11 °C Budapest
Elementary age Caucasian blonde little girl is smiling while placing lettuce in shopping cart. Child is shopping for produce and healthy food with her mother in local grocery store. Child is wearing a plaid shirt. Other customers are shopping in background.

Kilapátolják a pénzt a magyarok az országból: ez nem tartható sokáig, mi lesz ennek a vége?

2024. augusztus 28. 10:00

Különböző okokat látnak arra a Pénzcentrum által megkérdezett elemzők, miért nem akar növekedni a lakossági fogyasztás még annak ellenére sem, hogy a reálbérek elemkedése immár hónapok óta 10 százalék körül jár. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is számos okot sorolt fel, de nem látszik, hogy a kormánynak bármilyen terve lenne arra, hogyan "robbantsa" be újra a pénzköltési kedvet. Mi vezetett idáig, és van-e kiút?

Májushoz képest némileg csökkent az átlagkereset Magyarországon, jelenleg a KSH adatai szerint 642 forintot tesz ki ez az összeg - erről hétfőn a Pénzcentrum is beszámolt. Sokkal jobb a helyzet viszont az átlagbér esetében, ami a frissen kiadott adatok szerint 9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban ugyanekkor - igaz, hogy egy picit ez is csökkent, mert a legutóbbi adatközléskor 10 százalék feletti adatról számoltak be.

Úgy tűnik tehát, hogy a pénztárcáinkba lassanként tényleg visszaköltözött az élet, ezt mutatja az is, hogy a magyar családoknak soha ennyi megtakarításuk nem volt, mint éppen most. Ez viszont, mint megtudhattuk a múlt héten Nagy Márton nemzetgazdasági minisztertől, nagyon is messze van a kívánatos állapottól: az ugyanis a helyzet még mindig, hogy az emberek sokkal inkább félreteszik a megkeresett pénz jó részét, nem pedig elköltik - erre lenne ugyanis most sokkal nagyobb szüksége a büdzsének.

Szakértőkkel beszéltük át, hogy ha már ennyire jól áll az átlagbér és a reálbérek is szép emelkedést mutatnak, akkor hogy lehet, hogy a fogyasztás még mindig nem akar helyreállni? Mit tehet azért a kormányzat, hogy ez változzon, és egyáltalán védhető-e az átlagemberek ezen pénzügyi viselkedésmintája? Indokolt-e az óvatosság a költekezésben?

A miniszter látja, hol van a pénz

A fogyasztás nem megfelelő mértékéről, az óvatosságról pedig már Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is többször említést tett egy nemrég adott interjúban. A tárcavezető azt emelte ki, hogy az általános figyasztás helyett a lakosságra sokkal inkább jellemző az, hogy "megtakarít, pénzügyi- és lakásvagyonát növeli".

A mi számaink szerint a bruttó megtakarítási ráta már elérte a 15 százalékot, ami jelentősen nagyobb, mint a több évtizedes átlag. Mindez arra utal, hogy erős az óvatossági motívum

- fogalmazott a miniszter. Hozzátette, hogy bár természetesen tudják, mire költik a magyarok a pénzüket, de el kell azt érni, hogy a fogyasztás ismét növekedjen.

Mintha a középréteg és az átlag alatti jövedelműek még óvatosabbá váltak volna. Emellett az is érdekes a számok alapján, hogy fontosabb számukra az otthonteremtés és az elmaradt lakásvásárlások pótlása, mint az elmaradt fogyasztás pótlása. A lakosság az emelkedő béréből nem „extrán” fogyaszt, hanem egyrészt a lakáshitel önerejére gyűjt, másrészt törlesztőrészletre költ

- mondta erről Nagy Márton.

Vissza fog állni, de csak nagyon lassan

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a Pénzcentrumnak küldött válaszában azt írta: a fogyasztás bár régen elmozdult a mélypontról, de nem lesz gyors folyamat, míg a kívánatos szintre vissza tud állni.

A kiskereskedelmi statisztikák egyrészt azt mutatják, hogy a mélypontról lassan, fokozatosan feljebb kapaszkodik a fogyasztás, de arra is rámutatnak, hogy ez a helyreállítási folyamat csak nagyon lassan és fokozatosan megy végbe, a részletes adatok alapján a nagyobb értékű vásárlásoknál még mindig rendkívül óvatosak a fogyasztók

- mondta az elemző.

Trippon Mariann azt is hozzátette, hogy a reálbérek emelkedése természetesen jó hatással van a fogyasztás visszaállítására.

