20 °C Budapest
Organic garlic unpeeled ready to be used for cooking in the kitchen.

7 természetes csodaszer megfázás, influenza ellen: ezekkel simán leküzdöd a legdurvább betegséget is

2024. október 27. 09:59

Az ősz beköszöntével egyre több vírus terjed, így különösen fontos, hogy támogassuk immunrendszerünket. A megfelelő étrend, alvás és stresszkezelés mellett egyes élelmiszerek – mint a fokhagyma, gyömbér vagy tengeri só – természetes védelmet nyújthatnak a megfázás és influenza ellen.

Az influenzás megbetegedések száma általában októberben kezd emelkedni, és sokan már ezt megelőzően is megtapasztalják az első torokkaparást vagy bedugult orrot, ami a megfázás és influenza szezon kezdetét jelzi. Az NNGYK jelentése szerint a múlt héten 20 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű, és 201 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 42. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása influenzaszerű megbetegedések esetén úgy alakult, hogy a betegek 27,5%-a 0-14 éves gyermek, 33,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 27,8%-uk a 35-59 évesek, 10,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzéses betegeknek 46,3%-a volt 0-14 éves gyermek, 25,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 18,9%-uk a 35-59 évesek, 9,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Most van tehát az ideje annak, hogy elkezdjük építeni az immunrendszerünk védelmét, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő alvás, higiénia, stresszkezelés és nem utolsósorban a kiegyensúlyozott étrend. Az immunsejtek akár 80%-a a bélben található, és a szakértők egyre inkább felismerik, hogy az étrend befolyásolja a bélflóra jótékony baktériumainak egyedi keverékét, amely hatással van az általános immunitásra.

„Az immunrendszer egy összetett hálózat, amely szervekből, szövetekből és sejtekből áll” – mondta a HuffPostnak Dr. Carlos Zambrano, a chicagói Loretto Kórház COVID-19 munkacsoportjának vezetője. „Bizonyos alapvető tápanyagok hiánya gyengítheti az immunitást és növelheti a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot” - tette hozzá.

Az amerikai felnőttek közel fele nem felel meg az alapvető étrendi ajánlásoknak. „Így már egy kis plusz is segíthet” – mondta Toby Amidor dietetikus. Hangsúlyozta, hogy nincs olyan „csodaszer”, amely drámai módon felturbózná az immunrendszert, de az alábbiakban felsorolt élelmiszereket az immunológiai és táplálkozási szakértők is ajánlják a fertőzések időszakában.

A fokhagyma segít influenza, megfázás ellen?

Ez a gumós növény gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásokkal rendelkezik.

Az immunrendszerben bizonyos vegyületek szintjét növeli, amelyek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemért felelősek, és a gyulladásos sejteket is célozza

– mondta Dr. Tania Elliott, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium szóvivője. A hőkezelés csökkentheti ezeket a hatásokat, de a kutatók megállapították, hogy az összezúzott vagy felaprított fokhagyma aktiválja a fő bioaktív vegyületeket. Ha a nyers fokhagyma íze túl erős, aprítsd fel, és hagyd állni 10-15 percig főzés előtt.

Megfázás ellen chili paprika

Míg az emberek általában a citrusfélékhez fordulnak C-vitaminért, a zöld vagy piros chilik (pl. serrano, jalapeno, poblano) majdnem annyi C-vitamint tartalmaznak, amely vírusellenes tulajdonságokkal bír, és elősegítheti az antitestek termelését, ami hasznos lehet a bakteriális fertőzések leküzdésében influenzás időszakban – mondta Dr. John La Puma, a „ChefMD nagy kulináris orvoslás könyv” szerzője.

C-vitamin tartalmú ételeket naponta kétszer kellene fogyasztani, hogy teljes mértékben felszívódjanak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

– mondta. Emellett Elliott rámutatott, hogy a csípős ételek kapszaicint tartalmaznak, amely hígíthatja a nyákot, így kevésbé kedvező környezetet teremt a gyulladást okozó vírusok és baktériumok számára.

Gyömbér influenzaszezonban

A fokhagymához hasonlóan ez is vírus- és baktériumellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen alkalmas a torokfájás enyhítésére. Egy in vitro kutatás kimutatta, hogy a gyömbéres oldat három, gyakori torokfertőzést okozó kórokozó ellen hatásos volt, míg egy másik vizsgálat szerint a gyömbér megközelíti az antibiotikumok hatását a torokgyulladást okozó baktériumok kezelésében. „A gyömbér gingerolokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak” – mondta Amidor. A kutatások szerint minél nagyobb a gyömbér mennyisége, annál hatékonyabb, ezért érdemes friss gyömbért reszelni vagy szeletelni levesekbe, turmixokba, húslevesekbe vagy teákba.

Napraforgómag jó immunerősítő?

A szakértők kedvelik a napraforgómagot is, mert gazdag E-vitaminban és számos immunitáshoz kapcsolódó ásványi anyagban. Az elégtelen E-vitamin-bevitel összefüggésben van a fehérvérsejtek csökkent aktivitásával, amelyek általában megakadályozzák a vírusok terjedését – jegyezte meg Zambrano. A napraforgómag magnéziumot is tartalmaz, amely hiányában csökkenhet az immunsejtek aktivitása, fokozódik az oxidatív stressz és a gyulladás.

Lazac vagy más hal is jó az immunrendszernek

A legtöbb ember nem jut elegendő D-vitaminhoz, különösen a hidegebb hónapokban. „Télen a bőr túl kevés D-vitamint termel, mert a nap szöge túl alacsony” – mondta La Puma. A Harvard kutatói kimutatták, hogy alacsony D-vitamin-szint esetén 40%-kal nagyobb a légúti fertőzések kockázata azokhoz képest, akiknek megfelelő szintű D-vitamin áll rendelkezésükre.

Ez annak köszönhető, hogy a D-vitamin antimikrobiális vegyületek termelését váltja ki, amelyek segíthetnek a fertőző ágensek, például az influenza vírus semlegesítésében. A lazac az egyik legjobb D-vitamin-forrás, egy 100 grammos adag a napi érték kétharmadát biztosítja, és az eltartható konzervek vagy tasakok megkönnyítik a salátákhoz vagy kekszekre kenve való fogyasztást.

Tengeri só gargalizálás megfázás ellen

A túlzott sófogyasztás rossz híre ellenére Elliott szeret tengeri sót alkalmazni a torokfájás enyhítésére. „A meleg sós vízzel való gargalizálás, különösen tengeri sóval, gyulladáscsökkentő hatással bír” – mondta. „Segít eltávolítani a vírusokat, baktériumokat, allergéneket és nyákot a torokból. Minél durvább a só, annál jobb.”

Egy kutatás kimutatta, hogy a tengeri sóval való gargalizálás átlagosan közel két nappal csökkentette a megfázás időtartamát, csökkentette a vény nélküli gyógyszerek használatát több mint egyharmaddal, és csökkentette a háztartás tagjaira történő fertőzés kockázatát.

Legjobb tea immunerősítésre

„A megfelelő hidratálás kulcsfontosságú az immunrendszer támogatásához” – mondta Glassman, „és sokan nem isznak annyit, mint nyáron.” A megoldása, hogy teát iszunk. A szakember különösen kedveli a kurkuma teát, amely gyulladáscsökkentő kurkumint tartalmaz.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 27. vasárnap
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?