A Lidl Magyarország hirdetése az egyik bulvárlapban 2023 novemberében. (Fotó: Pénzcentrum)

Szép csendben bekerültek a Lidl termékei egy magyar bevásárló-webshopba: ennyibe kerül a házhozszállítás

2024. július 10. 10:02

Szép csendben, mondhatni fű alatt jelent meg a Lidl rengeteg terméke egy magyar fejlesztésű online bevásárló-felületen 2024 nyarán – szúrta ki a Pénzcentrum. A diszkontlánc, az Aldihoz hasonlóan, tehát nem saját webshopot gründolt, hanem csak a termékei jelentek meg a több kiskereskedelmi láncot is képviselő szolgáltató, az Avokado Online Bevásárlószolgálat platformján. A Lidl Magyarország a Pénzcentrum megkeresésére elmondta, nem járultak hozzá a szolgáltatáshoz, a diszkontlánc védjegyeit jogtalanul használja az Avokado.

A rendszer amúgy hasonlóan működik, mint az Aldi-partner ROKSH-nál, az Avokado is egy olyan bevásárlószolgáltatás, ahol népszerűbb fizikai üzletek termékkínálatát teszik elérhetővé - a Lidl Magyarország közlése szerint jelen esetben hozzájárulás kérése nélkül. Az online felületen kiválasztott termékeket pedig helyetted vásárolják meg az adott boltban és szállítják házhoz a cég futárjai.

Cikkünk megjelenése után a Lidl Magyarország egy állásfoglalást juttatott el a Pénzcentrum szerkesztőségének. A kommentárban leszögezik: "a Lidl Magyarország nem indított webshopot Magyarországon, illetve nem kínál online bevásárlási felületet sem."

A Lidl Magyarország és az Avokado Online Bevásárlószolgálat között nincs együttműködés, az Avokado független vállalkozásként önállóan nyújt szolgáltatást fogyasztói részére. Ennek megfelelően, a Lidl Magyarország nem az Avokado partnere, az Avokado vásárlói pedig nem a Lidl Magyarországtól vásárolnak termékeket, hanem az Avokadotól. Az Avokado nem tűntetheti úgy fel magát, mint a Lidl Magyarország partnere. A szolgáltatásért a fogyasztók felé az Avokado felel, és az Avokado felelőssége a fogyasztók tisztességes tájékoztatása is. A Lidl Magyarország az Avokado részére ügyvédi felszólítást küld azzal kapcsolatban, hogy a fogyasztók részére nyújtson tisztességes tájékoztatást a bevásárlási felülettel kapcsolatban, továbbá szüntesse meg a Lidl védjegy jogellenes használatát

- olvasható a Lidl Magyarország reakciójában.

Szintén cikkünk megjelenése, illetve a Lidl Magyarország kommentárjának publikálása után kiegészítést küldött szerkesztőségünknek az Avokado Group Kft. is. A kommentárban megerősítik, hogy "az Avokado Online Bevásárlószolgáltatás nem a Lidl hivatalos weboldala, webshopja vagy partnere". Hozzáteszik, hogy "az Avokado önmagában sem egy webshop, modelljének lényege, hogy bevásárló szolgáltatást nyújt, a felhasználók online tudnak rendelni ismert fizikai boltokból, kereskedőktől akár egyszerre 3 különböző helyről. A weboldalon több üzlet kínálatából válogathatnak, partnereik között megtalálható többek között a METRO, a Fressnapf és a Culinaris is."

Eddigi működése során az Avokado az elérhető boltokkal üzleti partnerséget is ápolt, a vásárlók aktuális igényeinek kiszolgálása érdekében a korábbi modell kiegészítéseként azonban, immár olyan boltokból is vállal bevásárlást, akikkel nincs közvetlen partnerségben. A Lidl termékei is ebben a módosított modellben érhetőek el a felületen. Így tehát az Avokado oldaláról rendelhető termékek tekintetében a Lidl sem minősül webshopnak. A futárok a Lidl megjelölt áruházából beszerezhető termékeket juttatják el a vásárlók részére az általuk kijelölt időablakban, akár 3 órán belül

- zárul az Avokado Group Kft. reakciója.

A Lidl Magyarország által megfogalmazott, a Lidl védjegyének jogellenes használatával kapcsolatos felszólításra vonatkozóan azonban nem tartalmaz reakciót az Avokado Group Kft. közleménye. Viszont a délutáni órákra már leszedték az oldalról a Lidl logóját, a szolgáltatás természetesen továbbra is elérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennyibe kerül az Avokado szolgáltatása

A házhozszállítás díja amúgy 1290 forint (ha csak a Lidlből rendelnénk, mert akár 3 boltból egyszerre is lehet rendelni), 24 ezer forint feletti rendelés esetén pedig ingyenes. A szolgáltatást egyelőre Budapest legtöbb kerületében (kivétel a XVII., XVIII., XXI. és XXIII. kerületek), valamint Biatorbágyon, Budajenőn, Budakeszin, Budaörsön, Diósdon, Érden, Nagykovácsiban, Telkiben és Törökbálinton lehet igénybe venni. Összehasonlításként, a ROKSH Budapest összes kerületében, illetve jóval több agglomerációs településen, és még 8 vidéki nagyvárosban is elérhető.

Termékek tekintetében meglehetősen széles az Avokado-n elérhető Lidl-termékek palettája, a tartós élelmiszereken túl friss pékárukat, illetve fagyasztott élelmiszereket is rendelhetünk a Lidlből. Az árak kapcsán az Avokado felületén kiemelik, hogy náluk bolti árakon lehet vásárolni, tehát a szolgáltatási díj a házhozszállítási díjból, illetve bizonyos esetekben egy plusz plusz bevásárlási díjból (amelyet a termékek bruttó értékéből számolnak) tevődik össze.

Az Avokado tulajdonosi háttere

Az Avokado tulajdonosi háttere amúgy kifejezetten érdekes. Az Avokado 2022-ben indult, alapítói között van Székács Tibor, aki vezette az egykori Plus diszkonthálózatot és a magyar Aldit is. Nemrég pedig Várkonyi Balázs (Edigital-alapító, a Vatera.hu és a Jófogás.hu befektetője és ügyvezetője), illetve Kelemen Gyula (Várkonyi régi üzlettársa, együtt építették fel az Edigitalt) közös cége, az ED Group Kft. szerzett részesedést az online bevásárlóplatformban.

A tranzakció kapcsán Várkonyiék célként azt határozták meg, hogy 5-10 százalékot szeretnének kiszakítani az online FMCG-szektorból. Nos, az biztos, hogy kemény menet lesz, jelenleg ugyanis – a GKID 2022-es adatai szerint - a cseh Kifli, az angol Tesco, a francia–magyar Auchan, valamint a német Rossmann és DM uralják ezt a piacot, a hasonló modellel működő ROKSH bőven elmarad az élmezőnytől, de még a saját webshopot üzemeltető Spar sincs a top 5 közelében.

Mozgolódik a Lidl az FMCG-piacon

Igencsak mozgolódik a Lidl az FMCG-piacon, keresve az új irányokat az üzleti modelljükben. Épp a minap írtunk róla, hogy a héten nyit a Lidl első szerszám-mintaboltja: a biatorbágyi outletben lehet majd megvenni a jóáras Parkside termékeket. A Parkside bemutatóüzlet július 11-én 10 órától várja a vásárlókat Biatorbágyon a Premier Outlet területén.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 26. péntek
Anna, Anikó
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm