11 °C Budapest
Aerial Car Factory 3D Concept: Automated Robot Arm Assembly Line Manufacturing Advanced High-Tech Green Energy Electric Vehicles. Construction, Building, Welding Industrial Production Conveyor

Kiszivárgott a kormány nagy keleti terve: valójában ezért választott minket a BYD

2024. október 3. 19:32

A hazai versenyképességben kiemelt szerepe van a járműiparnak, amely az európai gazdaság egyik fő pillére, ezért kulcsfontosságú az elektromosjármű-szegmenshez való alkalmazkodás - mondta Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Lóga Máté, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján tartott előadásában rámutatott: Magyarországnak hangsúlyos célja, hogy hídszerepbe helyezkedve teret adjon a nyugati és keleti járműipari tudás fúziójának. Kitért arra, hogy a pandémia, az orosz-ukrán háború, és az energiaválság felerősítette Európa hosszabb ideje húzódó versenyképességi problémáit. A magyar kilátásokról kifejtette: az inflációs ráta már a jegybanki toleranciasávban van, a GDP-növekedés helyreállása a külpiacok, azon belül is elsősorban a német gazdaság gyengélkedése miatt azonban még várat magára.

A versenyképességben kiemelt szerepű járműiparról jelezte: 2035-től az EU országaiban kizárólag zéró emissziós új személygépkocsikat és kisteherautókat lehet majd forgalomba hozni. Az elektromos meghajtású járművek piaci részarányának sokéves növekedése lassult, a döntéshozók és az autógyártók katalizálhatják a szegmens további növekedését. A büntetővámok helyett a nemzetközi versenyben hisz a kormány - szögezte le. Magyarország kiemelt célja, hogy hídszerepbe helyezkedve teret adjon a nyugati és keleti járműipari tudás fúziójának. A beruházások jelentős része az EV-ökoszisztémához kapcsolódik, a bejelentett beruházásokkal az ország akkumulátorgyártási kapacitása az évtized végére öt és félszeresére nőhet. Ezzel a magyarországi gyártókapacitás a világon a negyedi legjelentősebb lehet.

Arra is kitért, hogy a kormány felülvizsgált kkv-stratégiájának célja a növekedésre képes vállalati kör szélesítése, értékteremtő képességének megerősítése. Az elektromos járműgyártás lehetőséget teremthet a magyar kkv-szektor mennyiségi (extenzív) szempontok mentén történő fejlesztésében - mutatott rá. Az előadását követő beszélgetésen Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója arra kérdezett rá, hogy a következő évben mi lehet a növekedés motorja. Lóga Máté szerint a fogyasztás, a beruházás, az export lehetnek a legfőbb összetevők. A magyar exportvárakozásokat a német gazdaság állapota határozza meg, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a külpiacok talpra állnak.

Lóga Máté elmondta, a beruházásokban a következő 1-1,5 évben a kkv-kra terveznek fókuszálni, az uniós programokkal, a garanciaintézmények segítségével illetve a már meglévő programokkal. A lakossági fogyasztást visszavetette a járvány, a háború, és az energiaválság, ugyanakkor az óvatosság oldódását segíti a reálbérek dinamikus emelkedése - tette hozzá. Egerszegi Ádám, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese arra volt kíváncsi, hogy milyen programok várhatóak a kkv szegmensben, és milyen szerepe lehet a bankszektornak ebben.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A programok jelentős részét már bejelentették - mondta válaszában az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány tőke, hitel és vissza nem térítendő támogatás nyújtásával tudja élénkíteni a beruházási kedvet. Jelentős szerepe van a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által nyújtott hitelgarancia programoknak is. A jövő évi növekedés az ideinél dinamikusabb lesz, ebben konszenzus van a gazdasági szereplők, nemzetközi hitelminősítők, és a kormányzat előrejelzései között - mondta Lóga Máté.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) 13. alkalommal rendezte meg az üzleti élet egyik legfontosabb szakmai eseményét, a Makro Konferenciát. A félnapos konferencián a hazai gazdasági élet véleményformálói mellett a kormányzat és az MNB képviselői osztották meg gondolataikat a hazai üzleti előrejelzések mellett geopolitikai kilátásokról, Kína és Amerika gazdasági versengéséről, Európa jövőbeni szerepéről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 3. 21:00
A Marquard Group Hungary Kft. bemutatta az InStyle első digitális lapszámát, amely nem csupán vizuál...
Holdblog  |  2024. október 3. 08:17
A sharing economy, vagyis a közösségi gazdaság által a fogyasztók és cégek kölcsönösen megosztják és...
Kiszámoló  |  2024. október 2. 09:57
Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is),...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 1. 19:19
Végre nem eladtam, hanem vásároltam. Ráadásul pont a tulajdonosi megfeleltetés napján, így még az is...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?