23 °C Budapest
Part of a roof under construction.

Nesze neked felújítási támogatás: heteken belül kemény áremeléssel szembesülhetnek az építkezők

2024. június 21. 13:01

Az új felújítási program hamarosan elindul, ez pedig a szakértők egy része szerint rohamot indíthat a szakemberek és az építőanyagok irányába - így reagáltak a Pénzcentrumnak a kivitelezőcégek, mikor erről kérdeztük őket. Drágulás azonban biztosan lesz idén is, és az sem biztos, hogy lesz elég szaki - így aztán ha valaki most újítana fel, kihasználva a program előnyeit, jobb, ha már hamar elkezdi a felhajtásukat.

Hamarosan elindul az otthonfelújítási támogatás, ennek kapcsán pedig időszerű, hogy körbenézzünk egy kicsit újra az építőiparban. Amikor a programot bejelentették, a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek úgy vélték, hogy szakemberhiányt hozhat a program indulása, hiszen a jó szakiból már most is hiány van Magyarországon.

Két ingatlanfejlesztőt, valamint az ÉVOSZ elnökét is megkérdeztük, mire kell számítani: mennyire lesz majd drágább építkezni, mint akár egy évvel ezelőtt volt? Számíthatunk-e rohamra a piacon, és mennyivel dárgulhatnak az építőanyagok?

A lakások, házak is drágulnak emiatt

Bár nem túl jelentős mértékben, de áremelkedés biztosan lesz az építőiparban - reagált az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, mikor megkérdeztük erről az új felújítási támogatás kapcsán. Koji László szerint térségekre lehet bontani, hogy hol lesz drágulás - vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az egész ország építkezésein ez lesz tapasztalható.

Az ÉVOSZ prognózisa szerint az év hátralévő részében 5-6%-os áremelkedésre számítunk egyes régiókban, mint például Budapest és annak agglomerációs övezete, a Balaton térsége, Debrecen és Szeged térsége. Az áremelkedéseket a vállalkozások költségnövekedései okozzák. Az újépítésű házak, a lakások vételárait ezek 5-6 százalékos nagyságrendben emelhetik

- írta kérdésünkre Koji László. Az alábbi grafikonon azt mutatjuk meg, hogyan változtak az építőipari árak 2020 óta, mennyivel drágultak hovanonta mindig a megelőző év azonos időszakához képest.

Nagyon kicsi a kereslet az építőiparban

De nem túl optimista az árak tekintetében a Metrodom ingatlanfejlesztő műszaki igazgatója, Kiss Gábor sem: ő úgy véli, hogy az alacsony kereslet is megmarad, a munkadíjak viszont a bérköltségek emelkedésével biztosan nőni fognak.

Az építőanyaggyártók év elején próbálkoztak 5% körüli áremeléssel, de ezt nem tudták érvényesíteni a nagyon alacsony kereslet miatt, ezért az árakban végül inkább a tavalyi árakhoz képest a stagnálás a jellemző. A nagyon alacsony keresletnek az is az oka, hogy a felújítási munkáknál elhalasztásra kerültek a beszerzések, mert vannak, akik várják az otthonfelújítási program indulását. A munkadíjak várhatóan éves 5-10% közötti mértékben nőnek a bérköltségek emelkedésével összhangban

- mondta Kiss Gábor. Hozzátette, hogy a 3-5 százalékos áremelkedés valószínűleg az év végig is kitart majd.

Az inflációs környezet 3-5% közötti sávban normalizálódott ez év elejére és ez várhatóan középtávon fenn is marad. Az építőiparban van az a rossz szokás, hogy az áremeléseket visszatekintő módon az előző évi infláció mértékéből kiindulva határozzák meg, ami tavaly 17,6% volt. Ez nem működik 2024-ben, mert a piaci kereslet az építőipari anyagok és munkák iránt továbbra is mélyponton van. Az első félévben az átlagos építőipari áremelkedés 5% magasságában alakult azzal a kitekintéssel, hogy várhatóan ez az egész évre igaz lesz. Ebben várhatóan a júliusban induló otthonfelújítási program sem fog érdemi változást hozni

- mondta a Metrodom műszaki igazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden megdrágult, és mi fizetjük meg az árát

Egy más megközelítést alkalmazott a Pénzcentrumnak küldött válaszában Kiss Ákos, a Property Market Kft., ügyvezetője. A szakember elmondta, hogy például a teherautókra év elején kivetett plusz díjak is megdrágítják az építkezéseket, hiszen a válallkozásoknak valahonnan erre is elő kell teremteniük a pénzt.

Különösen azoknál az építőipari anyagoknál lehet számottevőbb drágulásra számítani, amelyek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználás és import alapanyagok szükségesek. Ebben az esetben az euró/forint árfolyamváltozása is jelentős hatással lehet az árakra. A hazai piacot érintő tényezők közül már az év elején emelkedtek az útdíjak és új szakaszok kerültek be a tehergépjárművek fizetős rendszerébe. Emellett növekedett a gázolaj jövedéki adója is, ami szintén hozzájárult az építőanyagok árának emelkedéséhez. A szállítási díjak növekedése ugyanis közvetlenül hat az építőanyagok árára

- írta válaszában Kiss Ákos. Arra is kitért, hogy természetesen nem csak az eszközök és az építőanyagok, hanem maga a munkaerő is egyre drágul.

Az áremelkedését számos tényező befolyásolja. Régóta fennálló problémák közé tartozik a munkaerő elvándorlása, elöregedése, valamint a generációváltás nehézségei. Emellett az iskolarendszerből kikerülő szakemberek alacsony száma is súlyosbítja a helyzetet. Az idei évben például a nyugdíjba vonuló szakmunkások száma körülbelül 20 000-el haladja meg az építőipari munkaerőpiacra belépők számát, miközben a nyugatra irányuló elvándorlás továbbra is folytatódik. Ebből kifolyólag a jó szakemberek egyre drágábbak lesznek

- írta még a Property Market ügyvezetője. Végezetül elmondta, hogy az otthonfelújítási program szerinte rohamot okozhat a lakosság körében az építőipar felé - az azonban enyháén szólva is kérdéses, lesz-e minderre megfelelő számú szakember.

Az Otthonfelújítási Hitelprogram feltételeit tovább enyhítették és bővítették, ami miatt rohamra számítanak az építőiparban. Az elmúlt években a szakma kivárást tapasztalt a lakosság körében, ami ahhoz vezetett, hogy sokan elhalasztották a felújításokat. Emiatt most elképzelhető, hogy a felújításba belevágó lakosok nem fognak elegendő szakembert találni a korábban említett munkaerőelöregedés és elvándorlás miatt, noha az alapanyagok bőségesen rendelkezésre állnak

- írta meg lapunknak Kiss Ákos.

A megkérdezett szakemberek tehát egyöntetően drágulásra számítanak az építőiparban - abban azonban már eltér a véleményük, hogy ez milyen hatással lesz a piacra, vagy hogy az otthonfelújítási támogatás hogyan fog hatni erre. Ami biztos: ha valaki építkezni szeretne mostanában, az biztosan a zsebébe fog nyúlni - és lehet, hogy szakembert is lasszóval kell majd fognia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm