Nő tisztítja a konyhai munkalapot természetes tisztítószerekkel, citrommal, szódabikarbónával és ecettel.

Súlyos dolog derült ki a szódabikarbónáról: tényleg hasznosítható a takarítás során?

2024. október 16. 15:47

A szódabikarbóna mint környezetbarát tisztítószer: tények és tévhitek- tárta fel a BBC.

A szódabikarbóna régóta ismert háztartási tisztítószerként, amelyet sokan környezetbarát alternatívának tekintenek a hagyományos vegyszerekkel szemben. Egy újságíró saját tapasztalatai és szakértői vélemények alapján járt utána, valóban hatékony és fenntartható megoldás-e a szódabikarbóna használata a takarításban.

A kísérlet során az újságíró különböző háztartási feladatokhoz próbálta használni a szódabikarbónát, változó sikerrel. Egy kanapé foltjának eltávolításakor például a szódabikarbóna eltüntette ugyan a foltot, de fehér porgyűrűt hagyott maga után. A teáscsészék tisztítása sem hozott átütő eredményt.

Nathan Kilah, a Tasmániai Egyetem kémia tanszékének vezető tanára elmagyarázta a szódabikarbóna működési elvét: "Minden tisztító tulajdonság, amit a szódabikarbónától kapunk, a kémiai tulajdonságaiból ered. A koszban és a trutyiban különböző kötések vannak, amelyeket a szódabikarbóna kémiailag módosíthat." A szódabikarbóna lúgos kémhatása miatt képes hidrogént eltávolítani más anyagokból, emellett enyhe súrolószerként is működik.

Dario Bressanini, az olaszországi Insubria Egyetem vegyésze azonban szkeptikusabb: "A szódabikarbóna [tisztításra] általam látott legtöbb felhasználási módja nem működik." Szerinte a szódabikarbóna egyetlen kulcsfontosságú ereje a magas pH-értéke, amely például a cipő rossz szagának vagy a hűtőben lévő rothadt paradicsom szagának féllegesítésére alkalmas, de ezen túl korlátozott a hatékonysága.

A szakértők rámutattak, hogy a szódabikarbóna nem mosószer, nem tudja elnyelni a szennyeződéseket. A legtöbb háztartási szennyeződés zsíros jellegű, amelynek eltávolításához felületaktív anyagokra van szükség. Ezek megtalálhatók a hagyományos tisztítószerekben, de a szódabikarbónában nem.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A környezeti hatások tekintetében a kép összetett. Bár a szódabikarbóna önmagában nem káros a környezetre, előállítása energiát és erőforrásokat igényel. Ugyanakkor a hagyományos tisztítószerek gyártása, szállítása és csomagolása is jelentős környezeti terheléssel jár.

Rachael Wakefield-Rann, az ausztráliai University of Technology Sydney fenntarthatósági kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlzott higiénia és az erős vegyszerek használata káros lehet az egészségre és a környezetre. "Az olyan dolgok használatával, mint az ecet, a biológiai sokféleség nem pusztul el, mert nem próbálunk kiirtani mindent, ami él" - magyarázta.

Az újságíró végül arra a következtetésre jutott, hogy a szódabikarbónának van helye a háztartási tisztítószerek között, de hatékonysága korlátozott. A tisztaságról és a takarításról alkotott elképzeléseinket érdemes újragondolni, és a környezeti szempontokat is figyelembe véve, megfontoltabban választani a különböző tisztítási módszerek között.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02