11 °C Budapest
Hand charging modern electric car

Kongatja a vészharangot a Renault-vezér: brutális bírságot kaphatnak az autógyártók, ezt hogy élik túl?

2024. szeptember 7. 20:30

Az európai autóipar akár 15 milliárd eurós bírsággal is szembenézhet a szén-dioxid-kibocsátás miatt, mivel az elektromos járművek iránti kereslet lassul – figyelmeztetett Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója. Az EU 2025-re szigorítja a CO2-kibocsátási célokat, ami nehéz helyzetbe hozhatja a gyártókat, ha nem tudnak felgyorsítani az elektromos autók térnyerését. De Meo szerint az iparágnak rugalmasságra van szüksége a határidők és a szankciók kapcsán.

Európa autóipara akár 15 milliárd eurós (17,4 milliárd dolláros) bírságot is fizethet a szén-dioxid-kibocsátás miatt az elektromos járművek iránti kereslet lassulása miatt – mondta Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója szombaton a Reuters szerint.

Az autógyártóknak 2025-ben szigorúbb EU-s CO2-célokkal kell szembenézniük, mivel az új járművek eladásából származó átlagos kibocsátás felső határa 116 g/km-ről 94 g/km-re csökken 2024-ben. "Ha az elektromos járművek maradnak a mai szinten, az európai iparnak 15 milliárd eurós bírságot kell fizetnie, vagy le kell mondania több mint 2,5 millió jármű gyártásáról" – mondta de Meo a France Inter rádiónak.

Az elektromos járművek térnyerésének üteme fele annak, amire szükségünk lenne ahhoz, hogy elérjük a célokat, amelyek lehetővé tennék, hogy ne fizessünk bírságot

– mondta de Meo, aki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) elnöke is. A CO2-határérték túllépése 95 eurós bírságot vonhat maga után minden egyes túllépett CO2 g/km után, szorozva az eladott járművek számával. Ez akár több százmillió eurós büntetést is jelenthet a nagy autógyártóknak.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

„Mindenki 2035-ről beszél, 10 év múlva, de nekünk 2025-ről kellene beszélnünk, mert már most is küzdünk” – mondta. „Egy kis rugalmasságra lenne szükségünk. A határidők és bírságok meghatározása anélkül, hogy ezt rugalmasabbá lehetne tenni, nagyon, nagyon veszélyes.”

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?