22 °C Budapest
Szomorú férfi sír a nappaliban késő este. Depresszió koncepció.

Ebbe a krízisbe rokkanhatnak bele magyar családok: sokan nincsenek felkészülve arra, ami még jöhet

2024. augusztus 21. 13:04

A gazdasági válságok története tele van olyan eseményekkel, amelyek időről időre emlékeztetnek minket a piacok kiszámíthatatlanságára és a spekuláció veszélyeire. A Pénzcentrum videóblogja, a CashTag éppen ezért a most augusztus eleji tőzsdepánik kapcsán azt vizsgálta meg, hogyan döntötték romba nem egyszer a gazdaságokat tőzsdei pánikok.

A globális tőzsdék augusztus elején jelentős pánikhangulatba kerültek, ami nemcsak az amerikai, európai és ázsiai piacokat, hanem a kriptovalutákat, így például a Bitcoin árfolyamát is érintette. A nagy techcégek részvényei közül az Nvidia 10,5%-ot, a Tesla 10%-ot, míg az Apple 5,5%-ot veszített értékéből néhány óra leforgása alatt. A pánik fő kiváltó oka egy rendszeresen közzétett adat, az amerikai munkanélküliségi statisztika volt - hangzik el a Pénzcentrum vlogjának az új adásában, a CashTag-ben, ami ezúttal az a nyár végi tőzsdepánik farvizén vizsgálódik a részvénypiacok világában.

Az Egyesült Államokban júliusban a várakozásokkal szemben csupán 114 ezerrel nőtt a dolgozók száma, miközben a munkanélküliségi ráta 4,3%-ra emelkedett. Az elemzők 175 ezer új munkahelyet és a júniusi 4,1%-os munkanélküliségi rátát várták. Az amerikai gazdasági helyzetet erősen befolyásoló munkanélküliségi adatok gyenge eredményei általában aggodalomra adnak okot, amit most is a válság jeleként értelmeztek a befektetők.

A tőzsdei pánikot tovább fokozta, hogy az amerikai részvényeket, különösen a technológiai szektor papírjait, sokan túlárazottnak tartották, miközben több nagy techcég a vártnál rosszabb negyedéves jelentést tett közzé. Tovább rontotta a hangulatot, hogy egy olyan neves befektető, mint Warren Buffett, jelentős mennyiségű Apple részvényt adott el az év első két negyedévében – összesen több száz millió darabot. Ez a folyamat elindította a dominóhatást, amely végül Japánba is begyűrűzött.

A Nikkei index az elmúlt 37 év legnagyobb zuhanását produkálta, 12,4%-os eséssel. Japánban az alapkamat régóta 0,1%-on stagnált, így a hitelfelvétel olcsó volt, amit sok befektető kihasznált. A japán jegybank azonban váratlanul 0,25%-ra emelte a kamatot, ami erősítette a jent, ezzel pedig drágította a hitelfelvételt és visszafizetést. A japán részvények értéke ezért meredeken zuhanni kezdett, ami átmeneti összeomlást eredményezett.

Érdekel a részvénypiac vagy valutát váltanál, és érdekel az árfolyam? Böngészd a Pénzcentrum Kalkulátor oldalát!

Mi történt azóta?

Magyarországon is érződött a nemzetközi pánik hatása, de csak rövid időre. Az OTP közel 10%-ot, a Richter és a Magyar Telekom 5%-ot vesztett az értékéből. A Bitcoin árfolyama sem maradt érintetlen: július 28. és augusztus 5. között közel 15 ezer ponttal csökkent a BTC/USD árfolyam. Azóta a tőzsdék nagy része ledolgozta az esést, sőt, egyes indexek már túlszárnyalták a zuhanás előtti értéküket. Sokan azonban bánják, hogy nem ismerték fel a pánik közepette kínálkozó vételi lehetőségeket.

Ugyanakkor több nagy befektető és piaci elemző szerint, a bizonytalan gazdasági és geopolitikai helyzet, a túlárazott részvények, valamint az AI megjelenése még további nagy zuhanásokat hozhat a részvénypiacokra. Ezt a véleményt osztja például Robert Kiyosaki is, aki 2011 óta folyamatosan várja a következő nagy összeomlást – miközben az amerikai részvényindexek, például az S&P 500, azóta számos alkalommal érték el újabb és újabb történelmi csúcsokat.

