11 °C Budapest
Sanghaj, Kína - 2021. november 27: BYD EV autó áruház és vásárlók. A BYD egy kínai elektromos autógyár

Véget értek a "dicsőségek napok": sorra vonulnak ki a globális autógyártók Kínából

2024. szeptember 5. 12:18

A külföldi autógyártók évtizedes dominanciája a kínai piacon véget érni látszik. A helyi elektromos járműgyártók, mint a BYD és a Xpeng, gyors térnyerése alapjaiban forgatja fel a világ legnagyobb személyautó-piacát, komoly kihívás elé állítva a globális autóipari óriásokat - írja a CNN.

A Volkswagen, a világ második legnagyobb autógyártója, hétfőn bejelentette, hogy költségcsökkentés céljából akár németországi üzemeket is bezárhat. A vállalat pénzügyi igazgatója, Arno Antlitz szerint a Volkswagennek "egy, talán két éve" van a helyzet megfordítására. Kínában, a cég legnagyobb piacán, az eladások több mint negyedével csökkentek az elmúlt három évben.

Nem csak a Volkswagen küzd nehézségekkel. A Ford és a General Motors eladásai és piaci részesedése is zsugorodik Kínában, ahogy a helyi fogyasztók egyre inkább a hazai márkákat részesítik előnyben. A Kínai Személyautó Szövetség adatai szerint a külföldi autógyártók piaci részesedése 53%-ról 33%-ra esett vissza két év alatt.

A profitabilitás is nyomás alá került. A Toyota kínai vegyesvállalatainak bevétele 73%-kal csökkent az előző évhez képest, míg a GM kínai vegyesvállalatai sorozatos veszteségekről számoltak be. Mary Barra, a GM vezérigazgatója szerint: "Nagyon kevesen keresnek pénzt (Kínában). Ez fenntarthatatlan, mert az ott pénzt vesztő vállalatok száma nem folytatódhat a végtelenségig."

A helyzetet súlyosbítja a kínai elektromos autópiacon dúló árháború. Több külföldi gyártó kénytelen volt átszervezni vagy bezárni kínai üzemeit. Michael Dunne, az autópar veteránja szerint "a nagy növekedési ütem és a hatalmas nyereség (Kínában) dicsőséges napjai véget értek".

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03