14 °C Budapest
Kivágott felvétel egy fiatal ázsiai nőről, aki otthon kezeli a személyes banki és pénzügyi ügyeit. Költségvetés tervezése és a kiadások kiszámítása számológéppel. Adók és pénzügyi számlák kezelése. Vagyonkezelés. Otthoni költségvetés készítése

Nem akárki tett bejelentést a kormány új gazdasági terveiről: duplázzák a családi adókedvezményt

2024. augusztus 23. 14:01

Közel 50 perces előadást tartott Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Tranzit fesztiválon, de ami még érdekesebb, hogy milyen témában beszélt ilyen hosszan - írja a Portfolio. A magyar gazdaság helyzetéről, kilátásairól prezentált részletesen, valamint szót ejtett a lehetséges gazdaságpolitikai lépésekről. Ennek keretében szót ejtett a minimálbér és a garantált bérminimum egységesítésének szükségességéről, a családi adókedvezmény duplázásáról, a kisvállalkozások támogatásáról, az otthonteremtési támogatások megemeléséről, és a szakmunkás hitelről. Meggyőződése, hogy most nem nagyberuházásokat kell támogatni.  

A Miniszterelnöki Kabinetiroda előadásának legfontosabb elemei:

  • Magyarországon, hogy egy kétszintű, két lépcsőből álló minimálbér vagy alacsonyabb garantált jövedelemrendszer van. Az egyik a minimálbér, a másik a garantált bérminimum. A garantált bérminimummal már ott vagyunk az európai középmezőny alján, ezért a következő fontos cél, hogy a két bérminimumot összezárjuk.
  • Hozzá kell zárnunk a minimálbért a garantált bérminimumhoz, amihez persze megállapodásra van szükség, értelemszerűen a szakszervezetek, tehát a munkavállalók és a munkáltatók között, amit a kormány támogatni tud.
  • Mindig azt szokták mondani, hogy mi azért csinálunk családpolitikát, azért támogatjuk a családokat, mert itt szeretnénk jelentősen javítani a demográfiai mutatókat. Természetesen ez is cél. De hozzáteszem, nem ez az elsődleges cél.
  • Az elsődleges cél az az, hogy aki gyereket nevel, az ne szegényedjen el. A gyereket nevelő családok támogatása a valódi cél. Aztán azt majd ők eldöntik, hogy akarnak-e több gyereket vállalni, vagy nem. 
  • A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon anyagilag jobban jár az a munkavállaló házaspár, aki gyermeket nevel. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a gyerek értelemszerűen több terhet és kiadást is jelent. 
  • Ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a gyerekes családoknak a pénzügyi pozíciója érdemben sokkal jobb, mint a gyereket nem nevelőké, hanem a bekövetkezett változást mutatja, amit a kormány végrehajtott. Ebben a gyermeket nevelő családoknál a gyerekek után járó adókedvezménynek van a legnagyobb szerepe.
  • A gyerekek után járó adókedvezmény értékének a megőrzése és megemelése a következő két év egyik legfontosabb feladata.
  • A cél: 2026-ra a gyerekek után járó adókedvezmény mértékét minden kategóriában megduplázzuk. Ez nem új bejelentés, erről itt írtunk korábban.
  • Demográfia: az elmúlt két esztendő az nem mutatott kedvező változásokat, és itt a miniszter az évről évre változó születésszámokat vetítette ki egy táblázatba. 2021 óta továbbra is nálunk az EU átlagot meghaladó jobb értékeket láthatunk.
  • Energiaszuverenitás, rezsicsökkentés: itt egy szuverén gazdaságpolitikának kell szuverén döntéseket hoznia. Ennek volt szerintem a legerősebb megjelenése a rezsicsökkentés. A legkedvezőbb energia átlagárakról beszélünk Magyarország esetében.
  • A rezsicsökkentés módosítása a magyar családok 85 százaléka számára semmilyen változást nem hozott. 
  • Ezt követően rátért a magyar gazdaságot körülvevő veszélyekre (járvány, háború, energiaválság, háborús infláció). Úgy vélekedett, hogy a járvány hatásait sikerült kezelniük és az inflációt is csökkentették.
  • Hogy a következő időszakban a magyar gazdaság esélyei milyenek, az szerintem két dolog határozza meg: kamatváltozások és béke.
  • A jegybank óvatosan, de folyamatosan tudja csökkenteni a kamatlábakat. Ez azzal jár együtt, hogy elindulhat a hitelezés Magyarországon már ez év vége felé, vagy a következő év elején.
  • Értelemszerűen megértem a jegybank óvatosságát. A politika mindig jobban sürgetné a jegybankot, de a jegybanknak igaza van. A maga szuverén módján óvatosan hozza meg a szükséges döntéseket, de folyamatosan hozza meg és ez javítja a magyar gazdaság kilátásait.
  • Rogán Antal szerint azonban ez önmagában kevés, az igazán nagy sikert az jelentené, ha egyébként el tudnánk oda jutni, hogy béke van. 
  • Ha béke van, akkor egy egészen más költségvetést lehet készíteni. És egy béke költségvetés tervei azok már ott vannak az asztalfiókban.
  • Béke költségvetés: családi adókedvezmények megduplázása, otthonteremtési támogatások megemelése, kisvállalkozások támogatása, minimálbér emelése a garantált bérminimum szintjére, szakmunkás hitel.
  • Itt nem csak 2025-ről, hanem 2026-ról beszélt, attól függően, hogy hogyan alakul a háborús helyzet.
  • Az otthonteremtési támogatásokat már megemeltük, ezeket emelt szinten tartjuk, és ha tudjuk, akkor még emeljük.
  • Meggyőződésem, hogy most nem nagy beruházásokat kell támogatni. A nagy beruházások támogatása helyett most a kisvállalkozásokra kell koncentrálnunk. Hitelekben, támogatási programokban és mindenben. 

Vizsgálunk még egy olyan dolgot, ami a fiatalok életkezdési esélyeit tovább javíthatja. A diákhitel van már Magyarországon, ez bizonyos értelemben egy picit igazságtalan, mert azoknak, akik egyetemre mennek, azoknak adunk forrást. De azoknak, akik egyébként befejezik az iskolát, és munkába állnak, azoknak nem adunk plusz támogatást.

  • Ezért megvizsgáljuk egy szakmunkás hitel nyújtásának lehetőségét. Ez egy olyan javaslat, ami ott van a kormány asztalán. Nem döntöttünk még róla. Gyakorlatilag a diákhitellel azonos feltételekkel, a diákhitellel azonos mértékben. Szeretnénk, ha egy szakmunkáshitelt is el tudnánk indítani, hogy milyen korosztályig, 20 évig, 22-ig, 19-ig, ezeket az opciókat megvizsgáljuk.

De a béke költségvetésének ezek minimum a részei lesznek a következő időszakban.

  • Úgy vélekedett, hogy a szuverén gazdaságpolitika meghozta a gyümölcsét. Szerinte ezt még a 2010-es évek elején unortodoxnak hívták.
 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 12. 18:41
A kormányközeli publicista buzizós bejegyzése nem érhető el többé a Facebookon.
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 12. 14:06
Ahogy arról írtam már, megjelent a szamlazz.hu csapatának az új szolgáltatása, a Binx vállalkozói sz...
Holdblog  |  2024. szeptember 12. 07:55
Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt...
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?