23 °C Budapest
Budapest, 2023. október 17.Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elõadást tart a Portfolio Budapest Economic Forum 2023 rendezvényen a Hotel Marriott Budapest szállodában 2023. október 17-én.MTI/Kovács Tamás

Rendkívüli! Most közölte az üvegvisszaváltási rendszerről Hernádi Zsolt: erre készüljenek a vásárlók

2024. augusztus 3. 16:27

A különadók bevezetése és azok gazdasági hatásai komoly aggodalmakat keltenek a hazai vállalatok körében. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója pénteken Esztergomban, az MMC Feszt kerekasztal beszélgetésén fejtette ki véleményét a jelenlegi gazdaságpolitikai irányvonalról.

Hernádi Zsolt szerint az elmúlt másfél évben inkább a lyukfoltozás dominál, mintsem a hosszú távú stratégiai gondolkodás. "Nem szabad lebecsülni annak kockázatát sem, hogy egy ország mennyire kiszámítható" - hangsúlyozta Hernádi Zsolt.

Bár Hernádi korábbi véleménycikkére hivatalos válasz nem érkezett, úgy véli, hogy odafigyeltek rá, hiszen egyes területeken költségcsökkentést rendeltek el. "Nem mindegy, meddig hivatkozunk haváriára. A gödörből egyszer ki kell jönni" - tette hozzá Hernádi Zsolt.

 

Az ukrán olajszállítás korlátozásával kapcsolatban Hernádi Zsolt kifejtette: Bár az adriai vezetéken keresztül is megoldható lenne a szállítás, a horvát állami kőolajszállító cég kihasználva pozícióját jelentősen megemelte a tranzitdíjakat és nem adott hosszútávú szerződést.

Hernádi nem tart üzemanyaghiánytól, de figyelmeztetett arra, hogy bizonyos intézkedések - mint például az árstop - hamarabb okozhatnak hiányt.

"Amíg mi nem szólalunk meg, addig nem kell aggódni" - mondta ezzel kapcsolatban Hernádi Zsolt.

A Mol számára 700 millió dolláros kiadást jelentene (MOL részvény árfolyam ITT!) az átállás az oroszról más olajtípusra. Bár volt ígéret arra vonatkozóan, hogy ehhez hozzájárulnak majd uniós forrásokkal, mostanra világossá vált: ez nem fog megtörténni. Hernádi szerint orosz típusú kőolajat tengeren keresztül is lehet szerezni, de jóval drágábban.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elektromos autózás kapcsán Hernádi Zsolt úgy véli: nem lehet végrehajtani azt a döntést, hogy 2035 után ne készüljenek belső égésű motorral rendelkező autók. Nincs elegendő alapanyag az akkumulátorok gyártásához és a villamos hálózat sem bírná el ezt a terhelést.

Az italospalackok kötelező visszaváltása körüli visszásságokról Hernádi elmondta: bár még csak egy hónap telt el az indulás óta, be fog állni a rendszer. Az automata telepítése eddig 50 milliárd forintba került és évek múlva termelhet nyereséget.

Végezetül kitért a magyar felsőoktatás helyzetére is. Szerinte korábban inkább a hallgatói létszám növelésére koncentráltak az egyetemek, ami nem feltétlenül emelte a színvonalat. Az új működési modell viszont versenyhelyzetet teremt és célelvárásokkal segíti elő a felzárkóztatást.

Fotó: Kovács Tamás, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 8. 15:51
Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?