6 °C Budapest
Budapest, 2023. július 15.Klímaberendezések kültéri egységei egy lakó- és irodaépületen Kispesten.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fontos változásokkal indul a klímaszezon: erre számíts, ha légkondit szereltetnél be 2024-ben

2024. június 8. 06:58

Nem fogott az infláció a klímaberendezéseken: a legnagyobb hazai forgalmazók egybehangzóan azt mondták a Pénzcentrumnak, hogy tavalyi áron kínálják a készülékeket, sőt, van, aki másfél éve nem nyúlt az árakhoz. Mint a nyilatkozó piaci szereplők kifejtették, most érdemes klímát szereltetni, és a vásárlóknak manapság már nem csak az számít, hogy a készülék hűteni tudjon és olcsó legyen. Megtudtuk azt is, hogy mik a leggyakoribb hibák, amelyekre a vásárlók rászaladnak: sokan csak a beszereléskor szembesülnek például azzal, hogy a lakás elektromos hálózata nem bírja el a berendezést. Ilyenkor aztán jöhet a villanyszerelő, és persze a pluszköltségek is.

Jelentősebb változás nem történt a tavalyi árszintekhez képest - számolt be a Pénzcentrum kérdésére Reider Péter, a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatóhelyettese. Mint hozzátette, azt viszont látható, hogy a jelen gazdasági helyzet hatással van a klímapiacra is, viszont a tapasztalatok szerint a megbízható háttérrel rendelkező márkák tudnak a legjobban érvényesülni.

Általánosan elmondható, hogy a fogyasztók a nem csak átmeneti fűtésre alkalmas készülékeket részesítik előnyben. Tendenciák szerint az alap gépekre, a nyár közeledtével van inkább kereslet

- fogalmazott.

A Daikin arról számolt be a Pénzcentrum kérdésére, hogy

a lakossági készülékiek árai másfél éve nem változtak, nem történt áremelés a növekvő infláció mellett sem.

Sőt, mint megjegyezték, a gyártó 100 éves jubileuma alkalmából az idei évben több kedvezményes ajánlatot is kínálnak.

A lakosság alapvetően visszafogta költekezéseit, sokáig vártak a korábbihoz hasonló otthonfelújítási támogatásra. Hogy ennek része lehet-e akár csak később is a hőszivattyú (akár a fűtésre is alkalmas split klíma, akár a levegő-víz hőszivattyú), egyelőre kérdéses, mert a kérdések megválaszolásának időpontjában a pontos részletek még nem ismertek

- magyarázták megjegyezve, hogy márkaboltjuk vásárlói is árérzékenyebbé váltak, megvizsgálják az alternatív lehetőségeket is és például hőszivattyús kérdésekben jellemzően lassabban döntenek.

Mono split klímák esetében a középkategóriába tartozó típusokat preferálják vásárlóink, multi rendszerek esetében, amikor több helyiség hűtését-fűtését kívánják megoldani, már a magasabb kategória is szerepet játszik

- tették hozzá. Mint beszámoltak, 2023-ban minden eddiginél nagyobb volumenben és részarányban sikerült a magasabb kategóriás gépeket értékesíteni - ez igaz mind a márkaboltra, mind a viszonteladói hálózatra. A vállalat ezt annak tudja be, hogy egyrészt meghozták az eredményeket a magyar piacba, illetve az értékesítésbe történő beruházásai, másrészt a tavalyi év során nagyobb és szélesebb körű marketing aktivitást folytatott.

Váradi György, a Columbus Klíma vezetője, lakossági klímaszakértő arról beszélt, ők úgy látják: az utóbbi hónapokban a klímaberendezések árai csökkentek.

Ennek egyik fő oka, hogy az importőröknek és nagykereskedőknek beragadtak a készleteik, mivel a kereslet visszaesett. A készülékek kevésbé fogynak, ezért a piac szereplői akciókkal próbálják meg növelni az eladásokat. Az emberek óvatosabban költenek, és előnyben részesítik a költséghatékonyabb megoldásokat. Az akciók és kedvezmények gyakoribbak, a kereskedők így próbálják meg elérni a vásárlókat

- összegezte. Mint ismertette: a jelenlegi gazdasági helyzetben a leggyakrabban keresett 3,5 kW-os klímaberendezések a bruttó 300 ezer forint alatti kategóriában találhatóak. Ezek általában bár kevésbé energiahatékony készülékek, a nyári hűtésre remekül használhatók.

Bánhalmi Zoltántól, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselőjétől pedig megtudtuk, hogy Magyarországon is változnak a trendek a klímaberendezések esetében, a vásárlóknak tapasztalataik szerint ma már nem csak az számít, hogy hűteni tudjon és olcsó legyen.

Elmondható, hogy egyre több a tudatos vásárló, a magyarok kifejezetten szeretnek a készülékek tudásában és a technikai paraméterekben elmélyedni, így sokat kérdeznek és egyre felkészültebbek mind a piaci helyzettel kapcsolatban, mind műszaki szempontból. A berendezések ára a tavalyi évhez képest nem változott, jelen pillanatban a megrendelések mérsékelt mennyisége miatta a végfelhasználók jó alkupozícióban vannak a piacon

- fogalmazott a szakember, majd kiemelte:

nyugodtan kimondhatjuk, hogy most érdemes klímát szereltetni, ugyanis a klímaberendezések piacán inflációs hatásról nem beszélhetünk.

