A closeup of Amanita phalloides, commonly known as the death cap or death cup.

Figyelmeztet a Nébih! Rengeteg magyar kapott gombamérgezést 2024 őszén: ezt a két fajtát keverik a legtöbben

2024. október 23. 19:03

A gombaszezon kezdetével megnövekedtek a gombafogyasztás utáni megbetegedések is, jelenleg a gombamérgezési események száma a tízszeresére emelkedett az átlagos eseményszámhoz képest - figyelmeztet a Nébih. A gombaszezonban nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúton is felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy az általuk gyűjtött gombát minden esetben mutassák be gombaszakértőnek.

A hosszan tartó nyári kánikula egy országos esőzéssel ért véget. Az Alföldön és a hegyvidéken egyaránt 100-150 mm csapadék hullott le. Az őszi jó idővel nagy tömegben jelentek meg a kalapos gombák: mind az ehető fajok, mind a teljes gombatermés 90%-át jelentő nem ehető és mérgező fajok.

A réteken és legelőkön az első nagy tömegben megjelenő gomba a karbolszagú csiperke, amely mérgező gombafaj, a mostani szezonban is számos mérgezést okozott. Az idő lehűlésével először csökken, majd teljesen eltűnik a mezei szegfűgomba, amit szinte a legtöbben keresnek és gyűjtenek az országban. Átveszi a helyét több apró méretű mérgező, réten és legelőn növekvő tölcsérgombafaj, amelyek miatt minden évben több megbetegedés fordul elő.

Az alföldi telepített erdeinkben nagy mennyiségben látható a közkedvelt nagy őzlábgomba, a szemcsésnyelű fenyőtinóru, az ehető csiperke, az érdestinóru és a szintén sokak által kedvelt ördögszekér laskagomba. Azonban megjelent a bolygatott területeken, árokpartokon és erdőszéleken az ugyancsak minden évben megbetegedéseket okozó kerti őzlábgomba is.

Az ország teljes területén nagy tömegben van jelen a gyilkos galóca, ami a gombavizsgálati helyeken minden évben jelentős mennyiségben megtalálható, a gombafajokat nem ismerő gyűjtők bemutatásra kerülő kosaraiban.

Ilyenkor legtöbben a hegyvidékekben keresnek gombát, ahol nagy számban jelentek meg az ehető és a mérgező gombafajok. A kellemes idő hatására még nem tűntek el a nyári fajok sem: a nyári, bronzos és ízletes vargánya, az érdestinóru, a molyhos tinóru fajok. Megjelennek az ősszel gyűjthető fajok is: a lila pereszke, a szürke tölcsérgomba, a fenyő és gyűrűstinóruk, az ehető galambgombák és tejelőgombák, a közkedvelt rizike fajok, valamint a trombitagombák. Viszont ezzel együtt nagy tömegben bukkannak fel a nem ehető és mérgező gombafajok.

Az idő lehűlésével természetesen az őszi gombák teljesen átveszik a szerepet: többek között a lila pereszke, a szürke tölcsérgomba és a gyűrűs tuskógomba. Tehát a jelenlegi időjárási körülmények között rengeteg gombát gyűjthetnek az emberek a természetben. Ízletes gombaételek készülhetnek, azonban a hatóság a gombagyűjtés veszélyeire is szeretné felhívni a figyelmet. Fontos tudni, hogy a szezon során a mérgező fajok mellett, a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is kiválthatnak megbetegedéseket - írták.

Aki nem rendelkezik kellő fajismerettel, vizsgáltassa be az általa gyűjtött vadon termő gombát gombaszakellenőrrel. Azonban a Nébih szerint a legbiztonságosabb megoldás, ha minden gombagyűjtő megteszi ezt. A gombaszakellenőri vizsgálat ugyanis életeket menthet! Kulcsfontosságú, hogy

laikusként se fogyasszunk, és ne is ajándékozzunk ellenőrizetlen gombát!

A legnagyobb hiba gombaszedéskor

A Pénzcentrum nemrég Albert Lászlót gombaszakértőt, a Magyar Mikológiai Társaság elnökét kérdezte arról, mire érdemes különösen odafigyelni, ha az ember gombát szedne. A profi gombász szerint az egyik legjobb hely a gombászásra idehaza az Őrség, az ilyenkor megtelik gombagyűjtőkkel. De lehetne még említeni, Zalában több más erdőt, a Zemplént, és a Mátrát is, utóbbi például alig egy óra autóútra van a fővárostól, úgyhogy sokan járnak oda is. De népszerű a Börzsöny, a Bakony és a budai hegyek is.

A szakértő szerint a gyűjtők egyik leggyakoribb hibája, hogy engedély nélkül próbálnak gombát szedni fokozottan védett területeken, ami törvénysértő. Ezen kívül az is probléma, ha valaki megfelelő eszközök nélkül indul gombászni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A másik fontos tanács az ismeretlen gombák elkülönítése papírzacskóban, hogy a gombavizsgálók megfelelően tudják ellenőrizni.

Egyetlen gombával fordul elő, hogyha akár egy darab is bekerül a szedett gombák közé, az egészet ki kell dobni: a gyilkos galócával.

@fungi.fables

♬ Summer Walker - Anonymous Beats

A szakértő kiemelte, hogy a gombagyűjtők gyakran minden gombát leszednek, még akkor is, ha azok nem alkalmasak fogyasztásra, ez felesleges pazarlás. Ajánlott a gombákat már az erdőben megtisztítani, konyhakészen vinni azt bevizsgálásra, nem koszosan.

A tudatlanságból elkövetett természetkárosítás is igen veszélyes dolog. A szakértő szerint sokan a rókagombát összekeverik a világító tölcsérgombával, aminek szintén róka színe van.

Sokan csak addig jutnak el, hogy ha színe ilyen, akkor biztos a drága rókagombáról lehet szó, szednek belőle jó sokat, hazaviszik, elkészítik, majd fél óra múlva kihányják az egészet. Ez tehát annyira nem veszélyes, de bőven túl van a kellemetlen határon

- mondta a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a réteken növő, népszerű szegfűgombák közé is keveredhetnek kisméretű, halálosan mérgező gombafajok. Erre oda kell figyelni szedés, és bevizsgálás közben is!

A bevizsgálás ingyenes és életmentő lehet

Az egyetlen biztos módja, hogy elkerüljük a gombamérgezést, ha igénybe vesszük az ingyenes szakellenőri vizsgálatot - hívta fel a figyelme a Budakeszi Vadaspark. Amennyiben nincs a közeli piacon gombaszakellenőr, itt megtalálható a szakellenőröknek a listája, akik akár a saját lakásukon is fogadnak gombagyűjtőket kosaruk átvizsgálására.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 23. szerda
Gyöngyi
43. hét
Október 23.
Mole Avogadro nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?