parkoló autók budapesten

Óriási változás élesedik a parkolásban 2025-től Budapesten: már ez sem lesz ingyen

2024. október 17. 22:26

Erzsébetvárosban hamarosan szavaznak a parkolási reformcsomagról, ami nagyjából a józsefvárosban már jól ismert, és a mérések alapján sikeres modell bevezetését jelenti - írja A járda a gyalogosoké blog. Az új parkolási rendszer már a 2025-ös évre érvényes is lesz.

A mostani rendszerben a VII. kerületi Önkormányzat 100% kedvezményt biztosít minden helyi lakosnak a lakásonkénti első autó közterületen történő tárolására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinek autója van, az ingyen foglalhat el egy parkolóhelynyi - 13,75 négyzetméternyi - közterületet magáncélra, mások elől. Akinek nincs autója, annak persze nem jár saját használatú közterület, nem tárolhat ott semmit - sőt, ha bármilyen célból (például lakásfelújításnál keletkező hulladék elszállításához egy konténernek) közterületet szeretne foglalni, akkor közterület-használati engedélyt kell előzetesen igényelnie, és súlyos tízezreket kell érte fizetnie pár nap használatnál is - írja a blog.

Az önkormányzat tehát éveken át támogatta a kerületben az autótartást, miközben köztudott volt az is, hogy másfélszer annyi ingyenes lakossági engedélyt adnak ki minden egyes évben, mint ahány parkolóhely egyáltalán elérhető az utcákon - 2024-ben például több mint 10.800 ingyenes várakozási engedélyt adtak ki, miközben mindössze 7.203 parkolóhely van a kerületben - mutattak rá.

Ez azzal is járt, hogy a meglévő mélygarázsok is kihasználatlanul álltak a kerületben: hiába volt némelyikben több száz üres hely, a legtöbben inkább 20-30 percig köröztek a környéken, hogy ingyen parkolhassanak az utcán.

Az új rendszer hatékonyan csökkentheti az autók számát

A bejelentett új rendszerben az Önkormányzat már nem mindenkinek oszt majd ingyen parkolási engedélyt. A 3 vagy többgyermekes családok, a nyugdíjasok 50%-os, az egészségügyi dolgozók és a mozgásukban korlátozottak továbbra is 100%-os kedvezményre lesznek jogosultak - írja a blog. A többi kerületi lakos számára az alábbi módon lesz elérhető a lakossági várakozási engedély: 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Első autóra 36.000 forint/év lakossági parkolási díj (vagyis a korábbi 100% helyett 76% kedvezmény az 'A' zónában, 68% a 'B' zónában);
  • Második autóra 72.000 forint/év lakossági parkolási díj;
  • Intézményenként 10 darab járműig 48 ezer forint, minden további jármű esetében 150 ezer forint lesz a várakozási hozzájárulás díja.

Ha az új parkolási rendszert megszavazzák, akkor Erzsébetváros csatlakozhat azokhoz az önkormányzatokhoz - Józsefvároshoz és Újbudához -, ahol már változtatak az ingyenes parkolási rendszeren. Józsefvárosban közel 30%-kal csökkent az igénylések száma, 12.603-ról 9.049-re, miután bevezették a parkolási reformot. De Erzsébetvárosban is jelentős változást hozott, amikor a második autóra adott kedvezményeket csökkentették: 50%-kal csökkent az igénylések száma.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?