11 °C Budapest
Russian and Ukrainian flags War between Ukraine and Russia

Kitálalt az amerikai védelmi miniszter: nincs olyan fegyver vagy képesség, ami önmagában Ukrajna javára fordíthatná a háborút

2024. szeptember 7. 18:04

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter figyelmeztetett, hogy nincs egyetlen olyan fegyver vagy képesség, amely önmagában Ukrajna javára fordíthatná a háborút. Volodimir Zelenszkij elnök eközben arra kérte a nyugati országokat, hogy engedjék meg az ukrán erőknek hosszú hatótávolságú fegyvereik használatát oroszországi célpontok ellen. A Ramstein légibázison tartott találkozón Austin bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 250 millió dolláros biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken figyelmeztetett, hogy nincs olyan „egyedi képesség”, amely Ukrajna javára fordítaná a háborút, miután Volodimir Zelenszkij elnök arra kérte a Nyugatot, hogy engedje meg erőinek hosszú hatótávolságú fegyvereik használatát Oroszország elleni csapásokra - írja a Reuters.

Az Ukrajna szövetségeseinek rendszeres találkozóján a németországi Ramstein amerikai légibázison Zelenszkij megismételte kérését a nyugati nemzetek felé, hogy több hosszú hatótávolságú rakétát biztosítsanak és szüntessék meg az ezeket az oroszországi célpontokra, például repülőterekre irányuló csapásokra vonatkozó korlátozásokat.

Austin kijelentette, hogy Washington és szövetségesei továbbra is erőteljes támogatást nyújtanak Ukrajnának az orosz invázió elleni harcban, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb 250 millió dolláros biztonsági segélyt nyújt. A Pentagon vezetője azonban, amikor az újságírók kérdéseire válaszolt, elutasította azt az elképzelést, hogy az oroszországi mélyen végrehajtott nyugati fegyverekkel való csapások megváltoztatnák a helyzetet. Azt mondta, hogy Oroszország már olyan távolságba helyezte át az Ukrajnába irányított siklóbombák kilövésére szolgáló repülőgépeket, hogy azok kívül esnek az amerikai ATACM rakéták hatósugarán.

Nincs egyetlen képesség, amely önmagában döntő lenne

– mondta Austin az ülés végén az újságíróknak. Hozzátette, hogy Ukrajnának saját képességei is vannak – például drónok –, amelyekkel az ATACM és a brit Storm Shadow rakéták hatótávolságán kívüli orosz célpontokat érhetik el. „Oroszországban sok célpont van – nyilvánvalóan nagy ország” – mondta Austin. „Ukrajnának sok lehetősége van drónok és egyéb eszközök révén ezeknek a célpontoknak a megsemmisítésére.”

A többi adomány között Németország további 12 önjáró tarackot ígért Kijevnek, míg Kanada bejelentette, hogy a következő hónapokban 80 840 többlet, nem felfegyverzett lég-föld rakétát és 1300 robbanófejet küld. Zelenszkij első alkalommal vett részt a Ramstein-i találkozón, amely kulcsfontosságú pillanatban zajlott a 2,5 éve tartó háború során. Az ukrán erők meglepő offenzívát indítottak Oroszország Kurszk régiójában, miközben az orosz erők arra összpontosítanak, hogy elfoglalják Pokrovszk városát Kelet-Ukrajnában, amely Kijev háborús erőfeszítéseinek logisztikai központja.

Szükségünk van erre a hosszú hatótávolságú képességre nemcsak Ukrajna megszállt területén, hanem Oroszország területén is, hogy Oroszország motivált legyen a béke keresésére

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta Zelenszkij, akinek szavai támogatást nyertek többek között a balti országok, például Litvánia és Észtország részéről. 

Zelenszkij régóta bírálta azokat a szövetségeseket, akik hosszú hatótávolságú fegyvereket szállítottak, de azt mondták Kijevnek, hogy nem használhatják őket mélyen Oroszországon belül, mert attól tartanak, hogy ez közvetlen konfliktust váltana ki a Nyugat és Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin között. Ramsteinben elhangzott beszédében Zelenszkij kijelentette: „Oroszország vörös vonalakat húzó próbálkozásai egyszerűen nem működnek.”

A németországi tárgyalásokra az amerikaiak novemberi elnökválasztásra való felkészülése közepette került sor, amelynek jelentős következményei lehetnek Ukrajna számára. Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt jelöltje, ígéretet tett arra, hogy kiáll Ukrajna mellett. A republikánus jelölt, Donald Trump, volt elnök azt ígérte, hogy hivatalba lépése után azonnal megoldja az ukrajnai háborút, és olyan béketárgyalásokat tart, amelyek megkövetelhetik Kijevtől, hogy területeket adjon fel. Trump és sok támogatója szkeptikus a Biden-kormányzat által Ukrajnának nyújtott milliárdos segélyekkel kapcsolatban.

Ramsteinben Austin statisztikákat közölt az orosz erőkre gyakorolt háborús hatásokról, és több mint 350 000 orosz katona haláláról vagy sebesüléséről számolt be. Elmondása szerint az ukrán erők elsüllyesztettek, megsemmisítettek vagy megrongáltak 32 orosz haditengerészeti hajót, és keletebbre szorították Oroszország Fekete-tengeri flottáját. Zelenszkij elmondta, hogy a kurszki offenzívában körülbelül 6000 orosz katona halt meg vagy sebesült meg. „Ma már több mint 1300 négyzetkilométert ellenőrzünk a Kurszk régióban, beleértve 100 települést is” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy a terület nagy részét az orosz csapatok hagyták el.

Mindeközben Moszkva rakétákkal és drónokkal továbbra is hevesen támadja az ukrán városokat, az invázió 2022 februári kezdete óta az egyik legnagyobb támadássorozatot indítva. „A légvédelmi rendszerek száma, amelyeket még nem szállítottak le, jelentős” – mondta Zelenszkij.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?