11 °C Budapest
Sokan csodájára járnak ennek az egzotikus magyar kertnek: szokatlan állatot találhatunk benne

Sokan csodájára járnak ennek az egzotikus magyar kertnek: szokatlan állatot találhatunk benne

2024. október 17. 08:15

Mindig is az egzotikus állatok megszállottja volt a szombathelyi Varga Tamás, azt azonban álmában sem gondolta, hogy egyszer majd kengurukkal osztja meg udvarát. Jelenleg már 20 kenguru legel a tyúkokkal a közös udvaron - derül ki a HelloVidék legtóbbi interjújából.

Egy szombathelyi kertben különleges látvány fogadja a látogatókat: kenguruk ugrándoznak a tyúkok között. Varga Tamás, a házigazda és a kenguruk tulajdonosa, mindig is rajongott az egzotikus állatokért, de nem gondolta volna, hogy egyszer Ausztrália egyik jelképével osztja meg az udvarát. Ma már húsz kenguru legel a családi házas övezet kertjében, a kisebbek Parma-kenguruk, a nagyobbak pedig Bennett-kenguruk, köztük albínó példányok is. „Meglepőnek tűnhet a fehér színű, albínó kenguru, de a természetben is található ilyen” – meséli Tamás.

Varga korábban kisállatkereskedést üzemeltetett Szombathelyen, ahol különleges állatokat árult, ám néhány éve felhagyott ezzel az üzlettel. „A Covid óta óriási mértékben elkezdett szűkülni a piac” – mondja. Mivel a kereslet az állatok iránt jelentősen visszaesett, új kihívások után nézett. Az egyik ilyen volt a kenguruk tartása, ami egy érdekes fordulatot hozott az életébe: a nagy kertet valamilyen természetes módszerrel akarta rendben tartani, így jutott el a kengurukhoz, miután más lehetőségek, mint az alpaka vagy birka nem váltak be.

A kenguruk viszonylag kevés gondot okoznak, növényevők, és leginkább a tyúkokkal együtt osztoznak a kertben. Bár nem háziasították őket, és a húsukat sem fogyasztják, mégis különleges látványt nyújtanak a látogatóknak. „Kicsit olyanok, mint a patkány és a nyúl keveréke” – mondta nevetve Varga, aki elismeri, hogy bár nem igazán lehet őket simogatni, jelenlétük mégis izgalmas és egyedi hangulatot ad a kertnek.

A kenguruk tartása Magyarországon nem tiltott, sőt, egyre több helyen találkozni velük, hiszen ma már több mint 200 Bennett-kengurut tartanak az országban. Az áruk sem elérhetetlen, egy kölyök jelenleg körülbelül 300 ezer forintba kerül. A tartásukhoz azonban megfelelő környezet és állatorvosi felügyelet szükséges. Bár a kenguruk jól tűrik az itteni éghajlatot, a betegségek kezelése különleges szakértelmet igényel, így a kengurukat gondozó gazdáknak időnként fúvócsöves megoldásokkal kell beadniuk az orvosságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Varga Tamás kertje tehát igazi egzotikus paradicsom, ahol egy csipetnyi Ausztráliát élhetnek át a látogatók – mindezt Szombathely szívében.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 17. csütörtök
Hedvig
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?