11 °C Budapest
Drop of water falling from faucet. Water supply cuts due to drought. Severe restrictions measures for water saving. Increase in prices and taxes on the water bill.

Fű alatt vezettek be vízkorlátozást Budapesten? Elárulta a Vízművek, ezért ingadozhat a nyomás

2024. augusztus 28. 13:00

Minden évben visszatérő probléma nyáron, hogy az otthon használt víz nyomása ingadozik, csökken vagy éppen időszakos vízhiány lép fel. Sokan tapasztalnak nyomáscsökkenést, amely miatt már-már használhatatlan néha a folyóvíz, de előfordul olyan is, hogy a csapból zavaros víz folyik. Egyre több szolgáltató vezet be speciális intézkedéseket a kánikula idejére. Utánajártunk, hogy mi állhat a nyári, visszatérő, gyenge víznyomás hátterében és, hogy számíthatunk-e direkt, stratégia szintű korlátozásokra.

Több olvasónk jelezte, hogy idén nyáron, főként budapesti otthonaikban a nappali órákban erősen meggyengült a víznyomás, majd valamikor estére ez rendszerint helyre is állt. A jelenség eleinte lokális problémának tűnt, amelyet okozhat az épület, a lakás vagy éppen a területi vízhálózat korszerűsítésének hiánya is, de később kiderült, hogy máshol is érzékelhető volt.

Fontos azonban azt is leszögezni, hogy a szolgáltatók az aktuális víz és csatorna díjszabás mellett, évről évre egyre nehezebben teremtik elő a karbantartásokhoz, infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges büdzsét. Nyáron pedig a fokozott lakossági vízhasználat miatt a baj szó szerint „csőstül jön” és nagyobb eséllyel jelentkezhetnek problémák is. A Fővárosi Vízműveket kérdeztük arról, hogy mi állhat a jelenség hátterében, lehet-e szó esetleg egy kánikula akciótervről, amely direkt stratégiával csökkenti a fogyasztást a kritikus napokon.

Hol lehet a hiba?

A Fővárosi Vízművek válaszában hangsúlyozta, hogy a konkrét címek és az ingatlan jellegének ismerete nélkül nem lehet meghatározni, hogy külső (közcsőhálózati) vagy belső (az ingatlan belső vízhálózatából fakadó) okra vezethető vissza a nyomás ingadozása.

Kiemelték, hogy a társaság ivóvíztermelő kapacitása csaknem a duplája a szolgáltatási területen élők átlagos vízfogyasztásának, így még olyan szomszédos települések ivóvíz-szolgáltatói részére is van lehetőségük vízátadásra, ahol az ellátás pont a nyári hőségben gondot okozhat.

Ebből is jól látható, hogy nem célunk és nem is érdekünk, hogy tudatos nyomáscsökkenéssel korlátozzuk fogyasztóink vízfelhasználását

– válaszolta a szolgáltató a Pénzcentrum kérdésére a kánikulában kialakuló vízhiányra reagáló, lehetséges intézkedésekkel, korlátozásokkal kapcsolatban.

Elmondták, hogy előfordulhatnak ugyanakkor olyan üzemtani események, amelyek hatására egy adott területen átmenetileg esik a víznyomás vagy akár vízhiány keletkezik.

Az időszakos, főként a reggeli és esti csúcsidőszakokban jelentkező, -kiemelten kertvárosi környezetben, ahol a locsolás is jellemző – víznyomáscsökkenés oka lehet gépészeti (a területet ellátó gépház kapacitása maximumán üzemel), csőhálózati (az ivóvízvezeték-hálózaton esetlegesen meghibásodott elzáró szerelvények nagyobb vízfogyasztás esetén kapacitásproblémát okoznak), illetve meghibásodásból fakadó (egy rejtett csősérülés a sérülés környezetében a javítás befejezéséig átmenetileg csökkenteni tudja a nyomást)

– fogalmazott a Fővárosi Vízművek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Arra a kérdésünkre, hogy van-e bármilyen terv a nyári időszakban jelentkező problémák enyhítésére hosszabb távon a szolgáltató elmondta, hogy alapvetően minden esetben folyamatosan vizsgálják a gépházaik üzemét, csúcsidei kapacitását, illetve a beérkezett nyomáspanasz bejelentések okait.

Amennyiben egy adott területen azt tapasztaljuk, hogy a zóna vízfogyasztása időszakosan megközelíti a gépház maximális kapacitását, akkor először helyi gépészeti eszközökkel próbálunk javítani a helyzeten. Amennyiben ez nem elégséges, akkor beütemezzük az adott gépház fejlesztését, kapacitásának növelését”

 – részletezték, valamint hozzáfűzték, hogy éppen ezért, ha valaki rendszeres nyomásingadozást tapasztal, jelezze a szolgáltató ügyfélszolgálatánál. Ha pedig nem visszatérő problémáról van szó, az azonnali hibabejelentést javasolják telefonon vagy e-mailben a hibabejelentes@vizmuvek.hu címen.

Locsolás és pancsolás STOP

Országos szinten vizsgálva már több éve „jól bevált” szokás, hogy a helyi vízszolgáltatók a nyári fokozott használat miatt, a medencetöltésre és az öntözésre korlátozást vezetnek be. Ez általában úgy történik, hogy meghatározott időszakokban a település polgármestere elrendeli, hogy a nyári hónapokban a csúcsidőnek számító reggeli és esti órákban tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat a hálózatról. Ez történt például már tavaly is többek között Érden, Diósdon, Tárnokon, Törökbálinton, Sóskúton és Pusztazámoron. Alternatívaként azt javasolják ilyenkor a lakosságnak, hogy használjanak csapadékvíz-gyűjtőt, csapadéktároló rendszereket és törekedjenek a kritikus időszakokban az észszerű vízfogyasztásra.

Idén már júliusban vízhiányra figyelmeztette az érintett 23 települést a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV Zrt.). A harmadfokú hőségriadó és a tartós szárazság miatt ismét felhívták a lakosság figyelmét a vízfogyasztás jelentőségére és kérték az ivóvíz használatának mellőzését locsolási, pormentesítési stb. célra.

Vész-áremelés

Írtunk róla, hogy a vízszolgáltatók bevételei évek óta nem fedezik a hálózat, illetve az egyéb infrastruktúra karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségeit. Kurdi Viktor, Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint a hálózatok nem megfelelő minősége miatt a szolgáltatók hálózati vesztesége átlagosan 20-25 százalékos, de van olyan terület is az országban, ahol a kitermelt 100 liter ivóvízből csak 40-50 liter jut el a felhasználókhoz, a többi elfolyik a talajba. Ahogy fentebb már írtuk az elavult csőhálózatok és a technikai fejlesztések hiánya a felelős sok esetben a használat során jelentkező problémákért.

Annak érdekében pedig, hogy ez a helyzet javuljon 2024 elején komoly áremelést rendeltek el és a nem lakossági vízdíjat egységesen 576 forintra módosította az Energiaügyi Minisztérium. Változás volt még, hogy ezen felül január elejétől 881 forintot kell fizetni egy köbméter csatornahasználatért.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?