18 °C Budapest
Young sad woman with empty shopping cart among produce aisle at supermarket.

Tényleg olyan borzasztó most a helyzet Németországban? Mutatjuk, mekkora az infláció

2024. október 11. 11:33

Szeptemberben a várakozásoknak megfelelően csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint. Szeptemberben a várakozásoknak megfelelően 1,6 százalékra csökkent az éves fogyasztói árindex az augusztusi 1,9 százalékról. Júliusban még a kétszázalékos cél felett, 2,3 százalékon állt az inflációs ráta. A szeptemberinél alacsonyabb inflációra legutóbb 2021 februárjában volt példa, 1,5 százalékos.

„Különösen az energiaárak további csökkenése fékezte az inflációs rátát szeptemberben jobban, mint a korábbi hónapokban. Ezzel szemben a szolgáltatások továbbra is átlagon felüli áremelkedése inflációnövelő hatással volt” - mondta Ruth Brand, a Destatis elnöke. Az energiatermékek ára szeptemberben 7,6 százalékkal csökkent éves alapon. Az árcsökkenés mértéke gyorsult, augusztusban 5,1 százalék, júliusban 1,7 százalék volt.

Az üzemanyagok ára 12,6 százalékkal, a háztartási energia ára 4,0 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A villamos energia 6,4 százalékkal, a földgáz 1,9 százalékkal lett olcsóbb az egy évvel korábbinál. A távfűtés ára viszont 31,8 százalékkal ment feljebb. Az élelmiszerárak szeptemberben 1,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában, az augusztusi 1,5 százalékos emelkedés után.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított inflációs ráta, a maginfláció szeptemberben 2,7 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent az augusztusi 2,8 százalékról. Az előző hónaphoz, 2024 augusztusához képest a fogyasztói árak 2024 szeptemberében nem változtak. Augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak havi bázison. A havi maginfláció 0,2 százalék volt szeptemberben. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált inflációs ráta, a HICP szeptemberben éves bázison 1,8 százalék volt az augusztusi 2,0 százalék után.

Ehhez képest Magyarországon...

2024. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,0%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat a KSH legfrissebb közlése szerint. Egy hónap alatt átlagosan 0,1%-kal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,7%-kal olcsóbbak lettek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az élelmiszerek ára 3,7%-kal nőtt, ezen belül a liszté 32,9, a tejé 13,8, a csokoládé és kakaóé 10,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,5, az éttermi étkezésé 7,6, az iskolai étkezésé 6,9, az étolajé 6,7%-kal. A termékcsoporton belül a száraztészta ára 5,8, a cukoré 3,6, a tojásé 3,5, a baromfihúsé 2,4, a tejtermékeké 1,0%-kal csökkent. A szolgáltatások 8,4%-kal drágultak, ezen belül a lakbér 10,7, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,6, a társasházi közös költség 10,5, a testápolási szolgáltatások 10,0, a járműjavítás és -karbantartás 9,9, a lakásjavítás és -karbantartás 8,6, a sport- és múzeumi belépők 8,1, az üdülési szolgáltatás 3,8%-kal. A szeszes italok, dohányáruk ára 3,9%-kal emelkedett, ezen belül a szeszes italoké 4,4%-kal. A háztartási energia 5,0, ezen belül a vezetékes gáz 9,4, az elektromos energia 1,3%-kal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2%-kal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 6,1%-kal csökkent, az ékszereké 10,7, az új személygépkocsiké 6,3, a szobabútoroké 2,5, a konyha- és egyéb bútoroké 2,2%-kal nőtt. A gyógyszer, gyógyáruk 6,0%-kal drágábbak, a járműüzemanyagok 9,5%-kal olcsóbbak lettek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. október 11. 13:11
Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, v...
Holdblog  |  2024. október 11. 09:06
Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Ven...
KonyhaKontrolling  |  2024. október 11. 07:43
Gyakran hallott pénzügyi tudatossági tipp, hogy a fizetésed megérkezése után elsőként a megtakarítás...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 11. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?