22 °C Budapest
Kézben tartott magyar forintérmék

Itt a bejelentés, új forintérmét vezetnek be Magyarországon: így néz ki, ennyit fog érni

2024. augusztus 16. 14:31

A Magyar Nemzeti Bank „Főőrség” megnevezéssel különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. augusztus 20-án. A Budavári Palota Hunyadi udvarában található épület 2020-ra épült újjá. A királyi testőrség egykori szálláshelyéül szolgáló Főőrséget ábrázoló emlékérme a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozatot gazdagítja. Az MNB emlékérme-kibocsátásai körében egyedülálló módon, a sorozat elemei egybeilleszthetőek, méhsejtszerkezetet alkotnak. A 3 000 Ft névértékű Nordic gold alapanyagú színesfém emlékérmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy Magyarország kiemelkedő értékű szellemi és kulturális öröksége, a Budavári Palotanegyed újra a 19-20. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogy azt Hauszmann Alajos építész megálmodta.

Horthy Miklós kormányzóvá választása és a Habsburg-ház trónfosztása után alakult meg a Magyar Királyi Testőrség, amely megőrizte a korábbi testőrségek hagyományait és a kor követelményeinek megfelelően látta el a napi szolgálatot a budai Várban. Az új testület feladatkörét kiterjesztették Horthy Miklós kormányzó és családtagjainak védelmére is. Az őrszolgálat számára 1853-1854 között külön főőrségi épületet emeltek a budai Várban, az elit katonák szolgálati helyén, melyet 1901-ben elbontottak. A Főőrség új épülete Hauszmann Alajos tervei alapján 1903-ra épült fel, katonai sikereket ábrázoló reliefekkel és domborművekkel díszítették. A második világháborúban az épület megsérült, majd később lebontották. A ma látható épület 2020-ra épült újjá és a Budavári Palota Hunyadi udvarában található, az egykori királyi testőrségnek emléket állító kiállítással várja a látogatókat. 

A Magyar Nemzeti Bank „Főőrség” megnevezéssel 3 000 Ft névértékű emlékérmét bocsát ki a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozat 3. elemeként. A széria elsődleges szerepe a figyelemfelhívás és ismeretterjesztés, a Budavári Palotanegyed megújításának célkitűzéseit reprezentálja, elemei a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. A tervek szerint az egymáshoz illeszthető, 7 tagúra tervezett emlékérme-sorozat a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül felújított vagy újjáépített épületeket, valamint más várbéli helyszíneket örökíti meg.

A jegybanki emlékérme-kibocsátások körében egyedülálló sorozat a jövőben is folytatódik, és az egyes elemek egybeillesztve méhsejtszerkezetet fognak alkotni. A méhsejtszerkezet jellegzetessége, hogy a legkisebb kerülethez a lehető legnagyobb terület társul, statikailag nagyon erős, stabil térszerkezetet alkot. Az érme alakja is üzenetértékkel bír, nemzeti értékeink méltó őrzésére hívja fel a figyelmet.

A „Főőrség” emlékérme előlapján, középmezőben a Budavári Palota Szent István-termének falikárpit-mintáját idéző két díszítőmotívum-sor ívelt ábrázolása látható. A díszítőmotívum-sorokat elválasztó két körív közötti gyöngysort középen a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat szakítja meg. A díszítőmotívum-sorok ábrázolása alatt, az előtérben a Budavári Palota 19-20. századi századfordulós állapotot tükröző homlokzatának részlete látható. Az előlap szélén, fent, két sorban a „MAGYARORSZÁG” felirat és a „2024” verési évszám, bal oldalon a „BP.” verdejel olvasható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az emlékérme hátlapján a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépített Főőrség épületrészletének – bal oldalon vonalas, középen makettszerű, jobb oldalon plasztikus – ábrázolása látható. Az épületábrázolás alatt a „FŐŐRSÉG” felirat olvasható. A hátlap szélén, jobb oldalon található az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye.

Az egyedi, hatszög alakú emlékérme réz (89%), alumínium (5%), cink (5%) és ón (1%) ötvözetéből (ún. Nordic gold) készült, súlya 20 gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, különleges – ún. proof-like – technológiával.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Főőrség” színesfém emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követően egy évig névértéken vásárolható meg 2024. augusztus 21-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában, (https://www.penzvero.hu/) valamint a Budavári Palotanegyed ajándékboltjaiban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 11. 08:07
Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozás...
MEDIA1  |  2024. szeptember 10. 17:10
Korábban BudaPest TV néven tervezték az indulást, de azt a Fővárosi Önkormányzat egy rendeletre hiva...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?