Abszolút segít, de önmagában nem elegendő a fogyasztás nagyobb mértékű dinamizálódásához. Tény, hogy az idei évben a vártnál nagyobb mértékben emelkednek a nominális és reálkeresetek is, előbbi esetében 12-13% közötti éves dinamikát várunk, ami a reálkeresetek esetében 8-9% közötti bővülést jelent. Ugyanakkor az előző évben jelentősen csökkent a keresetek váráslóereje, a 2022-2024 közötti három évben pedig éves szinten csak valamivel 2%-ot meghaladó mértékben nőttek a reálkeresetek, ami nem kiemelkedő, nagyjából összhangban van a termelékenység bővülésével

- mondta erről. Az pedig nyilván nem meglepetés, hogy a két éve kezdődött inflációs hullám nem volt jó hatással a fogyasztásra, és ezt kellene valahogyan legyűrni.

A magas infláció nem csak a kereseteket, de a megtakarítások reálértékét is erodálta. Bár nominálisan nagyon nagymértékben nőtt a háztartási szektor pénzügyi megtakarítása (óvatossági motívumok), reálértelemben körülbelül 2021-es szinten állnak a megtakarítások. A jelenlegi fázisban tehát azt látjuk, hogy a háztartások egyelőre óvatosan fogyasztanak, de a fókusz a megtakarítások visszaépítésén/növelésén van. Addig, amíg a bizalom nem javul számottevően itt éles váltásra nem is számíthatunk. A bizalom javulásában nyilván segít  egyik oldalról, hogy a munkaerőpiac erős, csökken a munkanélküliség, erőteljes a bérkiáramlás, nőnek a reálkeresetek. Másik oldalról viszont a kormányzati kommunikáció sokszor a bizonytalanságot erősíti, így nem segít a pszichológiai korlátok enyhítésében. Fokozatos erősödést várunk a fogyasztásban, de jövőre sem fog szárnyalni a GDP ezen komponense. Idén 3%-kal, jövőre 3,4%-kal nőhet a háztartások fogyasztása

- zárta gondolatait Trippon Mariann.

A karácsony mentheti meg a magyar gazdaságot?

Az MBH részéről Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója és Báthori Bence az MBH Elemzési Centrum ágazati elemzője válaszoltak lapunk kérdéseire. Kifejtették, hogy bár a tavalyi, súlyosan mély gödörből már sikerült kijönni, de van még munka bőven.

Pusztán a fix bázisú kiskereskedelmi volumenváltozást vizsgálva az látszik, hogy a tavalyi gödörből sikerült kintebb másznia az ágazatnak, de még egyértelmű, hogy nincs teljesen kint belőle. Tavaly októbertől kezdve elindult egy növekedési szakasz, ami a húsvéti időszakkal támogatott márciusban tetőzött, azóta viszont a második negyedévben alacsonyabb szinten ragadt a kiskereskedelem volumene. A fogyasztásban persze a termékforgalom mellett a szolgáltatásokra költött összegek is benne vannak, és ezzel kapcsolatban valamivel jobb kép bontakozik ki, hiszen például a turizmus nem teljesít rosszul. Ugyanakkor ennek egy része külföldön csapódhatott le az elmúlt hónapokban (a magyarok külföldi utazásai révén)

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- írták az elemzők. Hozzátették: vannak olyan időszakok, amelyek azért segítik a fogyasztás növekedését, és ez várhatóan az idén is így lesz.

Elsősorban nem egy bizonyos szint elérése a legfontosabb, sokkal inkább egy stabil - még ideálisabb esetben dinamikus - növekedés lenne kívánatos, mint például a 2015 és 2019 közötti időszakban. Ami ezt leginkább gátolja, az a megváltozott fogyasztói viselkedés és költési szokások. Az elmúlt évek nehézségei mély nyomot hagytak a vásárlók emlékezetében, az infláció tavalyihoz képest lényegesen alacsonyabb üteme ellenére továbbra is a hirtelen megemelkedett árakkal szembesülnek a fogyasztók, ezek miatt érthető, hogy egyik hónapról a másikra nem hagyják el teljes mértékben a felvett spórolási mechanizmusaikat és nem térnek vissza a korábbi költési szokásaikhoz. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy a kiskereskedelmi üzletekben való vásárlást megelőzi a felélt megtakarítások visszaépítése, valamint az élmények és szolgáltatások vásárlása. Véleményünk szerint a második félévben az iskolakezdés, a Black Friday és a karácsonyi vásárlások időszaka is támogatni fogja a várt növekedést a kiskereskedelmi forgalomban

- írta az MBH két szakértője. Végül még azt is kifejtették, hogy valóban látható a magyarokon az óvatosság, de ennek oldódnia kellene, ha a fogyasztás fellendülését várjuk.

