15 °C Budapest
gold

Jobb, ha felkészül a recesszióra, akinek ilyen megtakarítása van: ezen sokat bukhatnak a magyarok

2024. október 11. 15:02

Az Egyesült Államok munkaerőpiaca és gazdasága a lassulás jeleit mutatja – figyelmeztetnek a most megjelent, negyedik negyedéves befektetési stratégiájukban az OTP Bank szakértői, akik ezért túl optimistának találják a piaci előrejelzéseket. Az elemzők szerint a piacokon óvatosság indokolt, miközben a magyar GDP-től már csak mindössze 1,5 százalékos növekedést várnak 2024-re.

A növekedési kockázatok lefelé mutatnak az Egyesült Államokban, mert bár eddig erősek maradtak a konjunktúraadatok, a munkaerőpiac és a gazdaság már a lassulás jeleit mutatja – áll az OTP Bank negyedik negyedéves befektetési stratégiájában. Az amerikai gazdaság vártnál erősebb, 2,5 százalékos tavalyi bővülése mögött elsősorban egyszeri tényezők húzódtak meg, mint a költségvetési lazítás, a világjárvány alatti megtakarítások, és a hitelek lassú átárazódásának hatása. Noha az év eleji gyengélkedést követően a belső kereslet felfelé húzta a növekedést, még a recesszió sem zárható ki, bár erre inkább csak az elnökválasztás után kerülhet sor – tették hozzá.

Az eurózónában döcögősebb a kilábalás

Lassulni látszik a növekedés az eurózónában is. Ugyan a gazdaság a várakozásnak megfelelően fellendülésnek indult idén, de az első negyedév 0,3, majd a második 0,2 százalékos bővülését követően a Q3-as adatok lassuló kilábalásról árulkodtak. A növekedést ráadásul a mediterrán országok, illetve a szolgáltatások és a turizmus vezeti, míg az ipar és az északi tömb lemaradt. Az OTP Bank elemzői szerint az európai gazdaság törékeny növekedési pályán marad, azaz aligha következik be a piac által annyira várt további gyorsulás. Több kockázati tényező is ebbe az irányba mutat, különösen azért, mert a Kínával kibontakozó kereskedelmi háború nagymértékben hátráltathatja az európai exportot.

Az üzemanyagárak miatt az infláció az eurózónában gyorsan csökken, valamint a maginfláció is mérséklődik, a bérnövekedés hatása és a szolgáltatások inflációja azonban továbbra is aggodalomra ad okot az eurózónában az OTP Bank elemzői szerint. Noha a fő mutató hamarosan itt is a cél alá eshet, a mag- és szolgáltatásinfláció csak fokozatosan mehet lejjebb, ráadásul a geopolitika és a feszes munkaerőpiacok egyaránt felfele mutató kockázatokat hordoznak.

A szakemberek középtávon arra számítanak, hogy a rövid távú reálkamatlábak pozitívak maradnak, a hozamgörbe pedig normalizálódik. Ugyanakkor fenntartják azt a véleményüket, hogy a várható lassulás és a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások erősödése lejjebb nyomhatják a hosszabb hozamokat, ezért továbbra is javasolják a hosszú kötvények felülsúlyozását.

Itthon továbbra is rosszak a növekedési kilátások

Magyarországon az ígéretes első negyedévi GDP-adatokat követően a második negyedévben visszaesett a növekedés üteme. „Az eddig rendelkezésre álló harmadik negyedéves adatok hazánk gazdasági fellendülésének törékenységére utalnak, ezért visszatértünk az egy évvel ezelőtti előrejelzésünkhöz: 2024-re 1,5 százalékos GDP-növekedést várunk” – mondta Tardos Gergely, a bank Elemzési Központjának vezetője, majd hozzátette: az európai strukturális gyengeségek miatt a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzéseket is felülvizsgálták, és 3,5-ről 2,8 százalékra mérsékelték. Tardos Gergely szerint az idei kockázatok inkább felfelé mutatnak, 2025-re azonban kiegyensúlyozottabbaknak tűnnek, mivel a választások előtti kiadások ellensúlyozhatják a külső kereslet további gyengülését.

