16 °C Budapest
Egyre kevesebb magyar ajánlja fel az adója 1%-át a hazai szervezeteknek

Egyre kevesebb magyar ajánlja fel az adója 1%-át a hazai szervezeteknek

2024. október 14. 09:11

Az idei évben 60 ezerrel kevesebb adófizető ajánlotta fel személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezeteknek, ami azt jelenti, hogy a jogosultaknak kevesebb mint fele élt ezzel a lehetőséggel. Egy kutatás szerint a csökkenés hátterében a bizonytalanság, bizalmatlanság és tájékozatlanság áll - derült ki az InfoRádió interjújából.

A Magyar Fundraising Akadémia és a Human Dialog által végzett reprezentatív kutatás eredményei alapján a jogosultaknak mindössze 35-45%-a ajánlotta fel adója 1%-át. A kutatás célja az volt, hogy feltárja, miért csökken a felajánlási hajlandóság, és hogyan választanak civil szervezeteket az adományozók.

Dömötör Károly, a Human Dialog operatív vezetője elmondta, hogy idén nem érte el az 1,8 millió főt a felajánlók száma, míg korábban növekvő tendencia volt megfigyelhető. A tehetősebb adófizetők viszont nagyobb arányban ajánlanak fel. Idén körülbelül 17 milliárd forint kerül civil szervezetekhez, és hasonló összeget kapnak az egyházak és vallási felekezetek. Összesen 29 933 civil szervezet részesül ezekből a felajánlásokból.

A kutatás a visszaesés okait is vizsgálta, és sok megkérdezett a bizonytalanságot és tájékozatlanságot emelte ki. Dömötör szerint sokan nem tudják, mekkora jelentősége van a felajánlásoknak, illetve hogyan kell élni a lehetőséggel. Emellett sokan kételkednek abban is, hogy a pénz valóban eljut-e a megfelelő helyre.

A legnépszerűbb felajánlási célok között hagyományosan a gyermekegészségügyet támogató szervezetek, valamint az állatmenhelyek és állatvédelmi szervezetek szerepelnek. Idén a legtöbb támogatást a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány kapta, amelynek 36 978 felajánló összesen több mint 416 millió forintot adományozott.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatásból az is kiderült, hogy a felajánlók többsége magasabb iskolai végzettségű, és elsősorban Budapesten vagy annak környékén él. Az emberek több információt szeretnének kapni arról, mire használják fel a civilek a felajánlott összegeket, és a válaszadók 60%-a fontosnak tartja, hogy tisztában legyen a szervezetek terveivel.

A felajánlások egyenként átlagosan már 10 ezer forintot jelentenek, ami egy-egy szervezet számára évente több millió forint támogatást hozhat. A kutatás szerint 52%-uk támogatná, hogy a jelenlegi 1%-nál magasabb összeget lehessen felajánlani, és 39% több szervezetnek is adományozna, ha erre lehetősége lenne.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. október 14. 10:10
2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségév...
Holdblog  |  2024. október 14. 10:05
Nagyjából két év leforgása alatt sokszorosára duzzadt a banki kötvények kisbefektetőknél lévő állomá...
MEDIA1  |  2024. október 13. 12:09
A Fővárosi Ítélőtábla helyreigazításra kötelezte az Origót, amiért valótlanságokat írt Jámbor András...
ChikansPlanet  |  2024. október 11. 13:11
Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, v...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?