17 °C Budapest
hungarian and european union flags of the parliament building, Budapest, Hungary

Rájött az EU a magyar mutyikra: durva szabálytalanságokat találtak, ennek még meglesz a böjtje

2024. október 11. 07:31

Az Európai Unió pénzügyi ellenőrzésének legfőbb szerve, az Európai Számvevőszék nemrégiben közzétette legújabb jelentését, amely aggasztó tendenciákat tár fel az uniós források felhasználásával kapcsolatban - írta a Portfolio. A dokumentum rámutat, hogy az elmúlt évben jelentősen megnövekedett a szabálytalan kifizetések aránya, különösen a kohéziós alapok és a közbeszerzések területén.

A jelentés szerint 2023-ban az EU kiadásainak hibaaránya elérte az 5,6%-ot, ami számottevő emelkedést jelent a korábbi évekhez képest. Ez az arány a teljes, 191,2 milliárd eurós uniós költségvetésre vonatkozik, beleértve a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) 48 milliárd eurós részét is. A számvevők különösen problémásnak találták a kohéziós kiadásokat, ahol a hibaarány 9,3%-ra ugrott a 2022-es 6,4%-ról.

Az Európai Számvevőszék kiemeli, hogy az EU költségvetési kötelezettségei is meredeken emelkedtek, elérve az 543 milliárd eurós csúcsot. Ez a növekedés különösen aggasztó a jelenlegi gazdasági és geopolitikai kihívások fényében, beleértve az ukrajnai háborút és az inflációs nyomást.

A jelentés külön figyelmet szentel Magyarországnak, ahol számos súlyos szabálytalanságra derült fény. Egy konkrét esetben egy jogi segítségnyújtásra irányuló projektnél a közbeszerzési eljárás során a pályázók összejátszására utaló jeleket találtak. Egy másik példában egy polgármester összeférhetetlenségi helyzetbe került, amikor mind a közbeszerzést kiíró hatóság, mind a nyertes ajánlattevő nevében eljárt.

"A magyar auditorok ezt a szabálytalanságot megállapították, de ahelyett, hogy a teljes pénzügyi korrekciót alkalmazták volna, mindössze 10%-os korrekciót vezettek be, ami nem megfelelő visszatartó erőt jelent a szabálytalanságok megelőzésére az uniós számvevőszék szerint" - áll a jelentésben.

A Számvevőszék rámutat, hogy a tagállamokban működő irányító hatóságok és auditáló szervek nem mindig hatékonyak az uniós források felhasználásának ellenőrzésében. A vizsgált tranzakciók több mint felében találtak hiányosságokat, és számos esetben a hibaarány meghaladta a megengedett 2%-os küszöböt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Bizottság szerepét is kritika éri a jelentésben. A számvevők szerint az uniós végrehajtó testület nem mindig reagál kellő időben a tagállami rendszerek gyengeségeire, és nem követi megfelelően nyomon a hosszabb ideje fennálló projekthibákat.

A Számvevőszék több javaslatot is megfogalmaz a helyzet javítására. Ezek között szerepel a tagállami ellenőrzési rendszerek megerősítése, a közbeszerzési szabályok szigorúbb betartása, valamint a 2014-2020-as pénzügyi ciklus zárási eljárásainak felülvizsgálata.

A jelentés végkövetkeztetése szerint sürgős reformokra van szükség az uniós források felhasználásának ellenőrzésében, különös tekintettel a kohéziós alapokra és a közbeszerzésekre. Az Európai Számvevőszék hangsúlyozza, hogy csak így biztosítható az uniós adófizetők pénzének hatékony és szabályszerű felhasználása.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. október 11. 07:43
Gyakran hallott pénzügyi tudatossági tipp, hogy a fizetésed megérkezése után elsőként a megtakarítás...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 11. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
MEDIA1  |  2024. október 10. 23:51
Alábecsülik a magazinhirdetéseket. Ez olvasható ki a ma elérhető legátfogóbb kutatásból, amely rávil...
Holdblog  |  2024. október 9. 08:20
A modern élet elengedhetetlen eszköze vagy figyelemgyilkos játékszer? Míg a zsebünkben hordott számí...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?