A kormány korrigált, a GDP 4,5 százalékára megemelt költségvetési hiánycélját az elemzők elérhetőnek ítélik a már bejelentett, olyan intézkedések hatására, mint az állami beruházások elhalasztása vagy a tranzakciós illetékek emelése. Változatlan politika mellett jövőre hasonló mértékű költségvetési hiányra számítanak a már bejelentett intézkedésekkel, beleértve néhány különadót is. A GDP 3,7 százalékára belőtt hivatalos hiánycél elérése azonban szerintük további kiigazítást igényel különösen amiatt, hogy 2025 választás előtti év lesz. Márpedig ez a korábbi tapasztalatok alapján a GDP 2-3 százalékát elérő állami költekezéssel járhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakemberek szerint a gyenge belső kereslet miatt a folyó fizetési mérleg többlete 2024-ben és 2025-ben egyaránt a várakozások felett alakulhat: az idén a GDP 3, jövőre 1,8 százalékára nőhet. Ami az inflációs kilátásokat illeti, ezekben nem történt jelentős változás az elmúlt három hónapban. Az elemzők úgy vélik, hogy jövőre a szolgáltatások kisebb átárazása a cél felé terelheti az inflációt, ugyanakkor a bérnövekedés, valamint a fiskális ösztönzéssel fémjelezhető „magasnyomású gazdaság” teret nyerhet a döntéshozók gondolkodásában a választások előtt. Magyarországon a kamatcsökkentési ciklus a végéhez közeledik. Az év végi irányadó kamat 6,5 százalék körül lehet, azaz valamivel az 5,75-6 százalékos egyensúlyi kamatszint felett állapodhat meg.

Milyen befektetésekben érdemes gondolkodni?

Az OTP Bank elemzői tartják enyhe alulsúlyozási ajánlásukat a részvényekben, mivel szerintük az értékeltségi szintek túlzóak, a profitnövekedés önmagában nem elég erős ahhoz, hogy teljes mértékben igazolja a mostani magas árazást. A defenzív oldalon az egészségügyi és a közmű szektort részesítik előnyben, mivel ezeket hosszú távú strukturális növekedési hátszél is segíti. A mostani ajánlásban is megmaradt a felülsúlyozottság a kötvényekben, továbbá az aranyhoz kapcsolódó kitettségeket is érdemesnek tartják megtartani.

„Az arany árfolyama a nyári hónapokban tovább emelkedett és augusztus második felében már meghaladta a 2500 dollár/uncia szintet is, amely rekordmagasnak mondható” – közölte Sándor Dávid, az OTP Global Markets Multi Asset Elemzési Osztályának vezetője. Ezzel az év eleje óta a sárga nemesfém árfolyama több mint 20 százalékkal kapaszkodott feljebb, amivel a nagy amerikai részvényindexeket is felülteljesítette. A kilátásokat illetően érdemes figyelni az első félévben rekordokat döntő nettó jegybanki vásárlásokat, az ETF-ek iránti keresletet, amely május óta minden hónapban pozitív volt.

Sándor Dávid szerint továbbra sem látható fiskális fegyelem, ami hosszabb távon szintén kedvező lehet az aranynak, ráadásul a maginfláció továbbra is kissé ragadósnak tűnik. Így az esetleges kamatvágással lejjebb kerülhetnek a reálkamatok, ami szintén kedvező lehet az arany számára, bár a szakember mindezek ellenére sem zárta ki egy rövidtávú korrekció lehetőségét. Ugyanakkor az elemzők néhány ciklikus, magasabb bétájú eszköz tartását is megfontolandónak tartják, például a taktikailag több tényező által is támogatott feltörekvő piaci, vagy az alulértékelt közép-kelet-európai részvényeket.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 11. 15:39
A Media1.hu számára eljuttatott ítélet szerint a legfőbb bírói grémium, a Kúria 5 fős tanácsa is Had...
ChikansPlanet  |  2024. október 11. 13:11
Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, v...
Holdblog  |  2024. október 11. 09:06
Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Ven...
KonyhaKontrolling  |  2024. október 11. 07:43
Gyakran hallott pénzügyi tudatossági tipp, hogy a fizetésed megérkezése után elsőként a megtakarítás...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?