final assembly line of car factory, elevated view

Komoly gondok vannak a hazai autógyártással: temérdek magyar állása a tét, ez már nem vicc

2024. június 5. 09:53

Magyarország autóipara az idei év elején rendesen megfeneklett, gyülekeznek a viharfellegek hazánk húzóágazata felett, és a problémákat nem lesz egyszerű hosszú távon orvosolni - írja a Telex.

A magyar autóipar válságát pedig a számok is mutatják: a közúti gépjárműgyártás a KSH szerint januárban 12 százalékkal, márciusban pedig 9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Hasonlóan gyengén muzsikált az autóalkatrész-gyártás, és még ezeknél is sokkal rosszabbul a gépgyártás - hívja fel a figyelmet a lap. A számok pedig jelzik, gyülekeznek a viharfellegek hazánk húzóágazata felett: előre hozott leállások, alapanyaghiány, hektikus munkaerőkínálat. 

"A mostani negatív kilengés megértéséhez érdemes tudni, hogy a járműipar mindig is ciklikus volt, egyes időszakokban hullámszerűen nő vagy csökken az autóvásárlások száma. Ez általánosságban a gazdaság növekedésétől és a reálbérektől függ, de a kamatkörnyezetnek is jelentős hatása van rá" - mondta el a lapnak Braun Erik, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. Érdemes tudni, hogy a Magyarországon gyártott autók nagy részét az Európai Unióban adják el, így a magyar autóiparra leginkább az európai kamatszintek vannak hatással. Márpedig az Európai Központi Bank az infláció miatt 2022-ben kamatemelésbe kezdett, és tavaly év vége óta szokatlanul magas szinten, 4,5 százalékon tartják az irányadó kamatot.

Az sem segít az ügyün, hogy a hazai járműgyártás nagyon nagy részét néhány nagy márka (Audi, Mercedes, Suzuki) néhány modellje teszi ki. Vagyis már az is meglátszik a statisztikákon, ha ezek közül van olyan, amire visszaesik a kereslet, és ami miatt vissza kell fogni a gyártást. A legnagyobb probléma pedig pontosan az, hogy a gazdaság túlzott mértékben támaszkodik az autógyártásra. Továbbá, a globális gazdasági bizonytalanságok, az ellátási lánc problémái és a növekvő verseny is kihívást jelentenek. Ezen kívül a szektorban dolgozók száma is csökken, ami hosszú távon munkaerőhiányt okozhat. Ezek a tényezők pedig mind rávilágítanak arra, hogy a magyar autóipar további diverzifikációra és az innováció fokozására szorul annak érdekében, hogy fenntartható maradjon a növekedés és a versenyképesség​.

A probléma pedig egyértelműen valós, ha a belső gondok nem lennének elegek, a Pénzcentrumon korábban beszámoltunk arról is, micsoda árháborút robbantottak ki a kínai gyártók. A kínaiak ténykedései pedig az USA mellett komoly aggályokat vetettek fel az EU-ban is, amik fontos tárgyalásokra késztették Brüsszelt a témában. Ez azonban az emberekt nem igazán érdekli, ahogy arról beszámoltunk, a magyarok is imádják ezeket az járgányokat, és úgy veszik őket, mint a cukrot

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17