14 °C Budapest
Close up senior man hands refueling his vehicle at gas station - Oil price increase concept

Literenként 60 forintot is spórolhat a magyar lakosság: itt van Nagy Mártonék bejelentése az üzemanyagárakról

MTI
2024. szeptember 7. 09:42

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint augusztusban Magyarországon a benzin ára átlagosan 7 forinttal volt alacsonyabb a szomszédos országokénál, míg a gázolaj ára megegyezett azok átlagával. A Nemzetgazdasági Minisztérium az árak stabilitásának fenntartásában bízik az üzemanyagkereskedők együttműködése révén.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján augusztusban Magyarországon a benzin átlagára 7 forinttal volt kedvezőbb a szomszédos országok átlagáránál, míg a gázolaj ára megegyezett azok átlagával.

Az EU Weekly Oil Bulletin kimutatásai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin augusztusi átlagára 605 forint volt, ami 7 forinttal, 1,1%-kal volt alacsonyabb a szomszédos országok 612 forintos átlagértékénél. A dízel augusztusi átlagára hazánkban 611 forint volt, ami megegyezett a környező országokban augusztusban mért átlagárral. A KSH adatai szerint mind a benzin, mind pedig a dízel üzemanyag esetében érdemi csökkenés ment végbe a júliusi havi átlagárhoz képest: a benzin esetében 7, a gázolaj esetében 10 forintos mérséklődés következett be - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Augusztusban Magyarországhoz képest a szomszédos országok közül Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Szlovákiában is magasabb benzinár volt megfigyelhető, míg a dízelolaj átlagára Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában meghaladta a magyar értéket

- írták.

A mai napon a nagykereskedelmi üzemanyagárak tovább csökkentek, a lakosság jelenleg 57 forinttal olcsóbban tankolhat benzint valamint 61 forinttal olcsóbban dízelt azok áprilisi és februári csúcsértékeihez képest.

Az üzemanyagkereskedők felelősségteljes árpolitikája és az általuk tanúsított együttműködés jelentős szerepet játszik abban, hogy a családok védelme biztosított, és nem alakul ki az az igazságtalan helyzet, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országokban

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- közölték.

A Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutasok Szövetségének javaslata nyomán, a Nemzetgazdasági Minisztérium egyetértésével, júliusban sor került az üzemanyagárak statisztikai elemzési módszerének finomítására. Ennek eredményeként az árak nyomon követése a korábbi heti összehasonlítások helyett havi adatközlések alapján valósul meg, amely kiszűri az egyes országok sajátosságaiból adódó eltérések túlzott hatását.

A KSH jelentése alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium megállapította, hogy a magyar üzemanyagárak továbbra is kedvezőbbek a szomszédos országok átlagárainál, ami megfelel a kormány célkitűzéseinek. A kormány továbbra is bízik az üzemanyagkereskedők együttműködésében - zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?