12 °C Budapest
Finomított fehér cukor, közelről, a kanálról leeső cukor. Egészségügyi kockázatokdiabetes és elhízás.

Egyre több fiatal magyar életét teszi tönkre a rettegett betegség: sokan nem is sejtik, de nagy a baj

2024. október 25. 14:45

Az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett új tanulmány szerint a 40 év alatti, 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált személyek halálozási kockázata négyszer magasabb, mint az átlagos brit lakosságé. A kutatás rávilágít a korai diagnózisra és a megfelelő kezelés fontosságára, valamint az új gyógyszerek kifejlesztésének szükségességére a betegség okozta károk csökkentése érdekében.

A kutatók 30 éven át követték nyomon 4550, 25 és 65 év közötti, újonnan diagnosztizált cukorbeteg adatait. Az eredmények azt mutatják, hogy a 40 év alatti korban diagnosztizált betegeknél nemcsak a halálozási kockázat magasabb, de nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan súlyos szövődmények is, mint a vakság, a végtagamputáció és a veseelégtelenség.

Amanda Adler professzor, a tanulmány társszerzője kiemelte: "Az elmúlt 30 évben világszerte jelentősen megnőtt a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált fiatal felnőttek száma." Hozzátette, hogy a fiatalabb korban kialakuló betegség általában agresszívebb lefolyású, és hosszabb ideig van lehetőség károsítani a szervezetet - írja a Daily Mail.

Dr. Beryl Lin, a tanulmányi vezető szerzője hangsúlyozta a korai felismerés és a magas színvonalú ellátás fontosságát: "Adataink alátámasztják, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatal felnőtteket proaktívan kell azonosítani, és életük során magas színvonalú ellátást kell biztosítani számukra."

A Diabetes UK becslései szerint az Egyesült Királyságban jelenleg több mint 5,6 millió ember él cukorbetegséggel, ami minden idők legmagasabb száma. A betegek 90%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved, amely szorosan összefügg az egészségtelen életmóddal.

Az NHS évente legalább 10 milliárd fontot költ a cukorbetegség kezelésére, ami a teljes költségvetésésének mintegy 10 százalékát teszi ki. Egyes kórházakban az ágyak több mint negyedét cukorbetegek foglalják el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Helen Kirrane, a Diabetes UK szakpolitikai és kampányokért felelős vezetője figyelmeztetett: "A 40 év alattiak körében a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa riasztó mértékben növekszik az Egyesült Királyságban, és nagyon aggasztó, hogy egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy azok, akiknél fiatalabb korban alakul ki a betegség, nagyobb valószínűséggel halnak meg korán."

A szakértők szerint sürgős intézkedésekre van szükség a betegség terjedésének megállítására, beleértve a táplálkozási környezet reformját és a fiatalok egészséges életmódra való nevelését.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 25. péntek
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?