11 °C Budapest
Itt az újabb kamatdöntés: nem várt fordulatot, másfél év után új szakasz kezdődik a magyar monetáris politikában

Itt az újabb kamatdöntés: nem várt fordulatot, másfél év után új szakasz kezdődik a magyar monetáris politikában

2024. augusztus 27. 14:11

Változatlanul hagyta az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, az továbbra is 6,75%. A lassan másfél éve tartó kamatcsökkentési ciklusban ez volt az első szünet, ám ez nem okozott meglepetést.

A kamatok mai szinten tartása egybeesett az elemzői várakozásokkal, a Portfolio által megkérdezett elemzők többsége arra számított, hogy nem változik a kamat. Az elemzők közül néhányan viszont kamatcsökkentést vártak, és a szinten tartást prognosztizálók közül többen is jelezték, hogy a mai döntés szoros lehet. Mind a csökkentés, mind a szinten tartás mellett szóltak ugyanis érvek.

A kamatszint tartása mellett a júliusban megugró infláció és a forintpiaci volatilitás szólt. Az áremelkedés mértéke a júniusi 3,7%-ról 4,1%-ra emelkedett júliusban, ami akkor az elemzőket is meglepte. Még aggasztóbb, hogy a negyedéves évesített maginfláció 6,9%-ra ugrott, az áremelkedést továbbra is a szolgáltatások hajtják fel. A reálkamat még így is pozitív, de ilyen inflációs környezetben a jegybank részéről indokolt az óvatosság.

A másik fontos tényező, ami szünetre ösztökélhette a jegybankot, az a forint volatilitása. A jegybank számára a pénzpiaci stabilitás fontossága az utóbbi időben felértékelődött, és az elmúlt hetek azt mutatták, hogy a forint továbbra is sérülékeny: augusztus elején 400-ig gyengült az euróval szemben, és tegnap is volt egy nagyobb gyengülés a romló nemzetközi hangulatban. A gyengülő forint fokozza az inflációs kockázatokat egy egyébként is makacs inflációs környezetben.

Az MNB nyár elején már majdnem leállt a kamatcsökkentésekkel, a júniusi ülés után Virág Barnabás alelnök úgy fogalmazott, hogy új szakasz kezdődik a monetáris politikában. Ám az akkori kedvező körülmények (vártnál kisebb infláció és erősödő forint) miatt az MNB végül mégis vágott júliusban. A lépést akkor alapvetően a javuló globális kockázati étvággyal és az amerikai kamatvárakozások csökkenésével indokolta.

A mai döntés nem volt lefutott kérdés, mert a kamatcsökkentés folytatása mellett is szóltak érvek. Ilyen például a gyenge reálgazdaság: a fogyasztás nem akar élénkülni, a növekedés nyomott, a beruházások nem jól alakulnak, ami önmagában szükségessé tenné a szigorú monetáris feltételek kiigazítását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Emellett a jegybank mozgástere is kiszélesedett, a Fedhez kapcsolódó piaci kamatáraázsok ugyanis ismét csökkentek, miután Jerome Powell Fed-elnök múlt pénteken bejelentette a fordulatot. A dollár várható kamatpályájának csökkenése magasabb forint kamatfelárat jelent, ami azt jelenti, hogy az MNB-nek nagyobb tere nyílik csökkenteni – ha ezt az aktuális piaci feltételek lehetővé teszik. Virág Barnabás júliusban azt mondta, hogy az év hátralevő részére 1-2 további kamatcsökkentés lehet.

A fenti bizonytalanságok miatt különösen érdekes lesz Virág Barnabás ma délután 3 órakor kezdődő sajtótájékoztatója, amelyről élőben tudósítunk. Ekkor teszi közzé az MNB a kamatdöntést indokló közleményét is.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Holdblog  |  2024. szeptember 13. 08:23
Blázzsal ketten kitárgyaljuk a magyar gazdaságot. Mint a TV-ben. Meg egy kis káromkodás. Jó szórakoz...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 13. 07:45
Amikor hitelt akarunk felvenni, legtöbben az internetről, vagy személyesen a bankoktól tájékozódunk....
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?