16 °C Budapest
Névtelen személy majomhimlővel, majomhimlő járvány fogalma

Új vírusvariáns tört be Európába: már Németországban is kimutatták a rettegett kórt

2024. október 28. 09:44

Már Németországban is kimutatták a majomhimlő új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak - írja az Infostart. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.  

A majomhimlő vírus új változatát azonosították Németországban, ami újabb figyelmeztetést jelent a betegség terjedésével kapcsolatban. Az eset egy 33 éves férfit érint, aki Kelet-Afrikában fertőződött meg a Klád Ib variánssal. A beteg október 12-én került kórházba Kölnben, ahol elkülönítették. A német egészségügyi hatóságok szerint a fertőzés kockázata a lakosságra nézve alacsony.

Ez az eset nem egyedülálló Európában. Korábban Svédországból jelentették a majomhimlő Klád I vírusváltozat első Afrikán kívüli esetét. Rusvai Miklós virológus az InfoRádiónak adott interjújában kifejtette, hogy importált esetek több országban is előfordulhatnak.

Elképzelhető, hogy megjelenik, sőt azt mondanám, hogy valószínű. Attól függ, hogy milyen hosszú időtávban nézzük

- nyilatkozta a szakember.

A vírus afrikai terjedése és következményei

Afrikában a helyzet súlyosabb, ahol a majomhimlő új variánsa jelentős számú halálos áldozatot követel. A kontinensen a fertőzöttek 7-8 százaléka veszti életét, különösen veszélyeztetettek a gyerekek, akiknek az immunrendszere kevésbé ellenálló.

Utazási óvintézkedések és megelőzés

Rusvai Miklós hangsúlyozta az óvintézkedések fontosságát az Afrikába utazók számára. Javasolta a helyi közösségekkel való óvatos érintkezést és a társadalmi kapcsolatok minimalizálását. Külön figyelmeztetett a szexturizmus veszélyeire, mivel a vírus gyakran szexuális úton terjed.

A szakember óva intett a helyi ételek fogyasztásától is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ha valaki erdei állatból készült fogásokat eszik, esetleg nyers hússal találkozik vagy vásárol a piacon, akkor szintén megfertőződhet

- magyarázta a virológus.

Védőoltás és stratégiai készletek

Bár létezik majomhimlő elleni vakcina és Európában is rendelkezésre állnak stratégiai készletek, ezek felhasználása szigorúan szabályozott. Az oltóanyagot kizárólag az országos tisztifőorvos engedélyével lehet alkalmazni, elsősorban kontaktszemélyek és az érintettel egy háztartásban élők immunizálására.

Rusvai Miklós hangsúlyozta, hogy a vírus terjedése viszonylag nehéz, szoros kontaktus szükséges hozzá. "A vírus egyébként meglehetősen nehezen terjed, hiszen nagyon szoros kapcsolat kell hozzá. Például szexuális kontaktus vagy az, hogy valaki egy háztartásban éljen egy fertőzött személlyel" - zárta gondolatait a virológus.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 28. hétfő
Simon, Szimonetta
44. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?