Demencia és foglalkozásterápia - Otthoni gondozó és idős felnőtt nő

Százezernyi magyart fenyeget az alattomos népbetegség: nagyon kevesen tudják, mit lehet ellene tenni

2024. október 14. 19:00

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) új tudományos közleménye rávilágít arra, hogy a szív egészsége kulcsfontosságú szerepet játszik az agy működésének megőrzésében az életkor előrehaladtával. A szakértők hangsúlyozzák, hogy minél korábban kezdünk odafigyelni a szívünkre, annál jobb esélyünk van megelőzni a kognitív hanyatlást és a demenciát - számolt be a CNN.

Az Egyesült Államokban közel 130 millió felnőtt szenved a szívbetegség valamilyen formában. Dr. Andrew Freeman, a denveri National Jewish Health szív- és érrendszeri megelőzési igazgatója szerint a szív- és érrendszeri egészség megőrzését célzó életmódot már a születés előtt el kell kezdeni.

Dr. Fernando Testai, a chicagói Illinois Egyetem orvosi főiskolájának neurológus és rehabilitációs professzora, aki a nyilatkozatot készítő csoport elnöke volt, kiemelte: "A bizonyítékok azt mutatják, hogy az egészséges életmód, valamint az érrendszeri kockázati tényezők korai felismerése és kezelése segíthet a normális agyműködés megőrzésében, valamint az Alzheimer-kór és más kapcsolódó demenciák terhének csökkentésében."

A szívkoszorúér-betegség, amely a plakkok felhalmozódását jelenti a szervezet artériáiban, az Egészségügyi Világszervezet szerint a vezető halálok a világon. A betegség az agyat is megviseli: a koszorúér-betegséggel és magas vérnyomással járó artériaszűkület csökkentheti a véráramlást és károsíthatja az agyban lévő kis ereket, ami kognitív károsodást okozhat.

Az AHA közleménye szerint a szívkoszorúér-betegségben szenvedők 27%-kal növelik a jövőbeli demencia kockázatát a szívbetegségben nem szenvedőkhöz képest. A betegség a 40-es és 50-es években kezdődhet, gyakran anélkül, hogy látható tünetek figyelmeztetnék az embert a veszélyre.

A szívelégtelenségben szenvedők akár 81%-ánál is előfordulhat a kognitív hanyatlás valamilyen formája. Dr. Testai szerint: "A felmerülő bizonyítékok arra utalnak, hogy a szív és az agy közötti kétirányú kapcsolat mélyebb, mint gondoltuk."

A pitvarfibrilláció, amely szabálytalan szívverést okoz, szintén növeli a kognitív problémák kockázatát. A fibrillálóknál 39%-kal nagyobb a memória- vagy gondolkodási problémák kockázata.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők hangsúlyozzák, hogy bár a modern orvostudomány hatékony gyógyszereket kínál a szívbetegségek kezelésére, az életmódváltás kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a szív egészségének megőrzésében. Freeman szerint "az embereket arra tervezték, hogy egészen másképp éljenek, mint ahogyan ma élünk, és az embereknek feltétlenül meg kell érteniük, hogy az életmód milyen hihetetlenül fontos."

A legfontosabb életmódbeli tényezők közé tartozik a megfelelő alvás, az egészséges, növényi alapú étrend, a stresszkezelés és a rendszeres tesztmozgás. Az AHA ajánlása szerint a felnőtteknek hetente 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc erőteljes aktivitást kellene végezniük, erőnléti edzéssel együtt.

Freeman összegzése szerint: "A fizikai aktivitás egyszerűen hihetetlenül fontos és hasznos ebben a tekintetben. És ha ezt összekevered a növényi alapú táplálkozással, a stresszoldással, az elegendő alvással és a másokkal való kapcsolattartással, meg is van a recepted. Ez a fiatalság forrása, ha úgy tetszik."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?