13 °C Budapest
Vape cigaretta női kézben

Komoly tiltás készül a dohányosok ellen: senki nem ússza meg, hamarosan életbe lép

2024. október 24. 14:11

Az Egyesült Királyság kormánya megerősítette, hogy 2025 júniusától betiltják az eldobható elektronikus cigarettákat, más néven vape-ek árusítását Angliában. A döntés célja a környezetkárosítás csökkentése és a fiatalok körében egyre népszerűbb eszközök használatának visszaszorítása - tudósított a The Guardian.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) szerdán jelentette be, hogy a vonatkozó jogszabályokat már benyújtották a parlamentnek. A minisztérium közlése szerint szorosan együttműködtek a decentralizált kormányokkal a tilalom ügyében, és összehangolják a hatálybalépés időpontját.

A vállalkozásoknak 2025. június 1-jéig lesz idejük arra, hogy eladják meglévő készleteiket és felkészüljenek a tilalom bevezetésére. Mary Creagh, a körforgásos gazdaságért felelős miniszter szerint az eldobható vape-ek rendkívül pazarlóak és károsítják a városokat.

Ezért tiltjuk be az egyszer használatos párologtatókat, mivel véget vetünk a nemzet eldobási kultúrájának. Ez az első lépés a körforgásos gazdaság felé vezető úton, ahol az erőforrásokat hosszabb ideig használjuk, csökkentjük a hulladék mennyiségét, felgyorsítjuk a Net Zerohoz vezető utat, és munkahelyek ezreit teremtjük meg országszerte

- nyilatkozta Creagh.

A vape-iparág képviselői azonban aggályaikat fejezték ki a tervezett intézkedéssel kapcsolatban. John Dunne, az Egyesült Királyság Vaping Industry Association főigazgatója a BBC Radio 4-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a tilalom a feketepiac erősödéséhez vezethet.

Az egyik fő aggály, legalábbis a törvényjavaslat legutóbbi változatában, amelyet még az új kormány beiktatása előtt láttam, nem szerepelt például azon termékek importtilalma, amelyeket be akarnak tiltani az eladásra. Tehát véleményem szerint ez csak a feketepiacot fogja táplálni

- mondta Dunne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kormány emellett tervezi a dohányzásról és párologtatókról szóló törvény bevezetését is, amely többek között megemelné a dohánytermékek vásárlásának korhatárát a 2009 után születettek számára. Andrew Gwynne egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy aggasztó mértékben nőtt a fiatalok körében a vape-használat.

Nagyon aggasztó, hogy a 11-15 évesek egynegyede használt tavaly vape-t, és tudjuk, hogy az eldobható termékek ma a legtöbb gőzölgő gyerek választása. Az eldobható párologtatók betiltása nemcsak a környezetet fogja védeni, hanem ami még fontosabb, csökkenti a párologtatók vonzerejét a gyermekek számára, és távol tartja őket a veszélyeztetett fiatalok kezétől

- fejtette ki Gwynne.

A Defra adatai szerint 2012 és 2023 között több mint 400%-kal nőtt a vape-használat Angliában, és a brit lakosság 9,1%-a vásárol és használ ilyen termékeket. Tavaly becslések szerint hetente közel 5 millió egyszer használatos párologtatót dobtak ki az Egyesült Királyságban, ami majdnem négyszerese az előző évi mennyiségnek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 24. csütörtök
Salamon
43. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?