Válságok mindig voltak, néha beléjük is rokkant a világ

A gazdasági válságok történelme hosszú, és minden időszaknak megvan a maga ikonikus eseménye, amely emlékeztet minket a piacok kiszámíthatatlanságára. Ezek a válságok gyakran jelentős hatással vannak a globális gazdaságra, társadalmi változásokat hoznak, és hosszú távú következményekkel járnak. Nézzünk meg néhány meghatározó válságot az elmúlt évszázadokból, amelyek mind a mai napig fontos tanulságokkal szolgálnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Holland Tulipánláz (1636-1637)

Az első említésre méltó gazdasági válság a holland tulipánláz, amely 1636-1637 között következett be. A tulipán, amely eredetileg Közép-Ázsiából származik, a 17. század elején vált népszerűvé Európában, különösen Hollandiában. A növény gyorsan státuszszimbólummá vált, és a tulipánhagymák iránti kereslet olyan szintre emelkedett, hogy a tulipán határidős piacot is létrehozták. Az árak az egekbe szöktek, de 1637-ben a piac hirtelen összeomlott, és a hagymák értéküket vesztették. Azok, akik mindenüket tulipánba fektették, jelentős veszteségeket szenvedtek el, és ez a válság az egyik legkorábbi példája a pénzügyi buborékok veszélyeinek.

A Nagy Gazdasági Világválság (1929-1933)

Ugorjunk egy nagyot az időben, egészen 1929-ig, amikor bekövetkezett a modern kor legnagyobb gazdasági válsága, a Nagy Gazdasági Világválság. Az előzmények az 1920-as évek közepére nyúlnak vissza, amikor az Egyesült Államokban óriási gazdasági fellendülés zajlott. Az ipari termelés és a részvényárak meredeken emelkedtek, de a gazdasági növekedés mögött rejlő fundamentumok nem voltak szilárdak. 1929 októberében, a fekete csütörtökön kezdődött a részvénypiac összeomlása, ami az amerikai és a globális gazdaság mély válságba taszította. Az amerikai gazdaság több millió munkahelyet vesztett, és a világkereskedelem drámaian visszaesett, súlyos társadalmi következményekkel.

A Fekete Hétfő (1987)

A következő jelentős válság 1987. október 19-én történt, amikor a Dow Jones index 22,6%-ot zuhant egyetlen nap alatt, amit Fekete Hétfőként ismerünk. Bár az év jól indult az amerikai tőzsdén, az infláció növekedése és a Fed kamatemelései megingatták a befektetők bizalmát. A részvényeladások gyors ütemben nőttek, és a digitális kereskedési rendszerek is hozzájárultak a pánikhoz. A piac összeomlása után új szabályozások születtek, például a kereskedési megszakítók, amelyek célja a hasonló események megelőzése.

A Dotcom Lufi (1995-2000)

Az internet terjedése az 1990-es évek végén egy újabb válságot eredményezett, amelyet a Dotcom lufiként ismerünk. Az internetes vállalatok iránti túlzott spekuláció a NASDAQ tőzsdeindex 400%-os emelkedéséhez vezetett 1995 és 2000 között. Azonban sok dotcom cégnek nem volt életképes üzleti terve, és amikor a piac rájött erre, az árfolyamok zuhanni kezdtek. 2002-re a NASDAQ 78%-kal esett vissza, és számos vállalat csődbe ment. A dotcom lufi összeomlása ismételten megmutatta, hogy a technológiai újításokba vetett túlzott bizalom veszélyes lehet, ha nem áll mögötte stabil pénzügyi alap.

A válságok örök tanulsága

Ezek a történelmi válságok mind különböző okokra vezethetők vissza, de egy közös tanulságot mindenképpen levonhatunk belőlük: a piacok kiszámíthatatlanok, és a túlságosan optimista spekulációk rendszerint végződnek katasztrófával. A gazdasági válságok sosem csak gazdasági események; társadalmi, politikai és kulturális változásokat is előidézhetnek, amik alapjaiban formálhatják át a világot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 12. 13:03
A hazánkban a The History Channel és a Crime+Investigation csatornák tulajdonosaiként ismert nemzetk...
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 12:04
Annuitásos törlesztőrészlet, annuitásos hitel, annuitás kalkulátor, ezekkel a fogalmakkal sok magyar...
Holdblog  |  2024. szeptember 12. 07:55
Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 11. 21:13
09.04-én vettem megint MARA-t 14,93-on. 14-re vártam, de ez olyan sokat szokott jönni-menni akár egy...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?