Egy euró érme a kézben és magyar forint az asztalon

Egyre több magyar mond nemet az utalásra, kártyás fizetésre: mit tudhatnak, amit más nem?

2024. október 14. 18:03

A tavalyi, 14 éve nem látott megtorpanás után ismét dinamikusan emelkedik a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon – írja a Portfolio az MNB hétfőn közzétett adatai alapján. Szeptember végén 7,7%-kal több forint készpénzt használtunk, mint egy évvel korábban, a valutatartás viszont csökkent legutóbb, ebben az utóbbi időszak forintgyengülése hozhat újabb fordulatot.

A jegybank statisztikái szerint szeptember végén 8 664 milliárd forintnyi készpénz állt a jegybank mérlegének forrásoldalán. (Ne felejtsük: minden egyes zsebünkben lapuló érvényes forint bankjegy vagy érme a mi közvetlen követelésünk az MNB felé), ennyit használtak a gazdaság szereplői pénzforgalmi vagy felhalmozási célra.

Ez a szám 7,7%-kal múlja felül az egy évvel korábbit. Utoljára 2022 őszén láttunk a forint készpénzállományban akkora éves növekedést, mint idén augusztusban és szeptemberben. A növekedés visszatérésének egyszerre több oka lehet:

  • pénzforgalmi ok: az infláció visszaszorulása miatt kisebb a nyomás a kiskereskedelmi célú készpénzhasználaton,
  • megtakarítási ok: a kamatkörnyezet csökkenése miatt kevésbé rossz a nem kamatozó készpénz relatív pozíciója, mint az elmúlt egy-két évben,
  • szabályozói ok: az MNB az utóbbi időben több készpénz-felvevő automata telepítését írta elő a bankoknak, a készülékek száma fokozatosan emelkedik, ugyanakkor a bolti készpénzfelvétel (havi 40 ezerig díjmentes lenne) nem terjedt el az ezt lehetővé tevő szabályozói intézkedés ellenére,
  • adóoptimalizálás: a Mastercard legutóbbi felmérése szerint 74 százalékról 71 százalékra csökkent a jövedelmüket digitálisan „készhez” kapók aránya.

Hosszú távon az idő a készpénz ellen dolgozik: összességében ma már kétszer több pénzt költünk kártyával, mint amennyit felveszünk velük. A fizetési szokások viszonylag lassan, de biztosan változnak: 10 évvel ezelőtt például még 2,5 szer több készpénzt vettünk fel bankkártyákkal, mint amennyit fizettünk velük.

A forint készpénzállomány mellett említést ér a valuta is, erről második negyedéves (június végi) adatok állnak rendelkezésre. Ekkor 638 milliárd forintnyi valuta volt a magyar gazdaságban, ami azt jelzi, hogy a forgalomban lévő készpénz kevesebb mint 7%-a volt valuta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csökkent is a valuta állománya 2023 közepéről 2024 közepére 6,5%-kal, ugyanakkor az ősz első heteiben kialakult jelentős forintgyengülés a korábbi tapasztalatok szerint növelheti a valutakeresletet és a külföldi fizetőeszköz részarányát.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Eje
1 órája
A bankok "sarca" nem tűnik fel senkinek? Utalja fizetését, nyugdíját: kezelési költség ?Ft, Készpénz felvét ?Ft Hozza inkább a Posta!
0
0
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 14. 15:15
A 24 Extra három különböző csomagban nyújt exkluzív cikkeken túl előfizetői hírleveleket, podcastot,...
Kiszámoló  |  2024. október 14. 10:10
2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségév...
Holdblog  |  2024. október 14. 10:05
Nagyjából két év leforgása alatt sokszorosára duzzadt a banki kötvények kisbefektetőknél lévő állomá...
ChikansPlanet  |  2024. október 11. 13:11
Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, v...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?