újkori olimpiák tör...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 28. szerda
Ágoston
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?