11 °C Budapest
Panoráma kilátás egy családi házas lakótelepre a Balaton melletti Veszprém külterületén, szép időben és tiszta felhőkben.

Szabályosan menekülnek a városokból a magyarok: borzasztó drága itt az élet, nincs más megoldás

2024. augusztus 28. 12:32

Állandó lakosaik száma kivétel nélkül csökkent, otthonteremtés céljából mégis népszerű célpontoknak tekinthetők a dunántúli vármegyeszékhelyek. Országosan, az adásvételek 15%-a zárult ezeken a településeken egy hazai ingatlanközvetítő adatai szerint, amelyek közül a három legdrágábbnak Győr, Veszprém és Zalaegerszeg számít. Aki ezekben a városokban szeretne ingatlant vásárolni, annak 592-724 ezer Ft közötti átlagos négyezetméterárra érdemes készülni, az ingatlanszerzésre fordított összeg átlaga 38,9-47,5 millió forint között alakul a dunántúli TOP3 vármegyeszékhelyen.

Bár az országon belüli migráció kevésbé jellemző a magyarokra, mégis egy jobb lehetőségeket kínáló állás, iskolaválasztás, továbbtanulás, egészségügyi vagy családi okok miatt könnyedén előfordulhat, hogy egy másik országrészben szeretne letelepedni az érdeklődő. A Duna House országos ingatlanközvetítői hálózata Magyarország bármely területén szakértő segítséggel támogatja az otthonteremtőket, a legfrissebb értékesítési adatokból készült elemzés pedig akár a lokáció kiválasztásában is irányt mutathat.

A KSH legfrissebb adatai szerint a népesség zöme, 38%-a a keleti országrészben, míg 32%-uk a fővárosban, illetve Pest vármegyében lakik és az ország teljes lakosságának mindössze a 30%-a él hazánk nyugati felén, vagyis a Dunántúlon. A 2022-es népszámlálás adatai alapján a dunántúli területen elhelyezkedő 9 vármegye székhelye közül a legnépesebb Pécs, amely 139 ezer főnek ad otthont. A vármegyeszékhelyek körében, kivétel nélkül mindenhol csökkent a népesség a 2011-es népszámlálás adataihoz képest.

A tágasabb teret és természetközeli környezetet biztosító, nagyobb városok agglomerációs területeinek népszerűsége a járványidőszakban tapasztaltaknál ugyan mérsékeltebb, de továbbra is kiemelten keresettek az otthonteremtő családok körében az ilyen területek, részben ez magyarázza a vármegyeszékhelyek népességének csökkenését

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. A legcsekélyebb, 1,5%-os mértékben a második legmagasabb lakosságszámmal (127 ezer fő) rendelkező, Győr vesztett állandó lakóiból.

Győr-Moson-Sopron vármegye székhelye az idei évben az árak tekintetében is élre került, ugyanis 724 ezer forintos átlagos négyzetméterárával kiérdemelte a legdrágább nyugat-magyarországi vármegyeszékhely címet. Győrben a tavalyi év értékesítési adataihoz képest 47%-kal emelkedett az egy négyzetméterért fizetett átlagos ár, amit a nagyon jó állapotú és ennek köszönhetően magasabb értéket képviselő ingatlanok iránti erős kereslet is magyaráz. Ingatlanvásárlásra a településen átlagosan 47,5 millió forintot költöttek a vevők, ingatlanméret tekintetében az élhető, 66 négyzetméter jelenti az átlagot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A négyzetméterárakat illetően az ingatlanközvetítő idei tranzakciói szerint a Balaton közeli Veszprém került a második helyre a dunántúli vármegyeszékhelyek között, itt a tavalyi adatokhoz képest 15%-kal, 676 ezer forintra nőtt az átlag. Az otthonteremtés átlagos ára 44,4 millió forint volt, a szintén 66 négyzetméteres ingatlanok esetében. A településen új tulajdonosra talált ingatlanok 85%-a lakás, az értékesített lakások több mint fele, 54%-a téglaépítésű volt.

Lakosságszámban a veszprémihez közelítő Zalaegerszeg került a nyugat-magyarországi TOP3 vármegyeszékhely dobogójának legalsó fokára. Zala vármegye központjában tavalyhoz képest 18%-os emelkedést követően, 592 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett az idei évben ingatlant vásárolni, ami 66 négyzetméteres élettér esetén átlagosan 38,9 millió forintos kiadást jelentett az itt letelepedő vevők számára. Zalaegerszegen 74%-kal szintén a lakások iránt volt a legjelentősebb az érdeklődés, itt azonban még erősebb 90%-os volt a téglalakások népszerűsége.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?