Bánhalmi Zoltán arról is beszélt, a vásárlók szívesen választják a felsőkategóriás termékeket is, ami szerinte érthető hiszen tavalyi árakon juthatnak hozzá ezekhez, emellett a középső kategória is nagyot erősödött.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vásárlók intenzíven érdeklődnek a berendezések funkciói, az energiahatékonyság és más extra tulajdonságaik után. Népszerűek azok a modellek, amelyek több funkciót képesek ellátni, a hűtés mellett teljesértékű fűtésre és a levegőminőség javításra is bizonyítottan alkalmasak. A berendezések megjelenése is nagyon fontos, hazánkban a szolid kifinomult formákat, a matt festést, a hagyományos fehér és a sötét színeket részesítik előnyben

- magyarázta.

Erre figyelj, ha klímát szereltetnél be

Arra a kérdésünkre, hogy mik a leggyakoribb hibák, amiket a klímavásárlók elkövetnek, a Daikin arról beszélt, mindig megvan egy széles réteg, aki a nagy nyári melegek beköszöntével akar gyors megoldást, és klímát telepíttetni. Fontos lehet azonban a választásnál, hogy ne csak a hűtésben gondolkodjunk, nézzünk kicsit hosszabb távra, mert egy fűtésre alkalmas klímával hatékonyan lehet fűteni is – akár kiegészítő fűtésként, akár önmagában.

A hosszabb távú gondolkodást szem előtt tartva, érdemes megfontolni, hogy hány évre tervezünk az adott készülékkel; lehet, hogy most csak hűtésre használnánk, de pár év múlva a fűtés vagy a légtisztító funkció is fontos lehet. A klímák tartóssága nagyban függ attól is, hogyan telepítik azokat, mennyit használjuk és megfelelően vannak-e karbantartva

- magyarázták. Kiemelték, hogy a megalapozott döntéshez fontos, hogy egy szakember pontosan felmérje az igényeket (megtörténjen a helyszín felmérése is) és tájékoztass az ügyfelet a lehetőségekről.

Egyik alapvető tapasztalat, hogy a telepítés díján és ehhez kapcsolódóan a szakszerűségén akarnak sokan megtakarítást elérni. Ez a rövidtávú gondolkodás a későbbiekben valamilyen formában visszaszáll az ügyfélre, mivel egy önmagában kiváló minőségű klíma működése, hatékonysága nagy mértékben függ a megfelelő minőségű és az adott márkára jellemző telepítési sajátosságok ismeretétől is

- húzta alá a Daikin.

Váradi György szerint az első és legfontosabb kérdés, hogy a fogyasztó mire szeretné használni a klímaberendezést. Amennyiben hűtés mellett energiatakarékos fűtésre is képes készüléket keres, érdemes körültekintően választani. A szakember az alábbiakat emelte ki a klímaválaszták kapcsán:

  • Nem minden klímaberendezés alkalmas a téli fűtésre, különösen a belépő szintű modellek. Ezek a készülékek általában nem tudnak hatékonyan működni nagy hidegben, és több energiát is fogyasztanak.
  • Olyan márkát érdemes választani, amely már több éve jelen van a magyar piacon, és rendelkezik országos szervizhálózattal. Ez biztosítja, hogy a készülékhez hosszú távon is hozzáférhetőek lesznek az alkatrészek és a szakszerű karbantartás. A jól ismert és elismert márkák általában megbízhatóbbak és jobb teljesítményt is nyújtanak.
  • A vásárlók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak az ár alapján döntenek, és nem veszik figyelembe a hosszabb távú költségeket és a felhasználási igényeket. Egy olcsóbb, belépő szintű modell csábító lehet, de ha fűtésre is használni kívánják, hosszú távon magasabb energiafogyasztást és alacsonyabb hatékonyságot eredményezhet. A kevésbé ismert márkákhoz emellett nehezebb lehet alkatrészt szerezni, és a szervizelés is problémásabb lehet.

A hibák kapcsán Reider Péter kifejtette: a legfontosabb, hogy megfelelően válaszuk ki a készüléket és a kivitelezőt is, hiszen egy hosszú távon használt berendezést fogunk vásárolni. Mindenképpen kerüljük a nem hazai háttérrel rendelkező készülékeket, hiszen a garancia ideje és a hozzá tartozó műszaki háttér az egyik legfontosabb szempont - húzta alá.

Leggyakoribb hiba között szerepelnek, hogy nem megfelelő teljesítményt választunk és nem megfelelően határozzuk meg a használatát. Ha ezzel tervezük fűteni is, akkor ezek a pontok kritikusak

- emelte ki a kereskedelmi igazgatóhelyettes.

A legjellemzőbb melléfogások kapcsán Bánhalmi Zoltán pedig azt emelte ki, hogy sokan csak a telepítéskor szembesülnek azzal, hogy az elektromos hálózat nem tudja a telepítendő berendezéseket ellátni – ez elsősorban régebbi ingatlanok esetében szokott probléma lenni.

Az elektromos hálózat vizsgálata a telepítés előtt nagyon lényeges lépés. Ezt a vizsgálatot a telepítő szakember el tudja végezni, de amennyiben szükséges, akkor a klímatelepítés előtt villanyszerelőt is hívnunk kell. További hiba a kültéri elhelyezésekből adódó problémák. Itt még abban az esetben is adódhatnak nem várt nehézségeink, ha megfelelően körbejártuk az ügyet. A kültéri egység zajszintjét a telepítési körülmények is nagyban befolyásolják. Kedvezőtlen telepítési viszonyok mellett a leghalkabb berendezések is okozhatnak a szomszédaink számára zavaró zajhatást, így a telepítés során tartsuk be a gyártók telepítési utasításaiban leírtakat

- sorolta.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?