Mature man wearing eyeglasses working on personal finances at home

Lassan tényleg látszódik a fény az alagút végén? Fontos mutató érkezett a magyar gazdaság állapotáról

2024. augusztus 23. 04:34

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint augusztusban az üzleti szféra kilátásai júliushoz képest csak hibahatáron belül romlottak, de a lakosság kissé optimistább lett. Így a GKI konjunktúraindexének értéke lényegében nem változott júliushoz képest. A cégek foglalkoztatási szándékai enyhén romlottak, áremelési tervei viszont nem változtak érdemben. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága határozottan csökkent az előző hónaphoz képest.

A vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatója, a GKI konjunktúra index augusztusban gyakorlatilag nem változott az előző hónaphoz képest. A GKI üzleti bizalmi index, a vállalkozói szektor kilátásait kifejező mutató hosszabb ideje egy meglehetősen szűk sávban mozgott. Az index az aktuális hónapban fél ponttal csökkent, így ebből augusztusban sem tört ki – azaz a trendforduló még várat magára. Augusztusban az ágazat bizalmi indexek csak a statisztikai hibahatáron belül mozdultak el, a kereskedelmi és az építőipari felfelé, az ipari és a szolgáltatói szektoré lefelé. Továbbra is az éptőiparból érkeznek a leginkább pesszimista hírek. Az iparban a rendelésállomány értékelése kissé romlott, a saját termelésű készletek megítélése és a következő három hónapban várható termelési kilátás esetében nem történt változás. Az építőiparban a rendelésállomány értékelése érezhetően javult, de a foglalkoztatási várakozások romlottak. A kereskedelemben az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség határozottan romlott, a készletek értékelése enyhén, a következő három hónapban várható megrendelések érezhetően javultak. A szolgáltató ágazatban a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási tervek valamivel kedvezőtlenebbé váltak, míg az üzletmenet megítélése és a forgalmi várakozások alig változtak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága augusztusban enyhén romlott júliushoz képest, de a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya hozzávetőleg most is megegyezik. Az üzleti szférában lényegében nem változtak az összesített áremelési tervek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága az előző hónappal összevetve érezhetően romlott.

A lakossági kilátások csak nagyon komótosan javulnak. A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban másfél ponttal emelkedett júliushoz képest, s ezzel héthavi csúcsra araszolt fel. A lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásait közepesen javulónak értékelte az előző hónaphoz képest, míg az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét stagnálónak gondolta. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése némileg javult. A fogyasztók inflációs várakozása valamelyest emelkedett, míg a munkanélküliség várható alakulását illető kilátás kissé kedvezőbbé vált az év hetedik hónapjához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 12. 18:41
A kormányközeli publicista buzizós bejegyzése nem érhető el többé a Facebookon.
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 12. 14:06
Ahogy arról írtam már, megjelent a szamlazz.hu csapatának az új szolgáltatása, a Binx vállalkozói sz...
Holdblog  |  2024. szeptember 12. 07:55
Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt...
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?