16 °C Budapest
debrecen house panel

Indulhat a roham az ilyen lakásokért: hamarosan sokat fognak érni, jelentősen drágulás jöhet

2024. október 14. 09:20

Összesen 10 szakértő mondta el a Portfoliónak, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

"Több okból is - a piaci környezet általános javulása, a választásokat megelőző esetleges lazítás, állampapírokból felszabaduló pénzek, 5 százalékos hitelkamat, önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) pénzek, >>aranyvízum<< - a a befektetési célú vásárlások jelentős emelkedésére számítok, a klasszikus befektetési célpontoknál / termékeknél várok átlagnál nagyobb keresletnövekedést" - mondta el Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A szakember szerint ilyen az idei viszonylag gyengébb nyári szezon után a Balaton, Budapest belvárosa és a jelentős munkahelybővülés előtt álló nagyobb városok.

"Az idén a házak irányába tolódott el a keresések aránya a lakásokkal szemben" - mondta a lapnak Lipták Zsuzsa, a zenga.hu ügyvezetője. A szakember szerint elsősorban a sorházak és az ikerházak kaptak arányaiban több keresést, mint januárban. Az ingatlankereső-portál adataiból az látszik, hogy a lakáskeresők a felújítás előtt álló és rossz minőségű, ezzel együtt általában olcsóbban hirdetett lakásokhoz, házakhoz képest nagyobb arányban keresnek eleve felújított ingatlant, valamint az új építésűek és az újszerűek iránti igény is nőtt. Ezzel szemben a felújítandó lakások iránti keresés januárhoz képest kisebb arányban történik - mondta a szakértő.

Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója szerint a vevői réteg kettészakadt, az egyik része csak az árat figyeli és a legolcsóbban szeretne vásárolni, másik részük nagyon tudatos és keresi az értékálló, jó minőségű lakásokat. Így a jó tömegközlekedéssel ellátott, prémium lakások iránt egyre nagyobb a kereslet, amik jellemzően rozsdaövezeti minősítéssel rendelkeznek, amivel 5% áfát a magánszemély vásárlók vissza tudnak igényelni.

Ballagó Antal (Otthontérkép Csoport) szerint a fővárosban az új építésű lakások és a felújított külvárosi lakások valószínűleg népszerűbbek lesznek, mivel az emberek a modern, energiatakarékos megoldásokat és a kedvezőbb árakat keresik. A külvárosok iránti kereslet nőhet a belvárosi lakások magas ára miatt, míg az új építésű ingatlanok energetikai hatékonysága hosszú távú befektetésnek tűnik.

Balogh László (ingatlan.com) szerint Debrecen, Szeged és Budapest belvárosa lehetnek a nyerő lokációk. A típus tekintetében pedig az új építésű ingatlanok átlagon felüli teljesítménye lehet az, ami sokakat meglephet 2025-ben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Sápi Zoltán (Eltinga - Budapesti Lakáspiaci Riport) úgy látja, a jól kiadható (kisebb méret, jó lokáció) felújított lakások és a családok számára alkalmas felújított és új építésű lakások, amennyiben a családtámogatás tényleg emelkedni fog.

Csorba Dániel (Dandan Realty) szerint a régi favorit az új favorit is. A 2-2,5 szobás 40-60 m2-es belvárosi, bel-budai téglalakások a legválságállóbb ingatlanok a piacon. Hasonlóan látja Krakker Ádám (Otthon Centrum) is, de ő a valamivel kisebb, 1-2 szobás, felújított lakásokban hisz.

Balla Ákos (Balla Ingatlan) a jó közlekedésű lakótelepi lakásokat tartja keresettnek azokon a helyszíneken, ahol a helyi gazdaság működik. Máté Ferenc (Duna House) szerint pedig a befektetői érdeklődés növekedése miatt a könnyen és jól kiadható lakások iránti kereslet fog az átlagnál jobban nőni - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?