14 °C Budapest
Ponta Delgada, Portugal - April 27, 2023: Berkshire Hathaway Home Services office on Rua Marquês da Praia e Monforte.

Kitálalt Warren Buffett: ezért nem támogatja sem Kamala Harrist, sem Trumpot

2024. október 28. 14:43

A világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett a héten hivatalosan is bejelentette, hogy nem fog nyilvánosan támogatni egyetlen elnökjelöltet sem a közelgő választásokon - írta a Business Insider. A döntés hátterében a vállalat és a részvényesek érdekeinek védelme áll, annak ellenére, hogy korábban Buffett aktívan részt vett a politikai kampányokban.

A Warren Buffett vállalata, a Berkshire Hathaway honlapján közzétett nyilatkozat egyértelművé tette a cég álláspontját: "Mr. Buffett jelenleg és a jövőben sem támogat befektetési termékeket, sem politikai jelölteket nem támogat, és nem is fog támogatni." Ez a kijelentés válasz volt a közösségi médiában megjelent, a befektetővel kapcsolatos hamis állításokra.

Buffett korábbi politikai aktivitása ismeretében ez a döntés meglepőnek tűnhet. A múltban aktívan támogatta a demokrata elnökjelölteket: 2011-ben adománygyűjtést szervezett Barack Obama számára, 2016-ban pedig Hillary Clinton mellett kampányolt, sőt egy nagygyűlésen Donald Trumpot is nyilvánosan bírálta.

A 94 éves milliárdos a Berkshire Hathaway 2022-es éves részvényesi közgyűlésén magyarázta el döntésének okait. "Sokkal több embert lehet tartósan feldühíteni, mint átmenetileg boldoggá tenni azzal, hogy bármilyen témában megszólalok" - mondta Buffett. Véleménye szerint a megosztó témákban való állásfoglalás negatív hatással lehet a vállalataira, ami elbocsátásokhoz vezethet és kárt okozhat a részvényeseknek.

Buffett hangsúlyozta, hogy az alkalmazottainak és a befektetőinek nem kellene megfizetniük az árát annak, hogy ő hangot ad a nézeteinek. "Ezért határozottan visszaléptem - nem akarok olyat mondani, amit alapvetően a Berkshire-nek tulajdonítanak, és valaki másnak kell viselnie annak következményeit, amiről beszélek" - magyarázta. Ez a hozzáállás megvilágítja, miért nem állt ki Buffett Kamala Harris vagy Joe Biden mellett sem. Bár Biden 2020 októberében állítólag azt mondta egy Wall Street-i vezetőkből álló csoportnak, hogy beszélt Buffett-tel telefonon, a befektető nyilvánosan nem támogatta őt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Buffett támogatása jelentős értékkel bírhatna Harris számára, tekintettel arra, hogy híres befektető, vezető filantróp és egy közel 400 000 alkalmazottat foglalkoztató, 1 milliárd dollárt érő vállalat vezérigazgatója. Ráadásul Omaha, Buffett szülővárosa fontos lehet a választói szavazatok szempontjából. Mindezek ellenére Buffett úgy döntött, hogy a vállalata érdekeit a személyes politikai nézetei elé helyezi, ezzel is védve a Berkshire Hathaway és részvényesei érdekeit.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

NAPTÁR
Tovább
2024. október 28. hétfő
Simon, Szimonetta
44. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?