A reálbérek emelkedése elengedhetetlen a fogyasztás visszaépüléséhez, az év eleje óta havonta 10% körül mozgó éves reálbér-emelkedés nélkül a jelenleginél is gyengébb kiskereskedelmi adatokat látnánk. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az elmúlt két év reálkeresetének csökkenése után a mostani emelkedésben benne van azok visszaépítése is, ugyanakkor az is látható, hogy a reálbérek szintjükben már mintegy 20%-kal múlják felül a COVID előtt jellemző értékeket. A várhatóan az év egészében kitartó reálbér-növekedés jó alapot ad a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez, azonban ehhez az óvatossági motívum további oldódása szükséges

- írta Árokszállási Zoltán és Báthori Bence az MBH-tól.

Spórolunk, keveset költünk

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szintén a fogyasztás emelkedését várja. Azt ugyanakkor elismerte ő is, hogy a folyamat egyáltalán nem gyors.

Ugyan a reálbérek tavaly szeptember óta emelkednek, de a lakossági fogyasztásban a pozitív fordulat csak az idei év elejétől indult meg – de csak lassan, akadozva. A lakosság egyértelműen óvatos, és a fogyasztás helyett inkább a megtakarításait növeli. Természetesen, a különböző jövedelmi csoportok eltérő mintázatokat követnek, így a megtakarítási képesség a felsőbb jövedelmi csoportokra jellemző (akik esetében a fogyasztás visszaesése korábban csak mérsékelt volt). Előretekintve az óvatossági motívum fokozatos oldódása, a fogyasztási ráta emelkedése várható

- írta kérdésünkre. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a büdzsé egyensúlyban tartása érdekében szerinte mekkora növekedésre lenne szükség.

Nehéz definiálni az ideális fogyasztási szintet, különösen azért, mert az eltérő nézőpontok és időpontok különböző optimumokat mutatnak (pl. államháztartási bevételi szempontból a jelenleginél számottevően magasabb fogyasztási szint volna ideális jelenleg). Mindazonáltal némileg magasabb (2-4 százalékponttal) fogyasztási ráta ma jót tenne mind a növekedésnek, mind pedig a költségvetési egyensúlynak

- tette hozzá Török Zoltán.

Külföldön költjük a pénzt - már akinek van

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője úgy véli, hogy évekkel vetette vissza a fogyasztást az infláció és az ebből fakadó bizonytalanság. Ha pedig költjük is a pénzt, azt már egyáltalán nem arra, mint ami évtizedeken át a prioritás volt.

A hazai kiskereskedelmi forgalom a legfrissebb adatok alapján a 3 évvel ezelőtti szinteken áll, március óta a legoptimistább szemléletben is stagnálást láttunk. Egyrészt a hazai háztartásokban mély nyomot hagyott a 2022 – 2023-as év reálgazdasági kálváriája, másrészt a pandémia óta látható az elmozdulás a termékekről a szolgáltatások fogyasztásának irányába, például humán-egészségügyi vonatkozásban. Ezzel együtt a tágabb értelemben vett fogyasztás terén sem sokkal szebb a kép, melynek hátterében a külföldön történő fogyasztás – elsősorban a turizmuson keresztül – állhat

- írta lapunknak az elemző. Emellett kitért még arra is, hogy a külföldön pénzköltés jelensége egyre látványosabb, és nem tudni, hogy ez megáll-e a közeli jövőben.

A hazai inflációs válság folyományaként megszokott gyakorlattá vált bevásárlás a határ másik oldalán, kérdéses, hogy ez fog-e változni a közeljövőben. Az elszenvedett jólétveszteségek visszaépülése még mindig tart, ami a megtakarítások növekedésének keresztül érthető tetten. Rendkívül kedvezőtlen, hogy nem csak a külföldi devizában denominált megtakarítások váltak népszerűvé, hanem a bankrendszert sújtó plusz terhek következtében külföldi pénzügyi közvetítők kerültek helyzetbe, valós magyar, reálgazdasági tevékenység nélkül. A külföldön történő fogyasztáson túl a megtakarítások emigrálása béklyót képezhet a hazai gazdasági aktivitásra

- tette még hozzá az Erste elemzője.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat, és azt, hogy valós képet kapjunk az ország helyzetéről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Holdblog  |  2024. szeptember 13. 08:23
Blázzsal ketten kitárgyaljuk a magyar gazdaságot. Mint a TV-ben. Meg egy kis káromkodás. Jó szórakoz...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 13. 07:45
Amikor hitelt akarunk felvenni, legtöbben az internetről, vagy személyesen a bankoktól tájékozódunk....
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?