Mentőautó a város utcáján

Fontos bejelentést tett az OMSZ az ügyeleti rendszerről: szerintük minden a legnagyobb rendben

2024. október 24. 22:06

Van elég orvos az ügyeleteken, a biztonságos betegellátás valamennyi személyi és tárgyi feltételét biztosítják, a betegforgalmat folyamatosan figyelik és elemzik - írta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön.

Közleményében a mentőszolgálat a sajtóban megjelent információkra reagált, amelyek arról szóltak, hogy sok ügyeleti helyen nincs a jogszabályban meghatározott, elégséges számú személyzet.

A valóság - mint írják - ezzel szemben az, hogy az új egységes ügyeleti rendszerben fővárosi kerülethatárok nélkül érvényes. Az ellátóhelyek és az orvosok száma a lakosságszámmal arányosan és a működés eddigi tapasztalatai szerint helyesen állapították meg - emelték ki.

Kifejtették, az új, betegközpontú ügyeleti rendszer nem a kerületi határokhoz, hanem a betegek szükségleteihez igazodik. A beteg bármelyik ügyeleti ellátóhelyen ellátást kap a főváros és az ország egész területén. Ez az új rendszer egyik fontos előnye - fűzték hozzá. Az OMSZ közölte: az átlagos betegforgalom egyik budapesti ügyeleti ellátóhelyen sem éri el az egy beteg/óra értéket, ami alátámasztja, hogy az ellátók számának növelése jelenleg egyáltalán nem indokolt.

Amennyiben valamely ügyeleti ponton szükséges, az ellátók számát a betegszámhoz igazítják, ha kell, növelik. Az orvosi ügyelet 1830-as telefonszáma a betegek érdekében folyamatosan hívható - írták. Rámutattak arra is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan szakmai felügyeletet gyakorol a hatáskörébe tartozó egészségügyi szolgáltatók működése felett, függetlenül a szolgáltató működési formájától, a fenntartó személyétől, illetve attól, hogy a szolgáltató közfinanszírozott vagy magánszolgálatást nyújt.

A rendszer megfelelő és biztonságos működését bizonyítja, hogy október 23-ra meghaladta a 960 ezret az Országos Mentőszolgálat egységes alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma Magyarországon - írták.

Közleményük szerint 2023. február elsején Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez az ország 18 másik vármegyéje és október elsejétől Budapest is csatlakozott, a működés mindenhol zavartalan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, 87 ezer beteget kellett további szakellátásra vagy kórházi felvételre küldeni. Több mint 92 ezer esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, több mint 810 ezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 64 ezer beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket. Az alapellátási ügyeletben ellátottak 36 százaléka gyermek, illetve 18 éven aluli fiatal volt.

Az új ügyeleti rendszerben a főváros 18 ügyeleti telephelyén orvosok, mentőtisztek és diplomás APN (Advanced Practice Nurse) szakemberek látják el a betegeket. Az indulás óta Budapesten 5035 beteget láttak el, közülük 1243-an gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak. A telefonos tanácsadás 693 esetben elegendőnek bizonyult, 3468 beteget valamely ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 922 beteghez kiküldtük az ügyeleti egységet, így az otthonában kaphatta meg a szükséges ügyeleti ellátást.

Az ügyeletben ellátott betegek mindössze 13 százalékát, 662 embert kellett további ellátásra kórházba irányítani. Az átlagos betegforgalom egyik budapesti ellátóhelyen sem érte el az egy beteg/óra értéket - olvasható a kommünikében.

Az OMSZ közölte: a nemzeti ünnepen, október 23-án az ügyeletekben országosan 3449 beteget láttak el, közülük 1204-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak. A telefonos tanácsadás 338 esetben elegendőnek bizonyult, 2810 beteget valamely ügyeleti telephelyen kapott ellátást, 301 beteghez küldték ki az ügyeleti egységet. Az aznap ügyeletben ellátott betegek mindössze 10 százalékát, 361 embert kellett további ellátásra kórházba irányítani.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 25. péntek
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?