11 °C Budapest
A middle-aged woman sitting at the table. Womens legs in high heel shoes and an office dress under a table. Office employee. Womens hair removal theme, epilation. Flirting and seduction pose, sexuality and femininity. Online psychologist consultation. Online shopping in quarantine period

Sokan küzdenek visszerekkel, mégse mennek orvoshoz: súlyos bajuk is lehet a késlekedésből

2024. augusztus 28. 15:28

A felnőtt magyar lakosság közel fele küzd visszérbetegséggel, az érintettek száma pedig folyamatosan nő. A visszér a vénák kitágulásával és megduzzadásával jár, leggyakrabban a lábakon alakul ki. Bár gyakran esztétikai kérdésként tekintünk rájuk, komolyabb egészségügyi kockázatot is hordozhatnak magukban, különösen a melegebb hónapokban. Azonban megfelelő odafigyeléssel és néhány egyszerű praktikával jelentősen enyhíthetőek a kellemetlen tünetek.

A visszér kialakulását a vénás erek és a nyirokerek falainak meggyengülése okozza. Ez gyakran lehet örökletes hajlam, így nagy hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre azoknak, akiknek a felmenői között jelen volt korábban a probléma. A kor előrehaladtával a férfiak és nők esetében is természetes módon csökken az érfalak rugalmassága, amely növeli a visszér kialakulásának rizikóját. A betegség nemtől függetlenül jelentkezhet és sok esetben hormon (például várandósság vagy változókor), és/vagy más anyagcserezavar együttes eredménye.

A kialakult, tökéletlen vér- és nyirokáramlást tovább nehezíti a nagy vagy hirtelen megnövekedett testsúly, a nehéz súlyok emelése, a statikus munkavégzés és a mozgásszegény életmód. A nyári meleg hatására az amúgy is kitágult vénák tovább tágulnak, aminek eredménye a visszeres panaszok fokozódása és a vér térfogatának megnövekedése a bőrfelületen, ami fokozott folyadékvesztéshez vezethet, különösen izzadás során. Így az erek védelmében napi 2,5-3 liter vizet javasolt fogyasztani.

Ne hagyd kezeletlenül!

A diagnosztizálás egyben egyszerű és nehéz is lehet: a felületi vénatágulatok szemrevételezéssel könnyen azonosíthatók, azonban a mélyvénás keringési rendellenességek csak műszeres méréssel diagnosztizálhatóak pontosan. A leggyakoribb tünetek közé sorolhatóak: a nehézláb érzés, az égő és/vagy viszkető érzés, a fáradékonyság, a lábszárgörcs, a lábszár bőrének színelváltozása, valamint a bőrgyulladás. Súlyossági sorrendben az alábbi állapotokat különböztethetjük meg:

  • tünetmentes, de már szemmel látható visszér;
  • seprűvéna vagy pókvéna;
  • kifejezett visszértágulat;
  • ödéma;
  • bőrtünetekkel (pl. ekcéma), elszíneződéssel járó társult állapot;
  • világos színű hegek megjelenése, orbánc;
  • lábszerfekély;
  • mélyvénás, szemmel nem látható visszértágulat, amely mélyvénás trombózist idézhet elő, ezért rendszeres műszeres felülvizsgálat javasolt.

Gyakori lábikragörcs és nehézlábérzet, illetve szemmel jól azonosítható visszértágulat, ödéma esetén rendszeres kontrollvizsgálat szükséges, mert a mélyvénás trombózis csak műszeres méréssel azonosítható.

Megelőzés és szinten tartás

A visszér kialakulását vagy a már meglévő visszér szinten tartását minden olyan tényező elősegíti, amely támogatja a vénás és nyirok keringést. Ilyen például a megfelelő BMI index megtartása, az alsó végtagok rendszeres mozgatása, aktív életmód, visszértorna, fásli vagy kompressziós harisnya viselése, , visszér krémek és gélek napi 3-4 alkalommal történő használata, valamint érvédő táplálkozás (E-vitamin, C-vitamin, magnézium, kalcium, omega-3 zsírsavak, rostok).

A sport segíthet, de nem mindegy melyiket választod

Minden olyan könnyed, dinamikus testmozgás, ami támogatja a vénás vér és nyirok visszaáramlást, segít karbantartani a visszérproblémát. Ilyen például a biciklizés, az úszás, a könnyed futás vagy gyaloglás, korcsolyázás. Kerülendők azonban a nagy erőkifejtéssel járó sportfajták mint a nehézatlétika, a súlyemelés vagy a testépítés. A speciális visszértorna minden esetben javasolt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A visszérkrémek jótékony hatásai

A visszérkrémek célja, hogy erősítsék az érfalakat, helyileg enyhítsék a visszér tüneteit, csökkentsék a duzzanatot és a fájdalmat hűsítő hatásukkal elviselhetőbbé tegyék a mindennapokat. A visszérkrémek és -gélek rendszeres használatával az életminőség nagymértékben javulhat, csökkenhet a gyulladás kialakulásának esélye, a szükséges orvosi beavatkozás pedig időben évekre, évtizedekre kitolható. Alkalmazásuk rendszeres, napi kétszeri lágy masszírozással ajánlott, ami önmagában is javíthatja a vérkeringést.

„Fontos azonban leszögezni, hogy a visszér nem gyógyítható betegség, csupán annak kezelésére és ezáltal a tünetek enyhítésére van lehetőség. A visszérkrémekben olyan venoaktív hatóanyagok vannak, amelyek erősítik az érfalakat és támogatják rugalmasságukat, megelőzve és kezelve a visszér és az ödéma kialakulást. Gyulladáscsökkentő hatóanyagaik mérséklik a viszkető, feszülő érzést, csökkentik az esetleges gyulladást. A leghatékonyabb krémek olyan természetes hatóanyagokat tartalmaznak, mint a vadgesztenye-kivonat, az édesgyökér-kivonat, a mentol vagy a citromolaj” - emelte ki Dr. Kelen Ákos, termékfejlesztő szakgyógyszerész.

Súlyosabb esetekben, amikor a vénás elégtelenség már komoly panaszokat okoz, a krémek használata mellett szükség lehet orvosi beavatkozásra, mint például lézeres kezelésre, szkleroterápiára vagy műtétre.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?