18 °C Budapest
Szomorú öregasszony. Depressziós magányos idős hölgy alzheimerrel, demenciával, memóriavesztéssel vagy magányossággal. Idős személy néz ki az otthoni ablakon. Beteg beteg rendellenességgel. Elgondolkodó nagymama. Gyászoló özvegyasszony

Időskori szorongás: ezekkel a tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni, nagyobb bajt jelezhetnek

2024. október 28. 12:45

Az idősek körében gyakori, ám sokszor észrevétlen marad a szorongásos zavar. Dr. Carlos Ventura, a Kettering Health Years Ahead orvosa szerint minden negyedik idős felnőtt érintett lehet, anélkül, hogy tudatában lenne állapotának. A szakember rávilágít az időskorúak szorongásának egyedi okaira és a felismerést segítő finom tünetekre - írja a Kettering Health.

Az idősek szorongásának hátterében számos tényező állhat. Míg a pénzügyi gondok vagy a családi előzmények bármely korosztálynál okozhatnak aggodalmat, az idősek esetében a krónikus betegségektől való félelem jelentős stresszforrás lehet. Ez különösen igaz az egyedül élőkre.

A COVID-19 járvány utóhatásai továbbra is éreztetik hatásukat. "Éppen most mentünk keresztül ezen a szörnyű, borzalmas világjárványon, amely óriási stresszel járt" - mondja Dr. Ventura. "És ez még nem múlt el teljesen. Az emberek még mindig félnek."

A szorongás jelei gyakran nehezen felismerhetők. Dr. Ventura kiemeli, hogy a tünetek évekig diagnosztizálatlanok maradhatnak, mivel az érintettek nem tudják azonosítani azokat. A szakember szerint a finom jelek közé tartoznak az emésztőrendszeri problémák, az álmatlanság, a hányinger, a túlzott aggodalmaskodás, a koncentrációs zavarok és a nyugtalanság.

A szorongás kezelése nélkül súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki. "Ha csak megpróbálod elnyomni, hidd el, így vagy úgy, de elő fog jönni" - figyelmeztet Dr. Ventura. "Ez lehet álmatlanság, depresszió, pánikroham, dühkitörések - de elő fog jönni."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szorongás enyhítésére több lehetőség is kínálkozik. Dr. Ventura javasolja a támogató környezet igénybevételét, a rendszeres tesztmozgást és szakember felkeresését. "Beszéljen az orvosával. Ha valami zavarja - valami, amiről úgy érzi, hogy problémává válik - beszéljen az orvosával" - tanácsolja a szakember. "Ők végig tudják vezetni Önt a kezelési lehetőségeken és azon, hogy mit kell még tennie."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

NAPTÁR
Tovább
2024. október 28. hétfő
Simon, Szimonetta
44. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?