23 °C Budapest
Close-up of car european license plate. Automobile from eu. Macro shot of registration number from european union. Small stars placed in circle. Vehicle and transport concept

Jön a kötelező rendszámcsere: megszólalt a Közlekedési Minisztérium, az autósoknak kell kifizetni

2024. augusztus 3. 12:30

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlése szerint szeptember elsejétől csak a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek kaphatnak zöld rendszámot az első belföldi forgalomba helyezés során. Az 5P (külső töltésű) és az 5N (növelt hatótávolságú) környezetvédelmi osztályba sorolt járművek tulajdonosainak pedig legkésőbb 2026. november 30-ig kell cserélniük a zöld rendszámtáblát fehér alapszínűre.

A Totalcar megkereste a minisztériumot, hogy megtudja, ki viseli majd a rendszámcsere költségeit, illetve lesz-e lehetőség az ingyenes cserére. "A rendszám fehérítésével járó költséget az autó tulajdonosának kell kifizetnie" - szögezte le a minisztérium. Megjegyzik, hogy egy új rendszámtábla ára 8500 forint, míg egyedi rendszámtábla esetében ez az összeg 15 ezer forintra rúg. Az érintettek választhatnak, hogy csak a rendszámtáblát vagy kompletten a rendszámot is szeretnék cserélni.

A minisztérium adatai szerint ez mintegy 40 ezer autót érint - ennyi plug-in hibrid autót helyeztek forgalomba Magyarországon. Jelenleg körülbelül 60 ezer darab elektromos autó és 240 ezer fehér rendszámos hibrid van forgalomban hazánkban.

Az intézkedés célja, hogy egyértelműen megkülönböztessék a tisztán elektromos járműveket a hibrid meghajtásúaktól. A zöld rendszám ugyanis számos előnyt biztosít, mint például ingyenes parkolás vagy behajtási engedélyek bizonyos zónákba. Az új szabályozással ezek az előnyök kizárólag a valóban nulla emissziós járművekre vonatkoznak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?