15 °C Budapest
Közelkép a nyers brazil dióról.

Áttörő eredmény a rákkutatásban: alapvető élelmiszer lehet a megoldás kulcsa

2024. október 22. 13:44

A brazil dióban található szelén új utakat nyithat a mellrák kezelésében - írja a Daily Mail.  

Skót kutatók felfedezték, hogy a brazil dióban és más élelmiszerekben megtalálható szelén kulcsszerepet játszhat a mellrák terjedésének megakadályozásában. Ez az áttörés új kezelési módszerek kifejlesztéséhez vezethet, különösen a nehezen kezelhető triplanegatív mellrák esetében.

A Cancer Research UK által finanszírozott tanulmány szerint a szelén, amely egy alapvető tápanyag az emberi szervezet számára, paradox módon segíti a mellrák bizonyos típusainak terjedését a test más részeire. A Glasgow-i Cancer Research UK Scotland Institute tudósai megállapították, hogy a rákos sejtek nem tudnak életben maradni szelén nélkül, különösen amikor a vérkeringésben vannak és a tüdőbe próbálnak átterjedni.

Dr. Saverio Tardito, a kutatás vezetője elmondta:

A túléléshez szelénre van szükségünk, így annak eltávolítása az étrendünkből nem jöhet szóba, azonban ha találunk egy olyan kezelést, amely megzavarja ennek az ásványi anyagnak a felvételét a triplanegatív emlőráksejtekbe, akkor potenciálisan megakadályozhatjuk, hogy a rák a test más részeire is átterjedjen.

A triplanegatív mellrák, amely az összes mellrákos eset mintegy 15 százalékát teszi ki Skóciában, különösen nehezen kezelhető, mivel nem reagál a hormonterápiára. Ez a típus gyakran összefüggésbe hozható a BRCA-gének hibájával, amely növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Dr. Sam Godfrey, a Cancer Research UK tudományos vezetője hangsúlyozta a kutatás jelentőségét:

A háromszoros negatív emlőrákban szenvedő betegek kilátásai rosszabbak lehetnek, mint más típusú rákbetegségek esetében. Az ehhez hasonló kutatás lehet a kulcsa annak, hogy megakadályozzuk a rák ezen típusának terjedését, és ez hatással lenne a betegség kezelésének módjára.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?